Liveblog EK Beach Handball Dag 4

Dames
Polen-Nederland
De ploeg van bondscoach Peter Portengen heeft de tweede wedstrijd in de Main Round na shoot-outs verloren van Polen. In de eerste set was Polen te sterk. Nederland won de tweede set, maar in de shoot-outs bleken de Poolse dames net iets trefzekerder.

In de eerste set ging het lang gelijk op. Het werd 2-2, 4-4, 6-6, 8-8 en 10-10. Polen maakte een één punter waardoor Lynn Klesser voor een Nederlandse voorsprong kon tekenen: 11-12. Het voordeel werd vastgehouden dankzij een goal van Krista Mol 13-14. Helaas kwam er in de slotfase wat roest in de Nederlandse aanvalsmachine en liep het bij Polen aanvallend wel. Ze scoorden twee tweepunters op rij: 17-14. Anna Buter bracht het verschil terug naar één punt: 17-16. Polen maakte een één punter en Oranje kreeg in de mogelijkheid om de set gelijk te trekken, maar kwam niet tot een uitgespeelde kans. Polen won de set met 18-16.

In de tweede set kwam Polen met 6-2 voor. Nederland boog de achterstand om in een 6-10 voorsprong dankzij goals van Marit van Ede (2x) en Anna Buter (2x). De Poolse dames kwamen terug tot 10-12. Spannend werd het niet, want Nederland liep snel uit. Krista Mol, Amber van der Meij en Isabel Bernard brachten de stand op 10-18. Amber van der Meij was met haar bloks een plaag voor de Poolse aanval. Na een time out lukte het Polen om twee keer achter elkaar te scoren: 14-18. Het verschil bleef vier doelpunten toen het fluitsignaal klonk: 16-20.

Nederland begon steady aan de shoot-out. De eerste twee schutters scoorden onberispelijk raak. Helaas werden de twee pogingen daarna gemist. Polen mistte in de tussentijd ook en had daarvoor een één punter gemaakt waardoor de stand: 5-4 bleef. De daarop volgende beurt konden de Poolse dames het net wel vinden: 7-4. De wedstrijd was al beslist toen Marit van Ede raak schoot: 7-6.

Nederland -Frankrijk
De Beach Dames hebben hun tweede overwinning geboekt in de Main Round en zich geplaatst voor de kwartfinales op het EK. Dit keer waren zij met 2-0 te sterk voor Frankrijk.

Nederland veroverde het balbezit aan het begin van de eerst set en maakte meteen twee punten via Marit van Ede. Frankrijk deed gelijk wat terug: 2-4 en bleven tot 11-13 aan de leiding. Toen kreeg Lynn Klesser het op haar heupen. Ze tekende voor de gelijkmaker en bracht samen met Manon Zijlmans de stand op 17-13. De set bleef spannend, omdat Frankijk in het spoor bleef. De Franse coach nam een time out en dat zorgde ervoor dat zijn ploeg terug kwam tot 19-17. Een spannende slotfase brak aan. De set kon twee kanten opvallen. Nederland leed balverlies bij 21-19, maar Frankrijk maakte aanvallend een overtreding. Anna Buter kon in de slotseconden scoren met een lobje over de keeper en zo werd de set binnengesleept met 23-19.

Goed keeperswerk van Lisanne Bakker zorgde ervoor dat Oranje de tweede set goed begon: 5-2. Frankrijk bleek een taaie ploeg en kwam een aantal minuten later bijna langs zij: 11-10. Amber van der Meij, die verdedigend een hoofdrol vervulde, scoorde twee keer uit een penalty: 15-12. Keepster Lisanne Bakker liet nogmaals zien uit welk hout ze gesneden was. Dankzij haar reddingen en een scherpe Anna Buter kon Nederland uitlopen naar 19-12. De eindstand in de set werd bepaald op: 20-14.

Heren:
Nederland-Roemenië
De Beach Heren hebben hun eerste overwinning geboekt op het EK. Ze wonnen beide sets ruim van Roemenië: 2-0. Later vandaag vervolgen ze de Consolation Round met een duel tegen Italië, om 15:00 uur op Court 4.

In de eerste set pakte Nederland in no time een 8-2 voorsprong, dankzij tweepunters van Silas Speckmann (2x), Jelmer Schaap en Jordy Baijens. Roemenië kwam terug tot 8-6, maar was daarna niet opgewassen tegen de Nederlandse dekking. Aanvallend werd met name Jelmer Schaap goed gevonden. Hij rondde de ene na de andere vlieger feilloos af vanaf de cirkel. Dichterbij dan vier punten zijn de Roemenen niet meer gekomen. Max Voermans maakte een mooie pirouette en bracht de stand op: 22-14. Stijn Steenhuis scoorde als specialist met een schot van afstand en bepaalde zo de setstand op: 29-18.

In de tweede set werd het net door beide ploegen minder vaak gevonden. Jasper Robben scoorde met een pirouette en tekende voor een verschil van vier punten: 10-6. Niet veel later herhaalde hij dat kunststukje opnieuw. De Roemenen scoorden en bleven in het spoor: 12-10. Tot dat moment. Daarna had de Nederlandse keeper Rik Coenders heel veel mooie reddingen in huis. Nederland liep uit dankzij twee tweepunters van Jelmer Schaap: 16-10. Aanvallend werd Oranje iets slordiger. Het was Coenders die er hoogst persoonlijk voor zorgde dat Nederland de voorsprong behield. Dankzij een tactische één punter van Robben en een laatste mooie vlieger van Schaap werd de tweede set gewonnen met 19-14.

Italië-Nederland
De Heren hebben de eerdere overwinning van vandaag op Roemenië geen goed gevolg kunnen geven. Tegen Italië werden beide sets nipt verloren.

In de eerste set pakte Nederland, dankzij tweepunters van Sander Broeders en Jelmer Schaap (2x), snel een 0-6 voorsprong. Goede verdedigende acties en meerdere reddingen van Rik Coenders zorgde ervoor dat de Italianen na vier minuten spelen voor het eerst trefzeker waren. Goals van Jordy Baijens, Jelmer Schaap en Stijn Steenhuis hielpen de marge van zes doelpunten voorsprong te behouden. Meerdere goals van Italië snel achter elkaar, leverde kort voor tijd een gelijke stand op. Een tweepunter van Silas Speckmann leek Oranje toch de setwinst op te bezorgen, echter kwamen de Italianen opnieuw op gelijke hoogte. Een golden goal moest de beslissing brengen in de eerste set. Het waren de Italianen die uiteindelijk aan het langste eind trokken en de eerste set wonnen.

In de tweede set kwam Italië op een 4-0 voorsprong. Doelpunten van Jelmer Schaap (5x) en Silas Speckmann (2x) zorgde ervoor dat de Italianen niet verder dan vier punten verschil uitliepen. Mede dankzij een vlieger van Jordy Baijens en tweepunters van Max Voermans en Stijn Steenhuis bleef het lang spannend. Met nog 7 seconden op de klok kregen de heren van Danny Baijens de uitgelegen kans om gelijk te maken, helaas werd deze niet benut. Zo wonnen de Italianen ook de tweede set in de wedstrijd.