Dames U19 winnen EHF Championship

Dames U19 winnen EHF Championship

De Dames U19 hebben het EHF Championship in Macedonië gewonnen! In de finale was de ploeg van Bondscoach Ricardo Clarijs met 26-23 te sterk voor Polen. 

Oranje begon goed aan de finale van het EHF Championship. Al snel werd een 4-0 voorsprong gepakt dankzij doelpunten van Britt Maarschalkerweerd en Kim Molenaar, die beiden tweemaal scoorden. Hiermee profiteerde de ploeg van twee tijdstraffen waar de Poolse tegenstander snel tegen aanliep. Polen wist de achterstand iets te verkleinen en kwam terug tot 6-3 na tien minuten spelen. Het verschil tussen beide ploegen bleef vervolgens tot halverwege de eerste helft op vier doelpunten staan: 9-5.

Vanaf dat moment ging de aanvalsmachine van Nederland draaien en wist Senna van Galen de tegenstander met mooie reddingen van het scoren te houden. Daarnaast stond de Nederlandse dekking ook zeer goed. Met zes doelpunten op rij van Jette van Ingen, Kim Molenaar (3x) en Romé Steverink (2x) bouwde Oranje de voorsprong flink uit. Er werden mooie combinaties gemaakt en de doelpunten volgden elkaar snel op. De Poolse leeftijdsgenoten probeerden het gat voor rust nog te verkleinen maar dat lukte niet. De teams zochten met een 16-9 stand in het voordeel van Oranje de kleedkamers op.

Aan het begin van de tweede helft behield Oranje de voorsprong van zeven doelpunten. De aanvallen gingen over en weer, het aanvalsspel was aan beide kanten wisselvallig in deze fase van de wedstrijd. Halverwege de tweede helft stond het 22-15 in het voordeel van Nederland.

Vervolgens was het Polen dat drie keer achter elkaar het net wist te vinden en hiermee de achterstand verkleinde tot vier doelpunten: 22-18. Het verschil werd zelfs naar drie teruggebracht doordat Polen een twee minuten tijdstraf van Romé Steverink goed wist te benutten. Met nog vijf minuten te spelen stond het 25-22 voor de Oranje ploeg. Jessie van de Ruit schoot goed binnen en zorgde ervoor dat de wedstrijd niet meer uit handen werd gegeven. Polen scoorde nog een keer maar dit bracht Nederland niet in de problemen. De Dames U19 wonnen de finale van het EHF Championship met 26-23. Met het bereiken van de finale plaatste het team zich gisteren al voor de WK-Kwalificatiewedstrijden.

Britt Maarschalkerweerd werd verkozen tot beste verdedigster van het toernooi, Kim Molenaar werd verkozen tot beste rechteropbouw van het EHF Championship. Daarnaast pakte Kim ook nog de prijs voor meeste doelpunten en de titel MVP van het toernooi.