Liveblog slotdag EK Beach Handball

Heren

De Beach Heren hebben hun laatste wedstrijd op het EK winnend afgesloten en zijn zo op de dertiende plaats geëindigd. In twee sets trokken ze de overwinning over de streep tegen Oekraïne: 24-16 en 20-19.

In de eerste set won de ploeg van Danny Baijens ruim. Keeper Mark Kooij had mooie reddingen in huis en aanvallend was met name Jordy Baijens op schot (10 punten). Via 16-12 liepen de Heren uit naar 22-12. Ze waren uit het zicht van de Oekraïners, die de setstand bepaalde op 24-16.

De tweede set ging gelijker op. Nederland was niet zomaar van de tegenstander af en keek in de beginfase tegen een 6-4 achterstand aan. Dankzij de pirouetten van Jasper Robben en Silas Speckmann stond er niet veel later een Nederlands voordeel op het scorebord: 6-8. Oekraïne pakte het initiatief in de wedstrijd terug en sloeg een gat van drie punten. Er werd een fase om en om gescoord. Tot Max Voermans een penalty benutte, Mark Kooij zijn doel leeg hield en Jordy Baijens raak schoot uit een razendsnelle aanval: 18-17.

Oekraïne scoorde met een tweepunter. Details gingen de doorslag geven in de slotminuten van de set. Max Voermans mocht nogmaals aanleggen voor een penalty en schoot hem koelbloedig binnen: 20-19. Oekraïne kreeg de kans de wedstrijd te winnen, maar stuitte op de goed blokkerende Thomas van Ophem in combinatie met keeper Mark Kooij.

Dames

De Beach Dames hebben de strijd om plaats vijf op het EK verloren van Portugal. Shoot-outs moesten beslissing brengen, Portugal wist hierin het net vaker te vinden. Oranje pakte al snel een 6-2 voorsprong in de eerste set en begon daarmee goed aan de wedstrijd. De doelpunten volgden elkaar aan beide kanten snel op. Halverwege de eerste set stond het 12-8 in het voordeel van Nederland. Deze voorsprong werd uitgebreid met vier op elkaar volgende doelpunten: 19-8. Portugal kwam vervolgens beter in het spel en wist met drie goals achter elkaar het gat te verkleinen maar niet te dichten. Lynn Klesser zorgde er een halve minuut voor tijd met een doelpunt voor dat de winst in de eerste set binnen was: 21-16.

In de tweede set ging het lange tijd gelijk op, getuige de standen: 2-2, 4-4, 6-6 en 8-8. Vervolgens was het Portugal dat beter met de gecreëerde kansen omging. Oranje was slordig in balverlies en stuitte meermaals op de sterke keeper van de tegenstander. Hierdoor pakte Portugal een 8-14 voorsprong. Nederland wist het gat te dichten via slimme onderscheppingen van Isabel Barnard in de dekking. In een leeg doel wist zij tot tweemaal toe te scoren. Met nog ruim een minuut te gaan stond het 15-16. Het was echter Portugal dat in de slotfase de kansen afmaakte en de tweede set met 17-20 won. Shoot-outs moesten een beslissing brengen.

In de shoot-outs wist Portugal het hoofd koel te houden en alle kansen af te maken. Bij Oranje miste Lynn Klesser de tweede mogelijkheid. Nederland eindigt het Europees Kampioenschap op een zesde plaats.