TeamNL Handbaldames winnen eerste duel op Olympische Spelen

De TeamNL Handbaldames hebben de eerste wedstrijd op de Olympische Spelen overtuigend gewonnen van thuisland Japan. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade was met 32-21 te sterk. Bij rust stond Nederland met 18-10 voor. Dinsdag 27 juli wacht de tweede wedstrijd, om 09:15 uur (Nederlandse tijd) is Zuid-Korea de tegenstander.

Lois Abbingh scoorde het eerste doelpunt van de wedstrijd. Japan kwam snel op gelijke hoogte door een doelpunt van Sasaki. Daarna was het Oranje dat in de beginfase scherp was in de afronding en dekking. Verdedigend werden verschillende ballen onderschept en vervolgens goed afgerond. Met vijf doelpunten achter elkaar strafte Nederland de fouten van Japan direct af. Na vijf minuten spelen stond er een 6-1 stand in het voordeel van Oranje op het scorebord. Lois Abbingh wist vijf keer raak te schieten uit evenveel pogingen. Tweemaal gebeurde dit van grote afstand in een leeg Japans doel, omdat de keepster na een wissel niet op tijd terug was om redding te brengen. Ook Kelly Dulfer faalde niet oog in oog met de Japanse keepster.

Japan scoorde uit een penalty het tweede doelpunt van de wedstrijd, maar het was Nederland dat de overhand had in de eerste helft. Ondanks een twee minuten tijdstraf van Danick Snelder wist Oranje de voorsprong verder uit te bouwen. Laura van der Heijden kreeg aan de rechterkant twee keer veel ruimte en maakte hier gretig gebruik van met twee doelpunten: 8-2. Tess Wester stond in de Nederlandse goal goed te keepen en zorgde er met verschillende reddingen voor dat Oranje uit kon lopen. Daarnaast waren het de Nederlandse aanvalsters die het Japanse doel goed konden vinden. Met nog tien minuten te spelen scoorde Merel Freriks het vijftiende doelpunt voor Oranje.

In de slotfase van de eerste helft werd Nederland slordiger in de aanval. Dit zorgde ervoor dat Japan iets terug kon komen tot 15-8. De ruststand werd via Nycke Groot, Merel Freriks en Dione Housheer bepaald op 18-10 in het voordeel van Nederland.

De tweede helft ging Nederland verder waar het gebleven was, veel scoren en verdedigend goed staan. Nycke Groot scoorde namens Oranje het eerste doelpunt van de tweede helft en Danick Snelder maakte al snel de twintigste treffer. Rinka Duijndam stond de hele tweede helft tussen de palen en was belangrijk met verschillende reddingen. Hierdoor kon Japan in de eerste tien minuten maar twee keer scoren. De dekking van de tegenstander stond de tweede helft offensief in een 3-3 opstelling. Oranje had hier korte tijd moeite mee, maar wist al snel hoe ze dit konden omspelen. Met individuele acties en snelle doelpunten wisten opnieuw Nycke Groot, Dione Housheer en Debbie Bont het net te vinden: 23-12.

Het spel golfde halverwege de tweede helft op en neer waardoor Nederland een constante voorsprong van rond de tien doelpunten wist te behouden. Maharu Kondo wist namens Japan twee keer achter elkaar een snelle break-out af te ronden, maar dit bracht de overwinning voor Oranje niet in gevaar. De eindstand werd via Kelly Dulfer, Merel Freriks en Angela Malestein bepaald op 32-21. Hiermee is de eerste overwinning op de Olympische Spelen binnen voor Nederland.

Programma groepsfase Olympische Spelen:
Dinsdag 27 juli 2021, 16:15 uur (09:15 uur Nederlandse tijd): Korea-Nederland
Donderdag 29 juli 2021, 09:00 uur (02:00 uur Nederlandse tijd): Nederland-Angola
Zaterdag 31 juli 2021, 21:30 uur (14:30 uur Nederlandse tijd): Noorwegen-Nederland
Maandag 2 augustus 2021, 19:30 uur (12:30 Nederlandse tijd): Nederland-Montenegro

Op de Spelen zijn de twaalf geplaatste landen verdeeld over twee groepen. Het handbaltoernooi is anders opgezet dan bij een EK of WK. Daar wordt gewerkt met een poulefase, Main Round, halve finale en finale. Komende zomer spelen de teams van 25 juli t/m 2 augustus de poulefase. Van de zes teams in een poule plaatsen vier zich voor de kwartfinales, die gespeeld worden op 4 augustus. De halve finale staat gepland op 6 augustus. Twee dagen later, op 8 augustus wordt bepaald wie het goud wint in de finale. Alle wedstrijden worden gespeeld in het Yoyogi National Stadium in Tokyo.