TeamNL Handbaldames verliezen poulewedstrijd van Noorwegen

De TeamNL Handbaldames hebben hun vierde poulewedstrijd op de Olympische Spelen verloren van Noorwegen (29-27). Nederland deed lang mee voor de winst, maar het waren de Noren die de overwinning in de slotfase over de streep trokken. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade is al geplaatst voor de kwartfinales. Maandag 2 augustus gaan ze tegen Montenegro de eindstand in de poule bepalen. De wedstrijd begint om 12:30 uur Nederlandse tijd.

Veronica Kristiansen tekende voor de eerste treffer van de wedstrijd. Met een afstandsschot bracht Inger Smits Nederland op het scorebord. In de beginfase ging het duel gelijk op: 2-2, 3-3, 4-4, 5-5. Na tien minuten spelen sloeg Noorwegen een gaatje van drie goals dankzij treffers van Kari Brattset, Stine Oftedal en Nora Mork: 8-5.

Bondscoach Emmanuel Mayonnade riep zijn ploeg naar de kant voor een time-out. Tess Wester had twee goede reddingen in huis waardoor Nederland de kans kreeg het gat te verkleinen. Danick Snelder werd mooi vrijgespeeld vanaf de cirkel en verschalkte de Noorse keepster Solberg. Niet veel later kon zij in een break-out aanleggen voor een nieuw doelpunt, maar haar poging raakte de lat.

Noorwegen hield het initiatief in de wedstrijd en liep uit naar een marge van vier goals: 11-7. Aan Nederlandse kant waren voornamelijk Inger Smits (3 goals), Danick Snelder (2 goals) en Lois Abbingh (2 goals) trefzeker. Snelder liep tegen een twee minuten tijdstraf aan, maar daar profiteerde Noorwegen niet van.

Nederland toonde karakter en vocht zich terug in de wedstrijd. Wester stond als een dijk te keepen. Dankzij een benutte zevenmeter van Lois Abbingh en afgeronde afvallende bal van Kelly Dulfer werd de stand op 13-12 gebracht. De gelijkmaker werd alleen niet gevonden. Dione Housheer scoorde niet veel later met een doorbraak de 14-13. De Nederlandse dekking stond goed. Kelly Dulfer was iets te fel en liep tegen een twee minuten tijdstraf aan. Met de rust in het zicht liep Noorwegen uit door goals van Veronica Kristiansen en Stine Skogrand: 16-13.

Nederland begon goed aan de tweede helft. Nadat Noorwegen via Nora Mørk op 18-14 was gekomen, scoorde Dione Housheer na een mooie passeerbeweging. Housheer had de aanval daarop oog voor cirkelloopster Merel Freriks die knap afrondde: 18-16. Steeds als Nederland dichterbij kwam drukte Noorwegen het gaspedaal in.

Nora Mørk bracht het verschil weer naar drie goals: 20-17. Nederland weigerde om zich gewonnen te geven en bleef knokken. Drie keer op rij vond Nederland het net. Kelly Dulfer, Inger Smits en Merel Freriks scoorden en zo kwam Oranje voor het eerst in de wedstrijd op gelijke hoogte.

De wedstrijd ontpopte zich in een spannende strijd. Inger Smits speelde een zeer sterke wedstrijd. Met haar zesde treffer bracht ze Nederland op voorsprong: 22-23. Het werd stuivertje wisselen in de score. Kristine Breistøl vuurde drie pegels af van afstand, maar Oranje trok de stand steeds gelijk: 24-24 (Bo van Wetering), 25-25 (Inger Smits) en 26-26 (Lois Abbingh).

Met nog vijf minuten te spelen pakte Noorwegen pole position door drie keer te scoren. Nederland maakte fouten in de aanval, die genadeloos door de Noorse dames werden afgestraft. Danick Snelder werd gevonden aan de cirkel en bepaalde met een mooie lob de eindstand op 29-27.

Programma groepsfase Olympische Spelen:
Maandag 2 augustus 2021, 19:30 uur (12:30 Nederlandse tijd): Nederland-Montenegro

Op de Spelen zijn de twaalf geplaatste landen verdeeld over twee groepen. Het handbaltoernooi is anders opgezet dan bij een EK of WK. Daar wordt gewerkt met een poulefase, Main Round, halve finale en finale. Komende zomer spelen de teams van 25 juli t/m 2 augustus de poulefase. Van de zes teams in een poule plaatsen vier zich voor de kwartfinales, die gespeeld worden op 4 augustus. De halve finale staat gepland op 6 augustus. Twee dagen later, op 8 augustus wordt bepaald wie het goud wint in de finale. Alle wedstrijden worden gespeeld in het Yoyogi National Stadium in Tokyo.