TeamNL Handbaldames uitgeschakeld in kwartfinale Olympische Spelen

TeamNL Handbaldames uitgeschakeld in kwartfinale Olympische Spelen

De TeamNL Handbaldames hebben de kwartfinale op de Olympische Spelen verloren van Frankrijk. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade verloor ruim met 32-22. Bij rust keek het team al tegen een 19-11 achterstand aan. Nycke Groot speelde in haar 150e interland.  

Het eerste doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door Estelle Nze Minko. Ook de tweede treffer was voor de Franse dames. Via Inger Smits en een snoeihard schot in de kruising van Dione Housheer kwam Nederland op gelijke hoogte. Frankrijk wist het net beter te vinden en dwars door de dekking van Oranje te spelen. Hierdoor scoorde de ploeg drie doelpunten achter elkaar en pakte het team een 5-2 voorsprong. Lois Abbingh gooide de derde treffer aan Nederlandse zijde tegen de touwen en raakte daarna geblesseerd.

Vanaf dat moment was Nederland het even helemaal kwijt. Aanvallend werden ballen niet goed aangegooid, deze slordigheden strafte de Franse ploeg direct af. Met snelle breaks en goed uitgespeelde kansen scoorde het team zeven doelpunten achter elkaar. Daarnaast wist Oranje de geboden kansen ook niet af te maken, de Franse keepster kon gemakkelijk redding brengen op de geloste schoten. Dit resulteerde in een 12-3 achterstand na elf minuten spelen.

Een betere fase brak aan voor Nederland, de dekking stond goed en kansen werden benut. De achterstand werd via Angela Malestein (2x), Inger Smits en Nycke Groot verkleind tot zeven doelpunten: 14-7. Het gat werd zelfs even vijf doelpunten. Danick Snelder scoorde vanaf de cirkel en Nycke Groot en Bo van Wetering wisten met mooie passeerbewegingen de Franse dekking op het verkeerde been te zetten: 16-11. Dankzij een serie goede reddingen van Rinka Duijndam kwam Nederland terug in het spoor. In de slotfase van de eerste helft wist Frankrijk toch weer de overhand te pakken. Met drie doelpunten op rij bepaalden ze de ruststand op 19-11.

In de tweede helft schoot Angela Malestein direct een penalty raak. Ook Dione Housheer, Danick Snelder en Bo van Wetering wisten het net te vinden en verkleinden daarmee de achterstand: 21-15. Het verschil bleef een paar minuten op zes doelpunten staan, voor Nederland scoorde Merel Freriks twee keer vanaf de cirkel.

Halverwege de tweede helft wist Frankrijk toch het gat weer naar negen doelpunten te brengen. Met name Pauletta Foppa wist het net te vinden vanaf de cirkel, waar de aanvallen bij Oranje haperden. Keepster Amandine Leynaud keepte in de Franse goal een goede wedstrijd en zorgde ervoor dat Nederland niet kon inlopen. In de slotfase scoorden Nycke Groot en Angela Malestein nog namens Oranje maar dat bracht de overwinning voor Frankrijk niet in gevaar. Het slotakkoord was voor Oceane Sercien Ugolin die met een snoeihard afstandsschot in de kruising de eindstand bepaalde op 32-22.

Tokyo, 2 augustus 2021:
Frankrijk – Nederland 32-22  (19-11)
Frankrijk:
Meline Nocandy (1), Pauline Coatanea (3), Chloe Valentini (1), Allison Pineau (3), Coralie Lassource (4), Grace Zaadi Deuna (3), Amandine Leynaud, Kalidiatou Niakate (1), Cleopatre Darleux, Oceane Sercien Ugolin (3), Laura Flippes (6), Beatrice Edwige, Pauletta Foppa (5), Estelle Nze Minko (2).
Nederland:
Rinka Duijndam, Tess Wester, Laura van der Heijden, Debbie Bont (2), Lois Abbingh (1), Danick Snelder (1), Bo van Wetering (3), Nycke Groot (3), Kelly Dulfer, Merel Freriks (3), Inger Smits (2), Martine Smeets, Angela Malestein (5), Dione Housheer (2).
Scheidsrechters: M. Hansen (DEN) / J. Maadsen (DEN)
Strafminuten: 8‘- 2‘ (Snelder 2’, Bont 2’– Flippies 2’)
Strafworpen: 4/4 – 4/4