Scheidsrechters Paul en Ruud Geraets actief op EK Dames U17

Scheidsrechters Paul en Ruud Geraets actief op EK Dames U17

Scheidsrechters Ruud en Paul Geraets zijn de komende twee weken actief op het EK voor Dames onder 17 jaar. Het toernooi wordt tot en met 16 augustus gespeeld in Podgorica, Montenegro. Voor de broers is het de vijfde keer dat zij door de EHF zijn aangewezen op een jeugdtoernooi: vier maal een EK (2014, 2018 en 2019 en het huidige toernooi in 2021) en één Championship (2016). Naast de jeugdtoernooien hebben de heren ook internationale wedstrijden in de clubcompetities gefloten.

Aan een internationaal toernooi gaat een intensieve voorbereiding vooraf. Ruud en Paul: “We zorgen er voor dat we fysiek in orde zijn, bijvoorbeeld door het lopen van een shuttle run test. Daarnaast kijken we de wedstrijden op andere jeugdtoernooien van afgelopen zomer terug.” Ook de spelregelkennis blijft belangrijk. “We lezen de spelregels door en oefenen met de 400 spelregelvragen van de IHF. Vooral de belangrijkste spelregels (o.a. 8 en 16) proberen we zo goed mogelijk in ons op te nemen.” De broers voelen elkaar goed aan en hebben dezelfde ideeën over het handbalspelletje. Eén blik tussen beiden is soms al voldoende.

De Limburgers vinden het fijn dat ze tijdens het EK twee weken alleen maar met het scheidsrechtersvak bezig zijn en contact kunnen leggen met andere scheidsrechters uit heel Europa. “Op dit toernooi komen we weer oude bekenden tegen. Het is net alsof we elkaar gisteren nog gezien hebben. Dat is het mooie van het fluiten van dit soort toernooien en überhaupt van de scheidsrechterswereld. Het is een vrij kleine wereld binnen het handbal.”

De broers zouden het liefste de finale van het EK willen leiden, maar ze blijven realistisch: “We weten dat het op een dergelijk toernooi lastig is om de finale te leiden. We gaan vooral ons uiterste best doen en zo goed mogelijk presteren. Als je alleen tevreden bent met een finale dan kan het op een teleurstelling uitlopen. We zien wel dat het gaat worden!” De heren hebben al memorabele wedstrijden mogen fluiten. Paul en Ruud: “In Nederlands was de derde wedstrijd in de Best of Three in 2014 onze meest bijzondere wedstrijd. Het was een wedstrijd tussen Lions en Bevo met 3.000 toeschouwers op de tribune. De wedstrijd eindigde in een verlenging en wij hadden het goed onder controle. In Europa mochten wij een interland tussen Noorwegen (toen tweede op het WK) en Spanje (regerend Europees kampioen) fluiten. Erg bijzonder om zo’n wedstrijd in een uitverkochte sporthal in Noorwegen te mogen fluiten.” De ambitie voor de toekomst is om verdere stappen te maken binnen het Europese handbal. Afgelopen seizoen stond de eerste Dames Champions League wedstrijd op het programma. Paul en Ruud: “We dromen er van dat we ook een Champions League wedstrijd bij de heren of een wedstrijd op een senioren EK mogen gaan leiden in de toekomst!”

De tips die Ruud en Paul aan (jonge) scheidsrechters willen meegeven zijn, hard blijven werken, veel wedstrijden kijken en ook veel wedstrijden fluiten (bijv. oefenwedstrijden op een hoger niveau). Daarnaast geven zij de scheidsrechters graag mee om zelf initiatief naar clubs toe te nemen om eens een wedstrijd te fluiten of een training bij te wonen. Paul en Ruud: “Echter het belangrijkste blijft het hebben van plezier, want zonder plezier houd je het niet lang vol!”

De wedstrijden van het EK zijn live te volgen via www.ehftv.com.