Dames U17 stomen door naar halve finale op EHF Championship

Dames U17 stomen door naar halve finale op EHF Championship

De Dames U17 hebben de halve finale op het EHF Championship bereikt dankzij een ruime overwinning op Georgië. De ploeg van bondscoach Ricardo Clarijs was met 11-52 te sterk voor het thuisland. Donderdag wordt bepaald wie de poulewinnaar wordt tegen het eveneens ongeslagen Oekraïne. De wedstrijd wordt gespeeld om 15:00 uur en is live te zien op EHFTV.com.

In de beginfase gingen beide ploegen gelijk op: 2-3. De Nederlandse dekking stond goed, maar aanvallend was het vizier nog niet op scherp gezet. Toen de slordigheden uit het spel gingen, kwamen de Dames U17 op stoom. Nederland was levensgevaarlijk in de break-out. Romee Maarschalkerweerd scoorden er drie uit drie, Veerle Steijns rondde haar twee pogingen feilloos af en Roos Knijn wist haar snelle omschakeling ook te verzilveren. Met knalharde afstandsschoten van Rozemarijn Alderden en Judith van der Helm liep Oranje uit naar 2-10. 

Georgië scoorde twee keer in korte tijd, maar dat weerhield Nederland er niet van om de offensieve dekking te blijven spelen. Georgië werd keer op keer geforceerd om fouten te maken die Nederland aan de andere kant vakkundig afstrafte. De Georgische keepster kreeg de ene na de andere break om haar oren. Toen Alieke van Maurik en Jalisha Loy koud in het veld stonden, scoorden ze allebei drie keer achter elkaar. Daarmee brachten ze de tussenstand op 6-23. Keepster Bianca Schanssema had een aantal goede reddingen in huis. Dankzij een break-out van Joya Vlaming en een treffer van Lois van Vliet stond er een 6-23 ruststand op het scorebord.

In de tweede helft ging Nederland door waar het gebleven was. Het spelbeeld veranderde niet en de voorsprong werd verder en verder uitgebouwd. Na tien minuten spelen was de stand opgelopen naar 8-33. Nederland liep tegen een tijdstraf aan en Georgië kreeg een zevenmeter. Het lukte hen niet om deze uitgelezen mogelijkheid te benutten. Keepster Nikki van der Vorst bracht knap redding. Judith van der Helm bleek zeer trefzeker van afstand en scoorde haar zesde treffer van de wedstrijd.

Een paar minuten later bleken een exacte kopie van wat daarvoor gebeurde. Nederland kwam in ondertal te staan, Nikki van der Vorst dook de goede hoek in bij de gegeven penalty en Judith van der Helm gooide opnieuw een afstandsschot raak. Het bleek het begin van een lange run aan Nederlandse goals. Van 9-33 stoomde de ploeg van Ricardo Clarijs door naar 9-45. Het verzet van Georgië was al lange tijd gebroken. Nomi in de Braekt liet haar scoringsdrift gelden. Ze maakte in korte tijd een mooi aantal treffers. In de slotminuten bleef Oranje doelgericht. Net als zaterdag boekten ze een monsterscore met 52 goals. Georgië zette daar 11 doelpunten tegenover.

Judith van der Helm werd gekozen tot ‘Women of the Match’.