Dames U17 winnen ook laatste poulewedstrijd op EHF Championship

Dames U17 winnen ook laatste poulewedstrijd op EHF Championship

De Dames U17 hebben ook de laatste poulewedstrijd op het EHF Championship gewonnen. In een eenzijdige wedstrijd werd Oekraïne met 28-10 verslagen. Hierdoor eindigt de ploeg van bondscoach Ricardo Clarijs op de eerste plaats in de poule. Op vrijdag 13 augustus speelt het team de halve finale tegen de nummer twee uit de andere poule: Faeröer. De wedstrijd begint om 12:30 Nederlandse tijd en is live te volgen via www.ehftv.com

Het eerste doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door Oekraïne uit een penalty. Nederland wist snel op gelijke hoogte te komen dankzij een goal van Jalisha Loy. Romee Maarschalkerweerd zorgde er vervolgens voor dat een 2-1 voorsprong werd gepakt.

Een slordige fase voor beide teams brak aan. Veel loopfouten werden gevolgd door missers in de aanval. De scherpte in de afronding ontbrak. Na vijf minuten zonder doelpunten was het Nomi in de Braekt die scoorde, maar daarbij ook geblesseerd raakte. Ook aan Oekraïense kant ging het beter lopen. Dit zorgde ervoor dat de stand gelijk opging: 5-5

Nederland kende een goede fase, breaks werden meermaals raak gegooid. Met name Jalisha Loy wist het net goed te vinden en tekende met een snoeihard schot voor de 9-5. De tegenstander wist na een periode van ruim tien minuten zonder te scoren ook de keepster weer te verschalken. In de slotfase van de eerste helft wist Oranje de voorsprong nog verder uit te bouwen. Met een stand van 12-7 zochten de teams de kleedkamers op.

Oekraïne wist ook in de tweede helft het eerste doelpunt te maken. Maar vervolgens was het Oranje dat het wedstrijdbeeld bepaalde. Met vijf achtereenvolgende doelpunten werd de voorsprong flink uitgebouwd. Het verschil werd gezet op negen goals: 17-8. Oekraïne scoorde nog een zeven meter maar had daarna lange tijd niets in te brengen.

Met goed verdedigend werk en scherpte in de afronding was Nederland heer en meester op het Georgische veld. Halverwege de tweede helft zette Veerle Steijns met een mooie goal uit de rechterhoek de stand op 22-9. In de slotfase van de wedstrijd was het spel eenzijdig. Oekraïne kon geen gaten vinden in de dekking en Oranje verdedigde scherp. Met veel onderscheppingen en benutte break-outs werd de voorsprong nog verder uitgebouwd.

Uiteindelijk wist Oranje de tegenstander twintig minuten lang van het scoren afgehouden. Het tiende doelpunt voor Oekraïne werd een halve minuut voor tijd gescoord. Toch was de laatste goal voor Nederland. Beste speelster van de wedstrijd Jalisha Loy bepaalde de eindstand met een afstandsschot op 28-10. Hiermee eindigt Nederland op de eerste plaats in de poule en speelt het team morgen de halve finale. De tegenstander wordt later vanavond bekend. De wedstrijd begint om 12:30 Nederlandse tijd en is live te volgen via www.ehftv.com