Dames U17 plaatsen zich voor finale op EHF Championship

Dames U17 plaatsen zich voor finale op EHF Championship

De Dames U17 hebben zich geplaatst voor de finale van het EHF Championship. In de halve finale was de ploeg van bondscoach Ricardo Clarijs met 24-21 te sterk voor de Faeröer Eilanden. Zondag 15 augustus om 15:00 uur wordt de finale gespeeld in Georgië. De tegenstander is nog niet bekend, dat wordt de winnaar van de halve finale tussen Oekraïne en Servië. De finale is live te zien op www.ehftv.com

In de beginfase waren beide landen nog niet scherp in de afronding. De eerste schoten werden ruim over en naast gegooid. Na drie minuten was het Jalisha Loy die voor de eerste treffer van de wedstrijd tekende. Nederland bouwde via opnieuw Jalisha Loy, Alieke van Maurik en Lynn Holtman de voorsprong uit: 4-1.

Vervolgens was het de tegenstander die het heft in handen nam. Met twee rake penalty’s werd de achterstand verkleind. Mede door het goed benutten van een overtalsituatie, na een tijdstraf voor Oranje, wist Faeröer zelfs op voorsprong te komen: 4-5. Jalisha Loy nam de Nederlandse ploeg bij de hand en wist met twee rake afstandsschoten de teams weer in evenwicht te brengen: 6-6.

Romee Maarschalkerweerd was het eindstation van een razendsnelle aanval en rondde deze keurig af. Alieke van Maurik vond de kruising met een hard schot, Romee van Maarschalkerweerd verraste met een lobje en Lois van Vliet verschalkte de keepster na een lange aanval van Nederland. Hierdoor werd de voorsprong toch weer gepakt: 10-7.

In de slotfase van de eerste helft kreeg Nederland het lastiger. Veel schoten misten scherpte en de dekking werd af en toe goed omspeeld door Faeröer. Oranje liet de tegenstander terugkomen tot op één punt: 11-10. Met deze stand zochten de teams de kleedkamers op.

In de beginfase van de tweede helft ging het lang gelijk op. Aan beide kanten werd fel verdedigd wat resulteerde in veel tijdstraffen en penalty’s. Nederland hield in deze fase constant een voorsprong van één á twee doelpunten. Na tien minuten spelen stond het 15-14 voor Oranje.

Faeröer wist af en toe de dekking van Oranje op het verkeerde been te zetten en de ruimte te vinden. Aan de andere kant waren voor Nederland verschillende speelsters trefzeker. Alieke van Maurik en Jalisha Loy vonden het net met snoeiharde afstandsschoten. Donna Bakker scoorde tweemaal vanaf de rechterhoek. Halverwege de tweede helft stond het 16-15 in het voordeel van Nederland. Keepster Nikki van der Vorst was met verschillende reddingen belangrijk voor Oranje.

In de slotfase maakte Nederland het verschil. Alieke van Maurik scoorde haar zesde treffer en keepster Nikki van der Vorst gooide in een leeg doel raak. Ook Judith van der Helm wist het net te vinden waardoor een voorsprong van drie doelpunten werd gepakt: 21-18. Dit verschil werd, ondanks een tijdstraf, niet meer weggegeven. Jalisha Loy scoorde het laatste doelpunt voor Oranje. De eindstand werd bepaald op 24-21. Keepster Nikki van der Vorst werd verkozen tot beste speelster van de wedstrijd. Zondag speelt Nederland in de finale op het EHF CHampionship. De tegenstander is nog niet bekend, dat is de winnaar van de halve finale tussen Oekraïne en Servië. De finale start om 15:00 uur en is live te zien op www.ehftv.com.