Dames U17 winnen EHF Championship

De Dames U17 hebben in de finale van het EHF Championship met 25-19 gewonnen van Servië. Hiermee heeft de ploeg van bondscoach Ricardo Clarijs plaatsing voor verschillende eindtoernooien afgedwongen. Nederland plaatst zich voor het WK U18 in 2022, EK U17 in 2023 en EK U19 2023.

Oranje pakte meteen de leiding in de finale. Via een snel onderhands schot verraste Alieke van Maurik de Servische keepster. Ook het tweede doelpunt werd door de rechteropbouw van Nederland gemaakt. Jalisha Loy scoorde het derde doelpunt met een kanonskogel vanaf rechts. Keepster Bianca Schanssema was in de eerste helft belangrijk voor Nederland met verschillende reddingen. De dekking stond ook strak bij Oranje. Servië wist moeilijk een gaatje te vinden en schoot vaak onrustig over het doel. Jalisha Loy en Romee Maarschalkerweerd waren scherp in de dekking en gister de bal te onderscheppen. Beiden gingen vervolgens alleen op de keeper af en faalden niet: 5-0. Het eerste Servische doelpunt viel pas na acht minuten vanuit de rechterhoek.

Via Alieke van Maurik, Judith van der Helm en hoekspeelsters Donna Bakker en Lois van Vliet ging Nederland verder met scoren. Halverwege de eerste helft stond het 9-3 in het voordeel van Oranje. Een mindere fase brak aan. Nederland was zoekende in de aanval en slordiger in de afronding. Servië verkleinde hierdoor het gat tot vier doelpunten. Alieke van Maurik scoorde het tiende doelpunt voor Nederland en deed daarmee iets terug.

Toch waren het de Servische leeftijdsgenoten die in de slotfase van de eerste helft de overhand hadden. Mede door aanvallende overtredingen en slordigheden in de opbouw wist Oranje de laatste negen minuten niet tot scoren te komen. Keepsters Nikki van der Vorst en Bianca Schanssema brachten beiden knap redding op een penalty van Servië maar konden niet voorkomen dat het verschil verkleind werd. De geboden kansen werden afgemaakt door de tegenstander waardoor de teams met een stand van 10-8 in het voordeel van Nederland de kleedkamers opzochten.

Servië kwam scherp uit de kleedkamers en wist binnen een paar minuten de stand gelijk te trekken: 11-11. Een twee minuten tijdstraf voor de tegenstander kwam niet slecht uit en Oranje wist deze ook te benutten met twee doelpunten. Alieke van Maurik en Lois van Vliet scoorden.

Oranje ging verder met doelpunten maken. Donna Bakker scoorde uit de rechterhoek en een kanonskogel van Alieke van Maurik vloog het doel in: 15-12. Deze voorsprong werd verder uitgebouwd. De dekking stond goed en was belangrijk met verschillende onderscheppingen. In de aanval werden de kansen benut waardoor het halverwege de tweede helft 18-14 stond in het voordeel van Nederland.

Een mindere fase voor Oranje brak aan. Servië wist de wedstrijd te kantelen met drie doelpunten op rij en de aansluitingstreffer te scoren. Nederland kon geen manier vinden om de dekking van Servië te omspelen. Daarnaast stond ook het vizier niet op scherp in de aanval. Dit zorgde voor een minimale voorsprong met nog acht minuten te spelen: 19-18.

Nederland pakte het daarna weer op. De dekking stond goed en de scherpte in de afronding was terug. Jalisha Loy onderschepte een bal en rondde deze keurig af oog in oog met de Servische keepster. Linkerhoek Lois van Vliet werd goed vrijgespeeld en kon de bal inschieten. Ook Donna Bakker wist het net te vinden, haar vijfde doelpunt zorgde voor een 22-18 voorsprong.

Met nog vijf minuten te spelen stond de Servische dekking offensief, dit was echter zonder resultaat. Nederland wist de vrije ruimte te vinden en speelde de wedstrijd goed uit. Jalisha Loy scoorde uit een break het laatste doelpunt van de wedstrijd en bepaalde de eindstand op 25-19. Alieke van Maurik werd verkozen tot beste speelster van de wedstrijd.

Ook waren er enkele individuele prijzen voor Nederland. Jalisha Loy werd verkozen tot beste linkeropbouw van het toernooi. Romee Maarschalkerweerd kreeg de prijs voor beste cirkelspeelster. Daarnaast werd Jalisha Loy ook nog verkozen tot beste speelster van het toernooi.