Heren U19 verliezen nipt van Montenegro op EHF Championship

Heren U19 verliezen nipt van Montenegro op EHF Championship

De Heren U19 hebben de eerste wedstrijd op het EHF Championship nipt verloren van Montenegro. In een spannende wedstrijd werd het 30-31. De ploeg van bondscoach Freek Gielen speelt dinsdag 17 augustus de tweede wedstrijd, dan is Kosovo om 16:00 uur de tegenstander. De wedstrijden zijn live te zien via EHFTV.com

Het eerste doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door Montenegro. Thomas Houtepen kreeg daarbij aan Nederlandse kant direct twee minuten tijdstraf. De tegenstander wist deze te benutten en maakte direct de tweede goal van de wedstrijd. Via rake schoten van Jeromy van der Ban en Thomas Houtepen wist Oranje op gelijke hoogte te komen. De teams gingen gelijk op en na tien minuten spelen stond het 5-5.

Montenegro pakte vervolgens het initiatief in de wedstrijd en was scherp in de afronding. Een voorsprong van vier doelpunten stond binnen no-time op het scorebord. Aan Nederlandse zijde was de afronding niet goed, veel schoten gingen over of naast. Dit gaf de tegenstander de ruimte om zo ver uit te lopen: 6-10. Nederland wist even terug te komen tot drie doelpunten verschil. Razendsnelle aanvallen werden afgerond door Niko Blaauw, Teun Krol en Kan Geenen. Dit zorgde ervoor dat het verschil overbrugbaar was: 10-13.


Toch waren het de Montenegrijnen die weer uitliepen en slim gebruik maakten van een overtalsituatie. Het verschil van vijf stond weer op het scorebord: 13-18. Thomas Houtepen scoorde met een snoeihard afstandsschot het laatste doelpunt van de eerste helft. De teams zochten de kleedkamers op met een stand van 15-19 in het voordeel van Montenegro.

Oranje kwam scherp uit de rust en pakte de draad weer op. De achterstand werd in de eerste vijf minuten verkleind tot twee doelpunten. Het aanvallende spel van Nederland was snel en de afronding goed. Dit zorgde ervoor dat Oranje terug kwam in de wedstrijd: 20-22

De achterstand werd zelfs nog kleiner. Namens Nederland was Sem Klinkenberg twee keer zeer zorgvuldig in de afronding en ook Ids Eussen vond het net. Hij scoorde met een afstandsschot de aansluitingstreffer voor Oranje: 23-24. Voor Nederland was Ivo Verberne met verschillende reddingen in het doel belangrijk. Dit leverde aan de andere kant niet direct de gelijkmaker op. Ook de keeper van Montenegro wist zijn doel goed te verdedigen.

Dertien minuten voor tijd was daar dan toch de gelijkmaker voor Nederland. Linkerhoek Jeromy van der Ban scoorde. De voorsprong werd ook direct gepakt. Sem Klinkenberg was het eindstation van een razendsnelle aanval: 26-25. Na de gelijkmaker vanaf de 7-meter streep pakte Oranje toch weer het initiatief. Met twee doelpunten op rij stond het ineens 28-26 voor. Dit bleek echter niet genoeg. De aanval bij Nederland verliep stroever en Montenegro was wel scherp in de afronding. Met vier doelpunten op rij pakte de tegenstander weer een voorsprong: 28-30

De laatste minuten leverden een spannende strijd op. Ids Eussen scoorde namens Nederland na goed doorzetten. Maar ook Montenegro wist een doelpunt te maken. Morris Kippers maakte de aansluitingstreffer voor Oranje maar dit was niet genoeg. In de laatste aanval eindigde de bal op de lat. Hierdoor verloor Nederland de eerste wedstrijd met 30-31.