Heren U19 boeken eerste overwinning op EHF Championship!

De Heren U19 hebben de eerste overwinning op het EHF Championship geboekt. In de rust keek het team onder leiding van Freek Gielen tegen een 11-10 achterstand aan. In een sterke tweede helft werd deze omgebogen naar een 22-36 overwinning.

In de tweede groepswedstrijd op het EHF Championship in Letland liepen de Oranjeheren U19 al vroeg in de wedstrijd tegen een tijdstraf aan. Tegenstander Kosovo profiteerde direct en nam de leiding in de wedstrijd. Goede reddingen van de doelman uit Kosovo hielden Nederland in de eerste minuten van het scoren af. Dankzij doelpunten van Janik van Zundert, Jeromy van der Ban en Jelte Hiemstra kwam Nederland na tien minuten spelen voor het eerst op voorsprong.

In de eerste fase van de wedstrijd stond de Nederlandse dekking goed. Goals van Niko Blaauw, Sem Klinkenberg en Kaj Geenen bezorgden Oranje een marge van drie doelpunten: 4-7. Na 22 minuten spelen kwamen de Kosovaren op gelijke hoogte. Aan de andere kant bleek de doelman opnieuw een sta in de weg en wisten de Oranjeheren niet te scoren. Niet veel later waren het opnieuw de heren uit Kosovo die aan de leiding gingen. Zo klonk na 30 minuten het rustsignaal bij een tussenstand van 11-10 in het voordeel van de heren uit Kosovo.

Het team onder leiding van Freek Gielen begon goed aan de tweede helft. Niko Blaauw schoot Nederland al snel op gelijke hoogte. Binnen vijf minuten boog Oranje dankzij doelpunten van Jasper Peters, Sander Bos, Niko Blaauw en Jelte Hiemstra de achterstand om in een ruime voorsprong: 12-16. Na tien minuten spelen in het tweede bedrijf was deze voorsprong uitgebouwd tot 14-22. Goede reddingen van doelman Ivo Verberne zorgden ervoor dat Kosovo de achterstand niet wist te verkleinen.

Een goal van Sander Bos bezorgde Nederland een voorsprong van tien doelpunten. Jeromy van der Ban, Brent Riksten en Jasper Peters waren vervolgens trefzeker. In de laatste tien minuten liet doelman Jens Dijkstra zich zien met een aantal mooie reddingen, waarvan twee 7-meters. Kaj Geenen noteerde het laatste Nederlandse doelpunt van de wedstrijd. Kosovo scoorde in de slotfase de laatste twee doelpunten. Een sterke tweede helft van Oranje resulteerde in een 22-36 overwinning!

Donderdag spelen de Heren de laatste poulewedstrijd tegen Turkije. De wedstrijd begint om 18:00 uur en is live te zien op EHFTV.com.