Heren U19 bereiken halve finale op het EHF Championship

Heren U19 bereiken halve finale op het EHF Championship

De Heren U19 hebben zich geplaatst voor de halve finale op het EHF Championship. In het sleutelduel met Turkije was de ploeg van Freek Gielen met 36-29 te sterk. Zaterdag treffen ze Roemenië. De wedstrijd is om 18:00 uur live te zien op EHFTV.com

In de eerste minuten hadden beide teams wat moeite om het net te vinden. Jeromy van der Ban opende de score. Hij rondde een break-out feilloos af. Niet veel later herhaalde hij dat kunststukje twee keer opnieuw. Niko Blaauw sprong tussen de verdedigers door en zo kwam Oranje met 4-2 voor.

Turkije bleef in het spoor. Het verschil schommelde lange tijd tussen de één á twee goals. Nadat de Turken de aansluitingstreffer hadden gemaakt bij een stand van 6-5 ging de Nederlandse dekking en aanval draaien. Vanaf de hoek wisten Jeromy van der Ban en Sander Bos het net te vinden. Met een snoeihard afstandsschot van Niko Blaauw en een treffer in leeg doel van zijn hand liep Nederland uit naar 10-5.

De marge van vijf goals stond lang op het scorebord. Namens Nederland scoorde Sander Bos (2x), Thomas Houtepen en Kaj Geenen: 14-9. Keeper Ivo Verberne had knappe reddingen in huis, maar kon niet voorkomen dat Turkije twee goals inliep: 14-11. Ids Eussen vond vlak voor rust de kruising van afstand. Via een benutte zevenmeter bepaalde Turkije de ruststand op 15-12.

De ploeg van Freek Gielen begon goed aan de tweede helft. De comfortabele voorsprong van vijf goals werd snel weer gevonden. Jeromy van der Ban verschalkte de keeper vanaf de hoek. Niko Blaauw vuurde een onderhandsschot af en had ook een mooie passeerbeweging in zijn assortiment: 18-13.

De Turken lieten het niet verder komen en kwamen terug tot 19-16. Er werd vanaf dat moment om en om gescoord, tot 23-20. Brent Riksten verzilverde een penalty, Sander Bos scoorde vanaf de hoek, Jasper Peters maakte een snelle aanval over veel schijven af, Ivo Verberne stopte een penalty en Niko Blaauw liet nog maar eens zien over een loepzuivere schot te beschikken.

Met nog een kwartier te spelen hadden de de Heren U19 het initiatief in de wedstrijd volledig in handen: 27-20. Het Turkse verzet was gebroken. Met goed spel werd de voorsprong verder uitgebreid: 32-23. De Turken bleven knokken en snoepten goal voor goal wat van de achterstand af: 33-27, maar de overwinning kwam geen seconde in gevaar. Janik van Zundert bepaalde de eindstand op 36-29.

Jeromy van der Ban werd gekozen tot Player of the Match. Hij scoorde zes keer.