Nederland heren U19 naar finale EHF Championship

Nederland heren U19 naar finale EHF Championship

De heren u19 hebben de finale op het EHF Championship behaald door met 24-28 te winnen van Roemenië. Zondag treft Nederland Montenegro in de finale die om 18.00 uur begint en live te zien is op EHFTV.com.

Het eerste Nederlandse doelpunt werd gescoord door Niko Blaauw. Blaauw werd uiteindelijk topscorer met acht doelpunten. Dankzij goals van Thomas Houtepen, Ids Eussen, Jeromy van der Ban en Niko Blaauw liep Nederland uit naar een 2-5 voorsprong. Dit kwam mede door uitstekend keeperswerk van Ivo Verberne die in de eerste tien minuten vier keer een Roemeens schot wist te keren.

Lang kon Nederland helaas niet van de voorsprong genieten. Door de fysiek sterke dekking en vlugge goals kwam Roemenië langszij: 5-5. Tot 7-7 ging het gelijk op, toen trapte de formatie van Freek Gielen het gaspedaal in. Dankzij goede goals van beide hoekspelers Jeromy van der Ban en Sander Bos en goede 1-op-1 acties van Thomas Houtepen en Ids Eussen liep Nederland weg tot 8-12. Vlak voor rust haperde de Nederlandse aanval enkele keren waardoor het Roemenië lukte om tot 10-12 terug te komen voordat het rustsignaal klonk.

Na rust was het Ids Eussen die na een goede actie tekende voor het eerste doelpunt. Na goede goals van Sander Bos en Thomas Houtepen had Nederland een voorsprong van vier doelpunten: 11-15. Na de goede fase van Nederland was het Roemenië die de goals wist te maken. Roemenië wist drie doelpunten achter elkaar te scoren en kwam terug tot één treffer.

De voorsprong van Nederland bleef lange tijd schommel tussen twee á drie goals. Totdat Roemenië de spanning in de wedstrijd terugbracht door de 19-20 te maken. Dankzij twee uitstekende doelpunten vanuit de linkerhoek door Kaj Geenen en een goede redding van Ivo Verberne sloeg Nederland een gaatje van vier doelpunten. Roemenië ging in de aanval over tot zeven veldspelers, maar scoren lukte maar moeilijk mede door de uitstekende Nederlandse dekking. Op het eind van de wedstrijd stelde goals van Jasper Peters, Thomas Houtepen en Niko Blaauw de overwinning veilig.

De zeer sterk keepende Ivo Verberne werd uitgeroepen tot Player of the Match. De keeper stond meermaals Roemenië in de weg de goal te vinden.