Heren U19 pakken knap zilver op EHF Championship.

Heren U19 pakken knap zilver op EHF Championship.

De Heren U19 hebben de finale op het EHF Championship verloren van Montenegro met 30-28. Na eerder al verloren te hebben van Montenegro in de poulefase waren de Montenegrijnen ook in de finale Nederland helaas de baas.

Na een mooi schijnschot wist Niko Blaauw het eerste doelpunt in de wedstrijd te maken. Het team van coach Freek Gielen en Edwin Kippers begint sterk aan het finaleduel. Door nog een goal van Niko Blaauw en een vrij schot vanaf de cirkel door Sem Klinkenberg loopt Nederland vroeg uit naar een kleine voorsprong: 1-3. De marge van twee doelpunten kan Nederland lang vasthouden. Na vijftien minuten spelen is de voorsprong 7-9. Montenegro komt dankzij een goede verdediging op gelijke hoogte: 9-9.

Nederland wisselt in de aanval de keeper in voor een extra veldspeler. Sem Klinkenberg kan vrij afronden vanaf de cirkel. Aan de andere kant staat Ivo Verberne een prima eerste helft te keepen. De doelverdediger weet meerdere inzetten te keren, waardoor Montenegro niet dichterbij komt. Na de eerste time-out van Montenegro lukt het ze meteen om de eerste voorsprong in de wedstrijd te pakken: 11-10. Nederland recht snel de rug dankzij twee doelpunten van Jeromy van der Ban. Nederland zocht de kleedkamer op met een voorsprong door een mooi schot uit de loop van Luuk Santing. De ruststand was 13-14 in het voordeel van Nederland.

Na de rust ontliepen beide landen elkaar nauwelijks. Niko Blaauw met een hard afstandsschot en een goede passeerbeweging van Ids Eussen zorgde voor een nieuwe tussenstand: 16-17. Hoe hard Nederland in de dekking ook werkte het lukte Montenegro steeds weer om de aansluitingstreffer te maken. Niko Blaauw, uiteindelijk goed voor tien treffers, liep slim weg bij de dekking en de pass op maat van Ids Eussen zorgde voor de knappe 20-20.

Met nog twintig minuten op de klok bleef het stuivertje wisselen. Zowel Nederland als Montenegro miste weinig en waren aan elkaar gewaagd. Tot 27-27 lukte het Nederland om bij te blijven. Doelpuntenmakers waren Ids Eussen (drie maal), Sander Bos, Thomas Houtepen, Niko Blaauw en Kaj Geenen. In spannende eindstrijd was het nagelbijten voor de toeschouwers. Montenegro liet nog eenmaal zien waar het toe in staat is, dankzij twee goals pakte ze de belangrijke voorsprong. Ondanks een knal van Ids Eussen, goed voor zes doelpunten, was het niet genoeg voor Nederland. Montenegro won de finale van de EHF Championship met 30-28 van Nederland. Nederland wint uiteindelijk knap zilver op het eindtoernooi in Letland.

 Na de wedstrijd kregen Jelte Hiemstra en Ids Eussen een plekje in het All-Star team. Ids Eussen werd verkozen tot beste rechteropbouwer van het toernooi. Jelte Hiemstra ontving de prijs voor beste verdediger.

Foto: Ils Pattipeilohy.