Delegate Ferry van der Helm actief tijdens EK Heren U19

Delegate Ferry van der Helm actief tijdens EK Heren U19

Afgelopen zomer is delegate Ferry van der Helm actief geweest tijdens het Europees Kampioenschap voor Heren U19. Voor Ferry was dit het 10e internationale (kwalificatie)toernooi waarbij hij aanwezig was. Daarnaast is Ferry regelmatig actief bij internationale wedstrijden in de Europese clubcompetitie en bij interlands. 

Bij de meeste handballers zijn vooral de scheidsrechters in beeld, maar rondom de scheidsrechters op het veld zijn er meerdere officials actief. Als delegate wordt je genomineerd voor een internationaal toernooi of wedstrijd door de EHF. Tijdens een EHF toernooi wordt de delegate dagelijks genomineerd. Er zijn twee functies voor delegates: supervisor of referee delegate. De supervisor is verantwoordelijk voor alle organisatorische aspecten van de wedstrijd: is de setup van het veld, de tafel en de banken volgens afspraak, het matchreport en het gedrag tijdens de wedstrijd. Dit laatste is een gezamenlijke verantwoordelijkheid met de referee delegate. De referee delegate begeleidt de scheidsrechters voor de wedstrijd en evalueert na afloop de wedstrijd. Zowel de referee delegate als de supervisor maken een rapport van de wedstrijd. De dag na de wedstrijd sluit je met de behandeling van de clips van “jouw” wedstrijd af met een algemeen oordeel. Verder verricht de delegate tijdens de meetings met de teams en de organisatie wat hand en spandiensten voor de medewerkers van het EHF Office.

Na zijn carrière als scheidsrechter is Ferry actief gebleven binnen het (internationale) handbal. Ferry: “Internationaal handbal is prachtig. Het niveau is gemiddeld hoger dan in Nederland, je ziet dus veel mooie wedstrijden. Als internationaal official kom je op plaatsen waar je anders nooit zou komen en ontmoet je allerlei mensen met een gemeenschappelijke passie. Het is mooi om je een paar dagen alleen met handbal bezig te kunnen houden, zonder de dagelijkse beslommeringen.” De saamhorigheid die ontstaat door de samenwerking op een internationaal toernooi is voor Ferry een hele mooie ervaring. Ferry: “Er wordt onderling gecoacht en er worden ervaringen gedeeld die je weer meeneemt in jouw rugzakje. Zowel als scheidsrechter als delegate maak je reuzenstappen tijdens zo’n toernooi.”

Met een leven lang handbal heeft Ferry al veel wedstrijden van dichtbij meegemaakt. Natuurlijk zijn er wedstrijden die hij niet snel zal vergeten. Ferry: “De Champions League in Kiel waarbij 10.400 toeschouwers aanwezig waren is erg bijzonder. Maar ook de finale van de Limburgse Handbaldagen met twee verlengingen en daarna de beslissing op 7-meter zal mij bijblijven.” Daarnaast was een hoogtepunt het WK Junioren in Brazilië. Het dak ging er vanaf toen Brazilië van Egypte won. Ferry: “Toch blijft de Best of Three van de Nederlandse competitie ook een hoogtepunt. De druk is hoog en de lontjes zijn korter. Deze spanning is mooi en het is altijd iets om naar uit te kijken.”

Ferry droomt ervan dat we met de Nederlandse officials de komende jaren met hard werken structureel aanwezig blijven met scheidsrechters en delegates bij de toernooien en wedstrijden van de IHF en EHF.