Door het fluiten ontwikkelde scheidsrechter Paul Radsma zich als persoon

Door het fluiten ontwikkelde scheidsrechter Paul Radsma zich als persoon

Scheidsrechter Paul Radsma is, samen met zijn koppelgenoot Marc Vriend, de afgelopen jaren van scheidsrechter bij de vereniging gegroeid naar een vaste waarde als scheidsrechter in de Eredivisie. Menige vereniging hebben zij bezocht vanwege hun passie voor het fluiten. Als Paul naar zijn persoonlijke situatie kijkt, heeft het arbitreren in de handbalsport hem verschillende mooie eigenschappen opgeleverd.

Paul Radsma: “Wij zijn als koppel in 2017 ingestroomd in de landelijke groep scheidsrechters die actief is vanaf de Eerste Divisie. Vanaf deze datum hebben wij als koppel elk jaar doelstellingen bepaald om aan te werken. Deze planmatige werkwijze neem ik mee in mijn privé en zakelijke omgeving. Het geeft mij rust om een plan te maken en de doelstelling te benoemen. Op deze manier kan ik regelmatig kijken hoe ver ik ben in mijn proces.”

Paul en Marc waren al meerdere jaren actief in de handbalsport voordat zij de stap maakten naar de landelijke groep scheidsrechters. Paul: “Doordat wij later een stap hebben gezet als scheidsrechters ben ik mij gaan realiseren dat een doel of ambitie op elk moment gesteld kan worden. Het heeft mij geholpen om persoonlijk ambities te bepalen waarbij ik zelf verantwoordelijk ben om deze ook te behalen. Het is goed om stil te staan bij wat er al goed gaat, maar ook om te kijken waar zaken wellicht nog beter kunnen.”

Als scheidsrechter is het belangrijk dat je conditioneel fit bent. Een gezonde levensstijl kan hier aan bijdragen. Paul: “Door het fluiten ben ik conditioneel enorm vooruit gegaan. Door de gestelde doelstellingen wilde ik continue progressie boeken en ben ik een gezondere levensstijl gaan hanteren. Met het doel voor ogen heb ik meer doorzettingsvermogen gekregen om stappen te blijven zetten.”

Ook de spelregelkennis is voor een scheidsrechter erg belangrijk. De regels zijn vastgesteld en daarmee direct toepasbaar. Paul: “Ik heb geleerd om besluitvaardiger te zijn. Door het gelijk toepassen van de spelregels draag ik bij aan het beheersen van conflicten op het veld.” Details kunnen bepalend zijn voor het verloop van een wedstrijd. “Waar er vaak gekeken wordt naar het grote geheel, heeft het fluiten mij bijgebracht om de details niet te vergeten. Door oog te hebben voor details kun je bij bepaalde projecten en op het handbalveld eerder bijsturen, waarmee je tot een goed eindresultaat komt.”

Er is een groot verschil tussen het fluiten als solist en het fluiten met een koppelgenoot. Als koppel ben je samen verantwoordelijk voor de goede afloop van de wedstrijd en moet je dus ook goed kunnen samenwerken. Paul: “Met een koppelgenoot fluiten heeft mij geleerd dat ik de mening van een ander correct moet overwegen en soms deze mening ook voorrang te geven op mijn eigen mening. Ik ben van nature eigenwijs, maar ben door mijn persoonlijke reflectie bewuster geworden van de wijze waarop ik communiceer.”

Een scheidsrechter heeft een voorbeeldfunctie op het handbalveld. Je staat midden in het spel en wil alles in goede banen leiden. Paul: “Ik ben niet alleen op het veld, maar ook bij de vereniging en in mijn privé leven bewuster geworden van mijn manier van handelen en het beeld dat ik daarmee geef aan mijn omgeving. Er wordt veel interesse getoond in wat ik doe en daarmee merk ik dat ik een voorbeeld ben voor anderen. Het fluiten heeft mij zowel op het veld, als binnen de vereniging en in mijn privé- en werkleven heel veel gebracht.”

Wil jij ook jouw persoonlijke vaardigheden verbeteren? Meld je aan voor een opleiding tot scheidsrechter! Alle informatie vind je hier.

 

Foto: kickfotos.nl