TeamNL Handbaldames winnen EK-kwalificatieduel van Wit-Rusland

De TeamNL Handbaldames hebben hun eerste EK-kwalificatiewedstrijd onder leiding van interim-bondscoach Monique Tijsterman gewonnen van Wit-Rusland. In een uitverkocht Topsportcentrum in Almere werd het 38-27. Bij rust stond het 21-16 in het voordeel van Oranje. Zondag is de tweede wedstrijd in de strijd op EK-kwalificatie, dan is Griekenland om 16:00 uur de tegenstander.

De selectie voor de wedstrijd van zondag verschilt ten opzichte van vandaag. Kelly Dulfer, Inger Smits en Tess Wester stappen niet in het vliegtuig naar Kreta. Tamara Haggerty, Kelly Vollebregt en Yara ten Holte gaan wel mee met de ploeg van zestien speelsters naar Griekenland.

De eerste goal van de wedstrijd wordt gemaakt door de gasten. Het is Nataliya Kotsina die raak schiet uit een penalty. Nederland komt snel op gelijke hoogte, na een goede individuele actie van jubilaris Inger Smits (50 interlands) scoort Bo van Wetering. Toch is het Wit-Rusland dat uit weet te lopen. In de beginfase is Nederland nog niet scherp genoeg. Na drie minuten staat het 1-3. Oranje weet een overtal situatie te benutten en komt via een rake 7-meter van Angela Malestein en een schot in een leeg doel van Kelly Dulfer op gelijke hoogte.

Tot aan 5-5 gaat het gelijk op, daarna begint de aanvalsmachine van Nederland te draaien. Daarnaast staat de dekking goed en worden de overtalsituaties benut. Vijf doelpunten van achtereenvolgens Angela Malestein (3x), Kelly Dulfer en Dione Housheer zorgen voor de ruime voorsprong van 10-5.

De ploeg van interim-bondscoach Monique Tijsterman speelt de eerste helft in een 5-1 dekking wat veel onderscheppingen oplevert. De voorsprong wordt hierdoor verder uitgebouwd. Danick Snelder scoort vanaf de cirkel en Bo van Wetering rondt met een prachtig lobje af. Aan Wit-Russische kant is het Liliya Artsiukhovich die de ruimte krijgt en de bal hard tegen de touwen achter Tess Wester schiet. Halverwege de eerste helft staat het 13-9 in het voordeel van de TeamNL Handbaldames.

Na goede reddingen van Tess Wester loopt Nederland nog verder uit. Kelly Dulfer schiet snoeihard in de kruising, Angela Malestein maakt haar zesde van de avond uit de rechterhoek en Laura van der Heijden weet ook het net te vinden: 16-9. In de tien laatste minuten van de eerste helft worden de Oranjedames slordiger in de aanval. Hierdoor loopt Wit-Rusland iets in. De gasten weten meer ruimte in de dekking te vinden. Natliia Vasileuskaya scoort twee keer achter elkaar en brengt Wit-Rusland tot 19-14. In de slotfase blijft het gat vijf doelpunten, Harma van Kreij maakt het laatste doelpunt van de eerste helft en zorgt voor een 21-16 ruststand.

De TeamNL Handbaldames schieten in de tweede helft uit de startblokken. Kelly Dulfer scoort het eerste doelpunt via een vliegertje op aangeven van Angela Malestein. Danick Snelder zorgt voor de volgende spectaculaire goal, met een mooie draaibal passeert ze de Wit-Russische keepster. Via opnieuw Danick Snelder en Inger Smits wordt de voorsprong binnen vijf minuten naar 25-16 getild. Wit-Rusland doet iets terug met twee doelpunten achter elkaar. Toch pakt Nederland de draad weer op, Danick Snelder (2x) en Angela Malestein ronden razendsnelle breaks af: 28-17.

Wit Rusland verkleint het gat door vier keer achter elkaar te scoren, in een periode waarin het Nederland niet lukt. De tegenstander weet de gaten op de cirkel te vinden en ronden scherp af. Ook Nederland gaat weer door met aanvallen. Dione Housheer scoort twee keer prachtig, eerst met een vlieger en vervolgens verschalkt ze met een lobje de keepster. Danick Snelder zet goed door op de cirkel en scoort alweer haar achtste doelpunt van de avond. Halverwege de tweede helft staat het 31-23 in het voordeel voor de Oranjedames.

Een periode waarin weinig wordt gescoord breekt aan. Aan beide kanten volgen missers elkaar op en onderschept de dekking veel. Interim-bondscoach Monique Tijsterman neemt een time-out. Dit lijkt vruchten af te werpen, voor Nederland scoort Laura van der Heijden van afstand en Debbie Bont en Zoë Sprengers scoren vanuit de break: 34-26.

In de laatste vijf minuten zijn het de TeamNL Handbaldames die nog voor spektakel zorgen in Almere. Larissa Nüsser is trefzeker en Laura van der Heijden zet goed vanaf de rechteropbouw positie. Het slotakkoord is voor linkerhoek Zoë Sprengers die twee keer goed raakt schiet. Zij bepaalt de eindstand op 38-27 in het voordeel van Nederland.