TeamNL Handbalheren verliezen oefenduel van wereldkampioen Denemarken

De TeamNL Handbalheren hebben hun tweede oefenwedstrijd op het Gjensidige Cup Golden League toernooi verloren van regerend wereldkampioen Denemarken. De wedstrijd eindige in 33-19. Bij rust keek de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson tegen een achterstand van 16-10 aan. Het oefentoernooi is onderdeel van de voorbereiding op het EK2022, dat in januari gespeeld wordt.

Een dag na het verlies van Noorwegen stonden de Oranjeheren wederom tegen een toptegenstander op het handbalveld. In Noorwegen was ditmaal regerend wereldkampioen Denemarken de opponent. De Denen maakten het eerste doelpunt van de wedstrijd, via Jorn Smits kwam Nederland op gelijke hoogte. Jacob Holm maakte namens Denemarken het tweede doelpunt waarna Oranje brutaal de leiding pakte. Via Iso Sluijters en Dani Baijens stond na drie minuten spelen een 2-3 voorsprong op het scorebord. De Oranjeheren wisten in de beginfase goed bij te blijven, rechterhoek Bobby Schagen scoorde en ook Kay Smits wist het net te vinden vanaf 7-meter. Dit zorgde voor een 5-5 tussenstand na bijna tien minuten spelen.

Vanaf dat moment ging het bij Denemarken lopen. Met drie doelpunten op rij profiteerden ze optimaal van een twee minuten tijdstraf van Iso Sluijters: 8-5. Via Kay Smits deed Nederland iets terug vanaf 7-meter, maar het gat werd niet direct gedicht. De Denen wisten het zelfs te vergroten naar een verschil van vier treffers halverwege de eerste helft.

Bobby Schagen wist op aangeven van Kay Smits de doelman te passeren maar ook de Deense tegenstander vond het net: 11-7. Het was vervolgens diezelfde Kay Smits die het achtste doelpunt zelf voor zijn rekening nam. Met twee goals achter elkaar wist Denemarken het gaat te vergroten naar vijf doelpunten: 13-8. Florent Bourget en Ephrahim Jerry maakten allebei hun eerste treffer van de wedstrijd en zorgden er zo voor de Denemarken niet verder uitliep. Het was Jacob Holm die met zijn vierde doelpunt van de wedstrijd de ruststand bepaalde op 16-10.

In de eerste minuten van de tweede helft maakten beide ploegen fouten en zorgden de keepers voor reddingen. Een 7-meter van Kay Smits werd gekeerd door de Deense keeper. Vervolgens ging het draaien bij de tegenstander. Met drie doelpunten op rij werd de voorsprong direct vergroot tot 19-10. Linkerhoekspeler Rutger ten Velde wist de keeper te verschalken en ook Kay Smits deed dat. Hierdoor werd de achterstand iets verkleind tot 19-12.

Doelpunten volgden elkaar daarna razendsnel op. Johan Hansen en Simon Hald Jensen scoorden voor Denemarken, Ephrahim Jerry deed hetzelfde voor Oranje. Na tien minuten spelen zorgde Magnus Landin voor een 22-14 tussenstand. Niclas Kirkeløkke wist ook het net te vinden en Dani Baijens verdiende een 7-meter voor de ploeg van Erlingur Richardsson, Kay Smits wist daar wel raad mee en schoot de bal tegen de touwen. Emil Jakobsen en Johan Hansen zorgden met doelpunten voor een verschil van tien: 25-15.

Jorn Smits deed wat terug namens de TeamNL Handbalheren maar toch was het de regerend wereldkampioen die heerste op het veld. Met nog tien minuten te spelen keek Oranje tegen een 29-17 achterstand aan.

Jeffrey Boomhouwer scoorde nog namens de Nederlandse ploeg en ook Kay Smits wist, opnieuw vanaf 7-meter, het net te vinden. Het slotakkoord was voor de Denen, met vier doelpunten op rij werd de eindstand bepaald op: 33-19.