Uitdagende trainingen op maat voor de D-, E- en F-jeugd!

Uitdagende trainingen op maat voor de D-, E- en F-jeugd!

Vraag jij je soms ook af wat voor oefeningen je voor de volgende training kan voorbereiden? En ben je als vereniging op zoek naar hoe je de trainingen aan kan laten sluiten bij de spelvisie? Dan ben je nu op het juiste adres! Trainer Erik van der Wel heeft oefenstof gemaakt waarmee je direct aan de slag kan.

Spelvisie
Erik van der Wel heeft een rijke handbalcarrière en is ook nog na zijn pensioen actief in de sport. In samenwerking met het NHV ontwikkelt hij gratis handbaltrainingen die aansluiten op het niveau en de leeftijdscategorie van de jeugd. Hiermee wil hij verenigingen handvatten bieden om trainingen te geven die zijn gericht op de ‘nieuwe spelvisie’.

Om handbal volgens de nieuwe spelvisie te kunnen spelen zijn er een aantal vaardigheden nodig. Erik: “Ik ben een groot voorstander van de nieuwe spelopvatting. Het is echter soms moeilijk voor trainers/coaches om dit in de praktijk te brengen.”

De oefeningen zijn bedoeld voor de D-, E- en F-jeugd. Voor iedere categorie is er een invulling van twee jaar gemaakt die bestaat uit vier periodes. Elke periode wordt de website aangevuld met nieuwe stof, die bijdraagt aan de ontwikkeling van de jeugdspelers. De trainingsstof voor de eerste periode staat al online.

Opbouw trainingsstof
De opbouw van de trainingen gaat stapsgewijs. “Ik heb een lijn aangebracht in wat voor welke jeugdteams van belang is. De oefeningen worden steeds wat moeilijker of uitgebreider, maar er is ook veel herhaling. De herhaling zorgt er uiteindelijk voor dat er progressie ontstaat.”

De juiste techniek aanleren is de basis in alle trainingen. Bij de F-jeugd ligt de focus daar volledig op, bij de E-jeugd is er ook minimale aandacht voor de tactiek en bij de D-jeugd komen de tactische en conditionele aspecten ook iets meer aan bod. Er wordt in de trainingen ook veel aandacht besteed aan het omschakelen van verdediging naar aanval.

Belevingswereld
Elke leeftijdsgroep heeft natuurlijk een andere belevingswereld. Daarom wordt er rekening gehouden met wat voor wie van toepassing is. Zo zijn de trainingen van de F-jeugd vooral in spel-/circuitvorm. Het accent ligt hier vaak op balonderschepping en op schieten op doel. De rode draad in de oefenstof is verdedigen = bal heroveren, zoals in de spelvisie naar voren komt.

Zelf vindt hij de dynamische oefeningen het leukste. “Ik vind het leuk als er veel beweging achter elkaar is, omdat er dan meerdere dingen tegelijk gebeuren en focus vereist is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de oefening ‘strijd om de bal’,” tipt Erik.

Het doel van oefenstof is dat iedere speler/speelster wordt uitgedaagd op zijn of haar eigen niveau. Benieuwd naar de trainingen en wil jij hier zelf ook mee aan de slag? Kijk dan hier.

Ook in dit bestand zijn nog extra oefeningen te vinden voor de jeugd.