TeamNL Handbaldames verliezen oefenwedstrijd ruim van Noorwegen

TeamNL Handbaldames verliezen oefenwedstrijd ruim van Noorwegen

De TeamNL Handbaldames hebben hun eerste wedstijd op het voorbereidingstoernooi voor het WK ruim verloren van Noorwegen. De Noorse ploeg was de bovenliggende partij en won de wedstrijd met 36-21. Bij rust was het verschil al gemaakt (19-11).

De formatie van interim-bondscoach Monique Tijsterman komt zaterdag en zondag nogmaals in actie op de Intersport Cup. Op zaterdag 27 november spelen de TeamNL Handbaldames om 14:30 uur tegen Rusland. Een dag later, op zondag 28 november, is Zuid-Korea om 13:30 uur de tegenstander.

De Noorse opbouwspeelster Breistøl tekende voor de eerste treffer van de wedstrijd. Nederland begon sterk aan het duel. Larissa Nüsser passeerde haar tegenstander, Bo van Wetering rondde een break feilloos af en Dione Housheer schoot de bal hard tegen de touwen. Zo pakte Oranje de voorsprong: 1-3, maar Noorwegen boog de achterstand om. Larissa Nüsser liep tegen een twee minuten tijdstraf aan en de Noorse dames profiteerden met vier goals op rij: 6-4.

Aan Noorse kant moest Nora Mørk twee minuten op de bank plaatsnemen na een overtreding. De Noren besloten hun keepster te wisselen voor een extra veldspeelster met als gevolg; een leeg doel. Nederland verdedigde goed en onderschepte een aantal keer de bal. Waar Bo van Wetering de bal op de paal gooide, wisten Danick Snelder en Lois Abbingh het lege doel wel te vinden: 6-6.

Halverwege de eerste helft bleef de wedstrijd in evenwicht. Dione Housheer scoorde met een hard schot van afstand en Debbie Bont schoot raak vanaf de cirkel: 7-8. Vanaf dat moment begon de Noorse ploeg te draaien. Ze straften de fouten en gemiste schoten aan Nederlandse kant genadeloos af in de snelle tegenaanval. In no-time liepen ze zes doelpunten uit: 14-8. Na twintig minuten maakte Estavana Polman haar rentree na een slepende knieblessure.

Dione Housheer wist de geroutineerde Noorse keepster, Katerine Lunde, te verschalken met een prachtige draaibal. De mooie goal wist niet voor een ommekeer te zorgen. Noorwegen bleef aanvallend snel spelen en kon makkelijk de ruimtes vinden in de Nederlandse dekking. Vlak voor rust brachten ze het verschil naar negen doelpunten: 19-10. Danick Snelder wist in de slotseconde van de eerste helft een afvallende bal te verzilveren waardoor de ruststand werd bepaald op: 19-11.

In de tweede helft ging Noorwegen door waar het gebleven was. Ze kwamen ijzersterk uit de kleedkamer. Zes keer op rij wisten ze te scoren. Nederland kon aanvallend minutenlang geen vuist maken. Laura van der Heijden brak de ban met een afstandsschot: 25-12. Noorwegen was duidelijk de bovenliggende partij en bleef hun voorsprong verder uitbreidden met het voor hen kenmerkende snelle spel.

Halverwege de tweede helft bracht de sterk spelende Sanna Solberg het verschil naar 16 goals: 29-13. De marge bleef rond dat getal schommelen. In de laatste tien minuten scoorden beide landen om en om. Kelly Vollebregt was twee keer trefzeker. Cirkelloopsters Danick Snelder en Tamara Haggerty vonden het net en Kelly Dulfer liet zien over een mooi afstandsschot te beschikken. Het was dezelfde Dulfer die de eindstand met een mooie vlieger bepaalde op 36-21.

Bergen, 25 november 2021:
Noorwegen – Nederland 36-21 (19-11)
Noorwegen:
Henny Ella Reistad (4), Emilie Hegh Arntzen (3), Veronica Egebakken Kristiansen (1), Nora Mørk (3), Stine Bredal Oftedal (2), Silje Margaretha Solberg, Kari Skaar Brattset (2), Vilde Mortensen Ingstad (1), Katrine Lunde, Moa Gerda Høgdahl (1), Marit Røsberg Jacobsen, Camilla Herrem (2), Sanna Charlotte Solberg (7), Kristine Breistøl (4), Emilie Margrethe Hovden (2), Maren Nyland Aardahl.
Nederland: Laura van der Heijden (1), Debbie Bont (1), Lois Abbingh (1), Larissa Nüsser (1), Danick Snelder (3), Lynn Knippenborg, Bo van Wetering (3), Tamara Haggerty (1), Kelly Dulfer (3), Inger Smits, Zoë Sprengers, Kelly Vollebregt (3), Tess Wester, Yara Ten Holte, Dione Housheer (3), Estavana Polman.
Strafminuten:
8‘- 10‘ (Reistad 2’, Mørk 2’, Brattset 2’, Solberg 2’ – Snelder 4’, Nüsser 2’, Haggerty 2’, Housheer 2’)
Strafworpen:
4/4 – 1/3.