TeamNL Handbaldames winnen oefenwedstrijd van Rusland

De TeamNL Handbaldames hebben hun tweede wedstijd op het voorbereidingstoernooi voor het WK gewonnen van Rusland. De ploeg van Monique Tijsterman was de bovenliggende partij en won de doelpuntrijke wedstrijd met 32-29. Bij rust was het verschil al gemaakt (16-11).

Na ruim vier minuten spelen was het de Russische Antonina Skorobogatchenko die het eerste doelpunt van de wedstrijd maakte. Kelly Dulfer schoot namens Nederland al snel de gelijkmaker tegen de touwen. Yulia Markova liep tegen een twee minuten tijdstraf aan na een overtreding op Kelly Vollebregt. De toegekende penalty werd direct benut door Dione Housheer. Rusland liep niet teveel schade op in de overtalsituatie en pakte de voorsprong na tien minuten spelen: 2-3. Doelpunten volgden elkaar snel op, Dione Housheer wist namens Nederland haar tweede van de middag te scoren en Bo van Wetering vond het net vanuit de break op aangeven van keepster Yara ten Holte. De ploegen gingen in de beginfase gelijk op, Oranje pakte via hoekspeelsters Bo van Wetering en Kelly Vollebregt de voorsprong: 6-5. Waar Rusland een 7-meter niet benutte deed Oranje dat aan de andere kant wel, zo zorgde Dione Housheer voor een verschil van twee doelpunten halverwege de eerste helft.

Danick Snelder moest met twee minuten naar de kant en de Russische tegenstander maakte meteen gebruik van de overtalsituatie. Polina Gorshkova gooide vanaf links de bal langs Yara ten Holte. Cirkelspeelster Nikita van der Vliet wist de keepster ook te verschalken en zorgde zo weer voor een marge van twee doelpunten. Dione Housheer wist, ondanks een twee minuten tijdstraf van Kelly Dulfer, het verschil zelfs naar drie te tillen. Rusland verkleinde het gat snel weer naar twee maar veroorzaakte ook een penalty. Anastasiia Illarionova maakte een overtreding op Danick Snelder en moest vanaf de kant toezien hoe Dione Housheer de buitenkans vanaf 7-meter benutte: 10-7. Estavana Polman zorgde vervolgens met een raak afstandsschot voor een marge van vier doelpunten.

De twee minuten tijdstraffen volgden elkaar snel op, ook Dione Housheer moest het veld korte tijd verlaten. De door haar veroorzaakte penalty werd door Rusland benut. Nederland wist via Kelly Dulfer de schade in ondertal te beperken. Met nog vijf minuten te spelen in de eerste helft scoorde Anastasiia Lagina de 12-9 voor Rusland. Danick Snelder (2x) en Estavana Polman scoorden in een overtalsituatie namens Nederland en zorgden voor een verschil van vijf doelpunten. Kelly Vollebregt zorgde vanaf de rechterhoek voor het laatste doelpunt van de eerste helft. De teams zochten met een 16-11 tussenstand in het voordeel van Nederland de kleedkamers op.

Debbie Bont zorgde vanaf de rechterhoek voor het eerste doelpunt van de tweede helft. Op aangeven van Lois Abbingh scoorde ook Nikita van der Vliet. Diezelfde van der Vliet kreeg vervolgens een twee minuten tijdstraf. De daaropvolgende penalty werd benut door Karina Sabirova. Danick Snelder zorgde voor een verschil van zeven doelpunten: 19-12. Met drie goals op rij wist Rusland het gat snel te verkleinen na vijf minuten spelen in de tweede helft. Lynn Knippenborg deed met een doelpunt wat terug namens Oranje. Een twee minuten tijdstraf van Kelly Dulfer werd echter goed uitgespeeld door de Russische tegenstander die ook daarna de kansen goed afmaakte. Vier goals achter elkaar zorgden ervoor dat de achterstand snel werd weggepoetst: 20-19. Monique Tijsterman greep naar een time-out, dit zorgde niet direct voor een ommekeer bij Oranje. Beide ploegen vonden het net en Rusland benutte een penalty wat zorgde voor een gelijke stand: 21-21.

Danick Snelder maakte, op aangeven van Lois Abbingh, vanaf de cirkel een treffer. Ondanks een twee minuten tijdstraf van Debbie Bont kon Nederland de draai weer vinden. Bo van Wetering scoorde en zorgde weer voor een verschil van twee: 23-21. Karina Sabirova maakte voor Rusland de aansluitingstreffer maar ook Kelly Vollebregt, Dione Housheer (2x) en Bo van Wetering wisten hun kansen af te maken. Bij Rusland stonden er op dat moment twee speelsters minder in het veld door tijdstraffen, deze situatie benutte Nederland goed. Er werd daardoor weer een gat van vier doelpunten geslagen: 27-23. Rusland scoorde twee keer en aan de andere kant waren het Danick Snelder en Debbie Bont die de keepster verschalkten. Lois Abbingh zorgde met een rake penalty weer voor een verschil van vijf doelpunten met nog ruim vijf minuten te spelen. Dit gat verkleinde Rusland toch weer snel tot 31-28. Nederland liet zich echter niet voorbij lopen in de slotfase. Kelly Dulfer scoorde op aangeven van Inger Smits het laatste doelpunt voor Oranje. Het was Olga Fomina die de eindstand bepaalde op 32-29.