TeamNL Handbaldames winnen oefenwedstrijd ruim van Zuid-Korea

De TeamNL Handbaldames hebben hun laatste wedstrijd in voorbereiding op het WK ruim gewonnen van Zuid-Korea. De ploeg van Monique Tijsterman was de bovenliggende partij en won de doelpuntrijke wedstrijd met 25-41. Een ijzersterke eerste helft (12-20) zorgde ervoor dat de overwinning geen moment in gevaar kwam.

Woensdag reizen de TeamNL Handbaldames af naar het Spaanse Torrevieja. Daar verdedigen ze de wereldtitel die het team in december 2019 veroverde in Japan. Op het WK is Nederland ingedeeld in groep D met Zweden, Puerto Rico en Oezbekistan. Alle poulewedstrijden van Nederland worden gespeeld in Torrevieja.

Danick Snelder tekende voor de eerste treffer van de wedstrijd. Hyesoo Song bracht Zuid-Korea snel daarna op het scorebord. Laura van der Heijden vond het net en zo deed Hyesoo Song dat ook: 2-2. Kelly Dulfer zette Nederland aan de goede kant van de score. Toch was het de Koreaanse ploeg die het eerste gaatje sloeg. Drie keer op rij gooiden ze raak: 5-3.

Nederland was bij de les. De achterstand werd gerepareerd door goals van Bo van Wetering en Kelly Dulfer. Jiyoung Song maakte haar tweede goal van de wedstrijd. Vanaf dat moment begon de aanvalsmachine bij Nederland te draaien. Nederland scoorde zes keer op rij, dankzij doelpunten van: Larissa Nüsser, Bo van Wetering (2x), Laura van der Heijden, Debbie Bont en Kelly Dulfer: 6-11.

De Koreaanse coach greep naar een time-out. Dit leek effect te hebben nadat Jinyi Kim de Nederlandse keepster wist te verschalken met een afstandsschot. De aanval daarop wist ze nogmaals te scoren. Laura van der Heijden had in de tussentijd getekend voor een treffer waardoor de stand op 8-12 stond.

Opnieuw kon de ploeg van Monique Tijsterman het gaspedaal indrukken. Met een run van zes goals vergrootte Nederland de voorsprong naar: 8-18. Op het wedstrijdformulier kregen Danick Snelder (2x), Laura van der Heijden, Kelly Dulfer, Debbie Bont en Lynn Knippenborg een streepje achter hun naam.

Korea pakte de draad weer op. Voor de rust wisten Eunjoo Shin, Yedam Oh en Sora Kim te scoren. Nederland zette daar evenveel goals tegenover waardoor het verschil acht doelpunten bleef. Danick Snelder en Kelly Vollebregt waren trefzeker voor Oranje. Vijf seconden voor het rustsignaal sloot Larissa Nusser de ijzersterke eerste helft af met een goal: 12-20.

Aan het begin van de tweede helft liep Kelly Dulfer tegen een tijdstraf aan. Het deerde Nederland niet. Inger Smits liet zien over scorend vermogen te beschikken en prikte twee keer raak. Ook Dione Housheer kwam goed uit de kleedkamer. Binnen no-time had ze de bal drie keer tegen de touwen gegooid. Kelly Vollebregt deed ook een duit in het zakje. Aan Koreaanse kant scoorden Sora en Jinyi Kim: 14-26.

Nederland was duidelijk de bovenliggende partij. Als Korea aanvallend een oplossing had gevonden, stonden daar steeds meerdere goals van Nederland tegenover waardoor het verschil groter en groter werd. De Oranjedames hadden een sterke fase toen ze van 17-27 uitliepen naar 17-31. Aan de basis daarvoor stonden Kelly Vollebregt (2x), Tamara Haggerty en WK-debutante Zoë Sprengers.

Jinyi Kim wist keepster Rinka Duijndam te passeren. Dione Housheer liet zien aanvallend levensgevaarlijk te zijn. Drie aanvallen wist zij achter elkaar te verzilveren: 19-34. Het werd een zeer doelpuntrijke wedstrijd. Nederland bleef goed spelen.

Met nog drie minuten te spelen tekende Harma van Kreij voor de veertigste Nederlandse treffer. Maxime Struijs voegde daar voor het eindsignaal nog een goal aan toe. Korea kwam tot 25 doelpunten waarmee de eindstand werd bepaald op 25-41.