TeamNL Handbaldames spelen laatste poulewedstrijd gelijk tegen Zweden

TeamNL Handbaldames spelen laatste poulewedstrijd gelijk tegen Zweden

De TeamNL Handbaldames hebben de laatste poulewedstrijd op het WK gelijkgespeeld tegen Zweden: 31-31. Hiermee behaalt de ploeg van bondscoach Monique Tijsterman de eerste plaats in de poule. Bij rust keek Nederland tegen een minimale achterstand aan: 17-18. Komende donderdag is Roemenië de tegenstander in de Main Round.   

De eerste drie doelpunten van de wedstrijd werden door Zweden gemaakt. Na ruim drie minuten spelen was het Danick Snelder die de ban brak voor Nederland. Tocht wist de tegenstander de voorsprong snel uit te bereiden. Laura van der Heijden scoorde tweemaal en Lois Abbingh vond ook het net. Dit bracht Nederland niet dichterbij. Met super snel aanvalsspel werden de gaten in de Nederlandse dekking gevonden en de kansen afgemaakt: 4-7. Bij de Oranjedames stond het vizier in deze beginfase nog niet op scherp. De missers werden direct door de Zweedse dames afgestraft.

Danick Snelder rondde na tien minuten spelen een break af en Lois Abbingh schoot een penalty raak. Zweden scoorde tweemaal vanuit de rechterhoek via Nathalie Hagman. Ook Kelly Dulfer wist het net te vinden en zette de tussenstand op 7-10. Een twee minuten tijdstraf van Zweden werd door Oranje niet benut. Er waren teveel slordigheden in de aanval. Zweden wist daarentegen een tijdstraf van Danick Snelder wel te benutten. Het verschil werd op vijf doelpunten gezet: 8-13.

Via Kelly Dulfer, Danick Snelder en Debbie Bont zorgde Nederland ervoor dat het verschil kleiner werd. De dekking stond beter en de gaten werden bij Zweden gevonden. Toch kon Zweden weer verder uitlopen door opnieuw een tijdstraf van Danick Snelder te benutten. Met nog vier minuten te spelen in de eerste helft stond het 13-18. Een twee minuten tijdstraf voor Linn Blohm werd door Nederland fantastisch uitgespeeld. Vier doelpunten op rij van Lois Abbingh, Debbie Bont, Merel Freriks en Zoë Sprengers zorgden ervoor dat de achterstand bijna helemaal werd weggepoetst: 17-18. Met deze tussenstand zochten de teams de kleedkamers op.

Lois Abbingh scoorde vanaf zeven meter het eerste doelpunt van de tweede helft, die daarmee voor de gelijkmaker tekende. Het was Jamina Roberts die snel daarna ook het net wist te vinden. Jubilaris Dione Housheer (50 interlands) schoot vervolgens de bal keihard tegen de touwen. Het was Elin Hansson die vanuit de linkerhoek met twee doelpunten de voorsprong van Zweden verzorgde: 19-21. Debbie Bont, Inger Smits en Dione Housheer wisten de kansen namens Oranje af te ronden en de aansluitingstreffer te scoren: 22-23.

Nederland kwam met een man minder te staan door een twee minuten tijdstraf van Inger Smits. Direct scoorde Nathalie Hagman, verder hield Oranje in deze situatie goed stand. Dione Housheer en Merel Freriks scoorden, wat een gelijke stand halverwege de tweede helft betekende: 24-24. Het spel ging hard op en neer en doelpunten vielen om en om. Debbie Bont zorgde tien minuten voor tijd voor de eerste voorsprong voor Nederland: 27-26.

Toch werd de voorsprong nooit groter dan één doelpunt. Beide teams wisten het net te vinden in de slotfase waardoor het gelijk op ging. Dione Housheer maakte vier minuten voor tijd met een snoeihard schot de 31e goal voor Nederland. Zweden raakte in de opvolgende aanval de paal maar ook Nederland wist niet te scoren. Twee minuten voor tijd schoot Nathalie Hagman de Zweedse dames naast Nederland: 31-31. In spannende laatste minuten werd niet meer gescoord wat betekende dat de wedstrijd in een gelijkspel eindigde. Beide teams plaatsen zich hiermee voor de Main Round van het WK.

De eerste drie landen uit de acht poules hebben zich geplaatst voor de hoofdronde. De behaalde punten in de poulefase tegen de doorstromende teams worden meegenomen. Vanuit de poule van Nederland gaan Puerto Rico en Zweden door. Hierdoor starten de Oranjedames, net als Zweden, de Main Round met 3 punten. In de hoofdronde spelen de teams uit de groepen A/B, C/D, E/F en G/H drie wedstrijden tegen elkaar. Nederland neemt het op tegen Noorwegen, Roemenië en Kazachstan.

De beste twee landen per hoofdronde kwalificeren zich voor de kwartfinales. De halve finales worden gespeeld op 17 december, de finale staat gepland voor 19 december.

Wedstrijdschema WK *:

  • Donderdag 9 december 15:30 uur: Nederland – Roemenië
  • Zaterdag 11 december 18:00 uur: Kazachstan – Nederland
  • Maandag 13 december 20:30 uur: Nederland – Noorwegen

*Tijden onder voorbehoud

Stand Main Round:

  1. Noorwegen – 4 punten
  2. Nederland – 3 punten
  3. Zweden – 3 punten
  4. Roemenië – 2 punten
  5. Kazachstan – 0 punten
  6. Puerto Rico – 0 punten

Torrevieja, 7 december 2021:
Nederland – Zweden 31-31 (17-18)
Nederland:
Laura van der Heijden (3), Debbie Bont (6), Lois Abbingh (4), Larissa Nüsser (3), Danick Snelder (4), Lynn Knippenborg, Bo van Wetering, Kelly Dulfer (2), Merel Freriks (2), Inger Smits (1), Zoë Sprengers (1), Kelly Vollebregt, Tess Wester, Yara ten Holte, Dione Housheer (5), Estavana Polman.
Zweden: Johanna Bundsen, Olivia Mellegard, Carin Stromberg (2), Linn Blohm (4), Jamina Roberts (8), Melissa Petren (1), Jessica Ryde, Nina Dano (2), Anna Lagerquist, Emma Lindqvist (4), Nathalie Hagman (5), Elin Hansson (5), Evelina Kallhage, Vilma Matthijs Holmberg, Jenny Carlson, Daniela de Jong.
Scheidsrechters: Amar Konjicanin (BIH) / Dino Konjicanin (BIH)
Strafminuten: 6’- 6’ (Snelder 4’, Smits 2’ – Stromberg 4’, Blohm 2’)
Strafworpen: 3/3 – 1/1