TeamNL Handbaldames verliezen van Noorwegen en zijn uitgeschakeld op het WK

De TeamNL Handbaldames hebben de laatste wedstrijd in de Main Round op het WK verloren van Noorwegen: 34-37. Hierdoor is de ploeg van bondscoach Monique Tijsterman uitgeschakeld op het WK. Bij rust stond er een gelijke stand op het scorebord: 17-17, na rust werd het verschil gemaakt door de Noorse ploeg.

Nederland ging goed van start in de wedstrijd, Larissa Nüsser en Dione Housheer schoten direct raak. Noorwegen kon terugkomen tot 2-2 maar toch was het Oranje dat in de beginfase het overwicht had. De voorsprong werd via Danick Snelder, Bo van Wetering en Dione Housheer uitgebreid. Camilla Herrem scoorde tweemaal voor Noorwegen en wist daarmee het gat tot twee te verkleinen: 6-4.

Toch wist Nederland zorgvuldiger met de kansen om te gaan en keepte Tess Wester een goede eerste helft. Snelle aanvallen waarin de ruimte in de Noorse dekking werd gevonden volgden elkaar op. Het sterke aanvalsspel en de schepte in de afronding zorgden ervoor dat het halverwege de eerste helft 12-6 stond in het voordeel van Oranje.

Noorwegen kreeg vervolgens de dekking op orde en vond ook ruimte in de aanval. Dit resulteerde in een inhaalrace waarbij het gat stukje bij beetje werd verkleind door de tegenstander. Met nog tien minuten te spelen zette Nora Mørk de stand op 14-11. Danick Snelder en Dione Housheer zetten de Oranjedames weer op een verschil van vier. Toch was het de tegenstander die vervolgens drie keer op rij wist te scoren en voor de aansluitingstreffer tekende: 16-15.

Lois Abbingh vond met een snoeihard schot de kruising en zorgde daarmee weer voor een verschil van twee doelpunten. De Noren scoorden de laatste twee doelpunten van de eerste helft waardoor de teams met een stand van 17-17 de kleedkamers op zochten.

Direct na rust was het Dione Housheer die Nederland op voorsprong bracht vanaf zeven meter. Toch kwam Noorwegen scherper uit de kleedkamers, met drie doelpunten op rij stond het team ineens voor: 18-20. Een twee minuten tijdstraf voor Dione Housheer werd door Noorwegen niet benut, het verschil bleef na doelpunten aan beide kanten op twee staan. Nederland had het moeilijk in de aanval, de dekking van de Noren sloot goed en de gaten waren klein. Oranje probeerde met zeven speelsters in de aanval het gat te vinden, wat Inger Smits ook lukte: 20-22.

Het resulteerde aan de andere kant ook in twee doelpunten in een leeg Nederlands goal. Doordat Tess Wester niet op tijd terug was scoorde Camilla Herrem twee keer. Hierdoor werd het verschil op vier doelpunten gezet: 20-24. Een twee minuten tijdstraf voor Marit Jacobsen werd door Nederland afgestraft. Dione Housheer scoorde een penalty, Danick Snelder vond het net vanaf de cirkel en Inger Smits schoot hard raak van afstand: 23-25.

Oranje wist het gat verder te verkleinen. Danick Snelder maakte haar vijfde doelpunt, Inger Smits scoorde en Bo van Wetering vond de kruising. Daarmee tekende Bo van Wetering voor de aansluitingstreffer met nog minder dan een kwartier te spelen: 26-27. Het spel golfde vervolgens op en neer. Om en om werd er gescoord en het verschil schommelde tot tien minuten voor tijd tussen de één en twee doelpunten in het voordeel van Noorwegen.

Danick Snelder, Inger Smits en Angela Malestein verschalkten de Noorse keepster. Met nog tien minuten te spelen stond het 29-30. Een spannende slotfase brak aan. Danick Snelder kreeg een twee minuten tijdstraf die door Noorwegen niet optimaal werd benut. Nora Mørk scoorde twee keer, maar ook Dione Housheer en Merel Freriks verzilverden hun kansen.

Van een twee minuten tijdstraf voor Maren Aardahl kon Nederland niet volledig profiteren. Dione Housheer scoorde de toegekende penalty en zorgde daarmee voor de aansluitingstreffer vijf minuten voor tijd: 34-35. Nora Mørk wist op haar beurt met een onderhands schot Tess Wester te verschalken en het verschil op twee te zetten: 34-36. Twee minuten voor tijd kreeg Danick Snelder een tijdstraf en was de wedstrijd beslist. Oranje wist niet meer te scoren, de Noorse keepster Silje Solberg deed dat wel. In een leeg Nederlands doel besliste zij de eindstand op 34-37. Hierdoor is Nederland uitgeschakeld op het WK en gaan Noorwegen en Zweden door naar de kwartfinales.

De beste twee landen per hoofdronde kwalificeren zich voor de kwartfinales, op 15 december staan deze gepland. De halve finales worden gespeeld op 17 december. De finale staat op 19 december op het programma.