TeamNL Handbalheren verliezen oefenwedstrijd van Polen

TeamNL Handbalheren verliezen oefenwedstrijd van Polen

De TeamNL Handbalheren hebben hun derde wedstrijd op het vierlandentoernooi verloren van thuisland Polen. Lange tijd waren beide ploegen aan elkaar gewaagd, maar in de slotfase trok Polen de overwinning naar zich toe met een run van zeven goals op rij. Dat resulteerde in een 33-27 eindstand. De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson speelt in aanloop naar het EK nog twee oefenwedstrijden. Op 6 en 8 januari nemen ze het op tegen Zweden. 

Florent Bourget opende de score met een mooi afstandsschot. Polen rondde een snelle tegenaanval af. De aanval daarop verzilverde Bourget een penalty, waardoor de stand op 1-2 kwam. Nederland profiteerde aanvallend niet van een twee minuten tijdstraf aan Poolse kant.

Polen kreeg de optimale kans om op voorsprong te komen na een dubbel ondertal situatie voor Nederland door tijdstraffen voor Dani Baijens en Iso Sluijters. Ze benutten de kans één keer en trokken de stand gelijk. Tom Jansen wist in deze fase knap te scoren van afstand en keeper Dennis Schellekens had goede reddingen in huis. De schade bleef beperkt. 


Door een foutieve wissel moest Nederland opnieuw twee minuten met een man minder spelen. Polen kreeg ook een tijdstraf, waardoor Rutger ten Velde aan kon leggen vanaf de zevenmeter streep. Hij schoot raak: 3-4. Beide ploegen ontliepen elkaar weinig in de beginfase. Bourget vond voor de derde keer in korte tijd het net en bracht de stand op: 4-5. De Nederlandse aanvalsmachine haperde, waar die van Polen op volle toeren begon te draaien. Ze scoorden vier keer op rij en bogen de achterstand om in een 8-5 voorsprong.

Erlingur Richardsson nam een time-out. Dat had effect. De achterstand werd weggepoetst dankzij goals van Tom Jansen, Tommie Falke en Ephrahim Jerry. De tijdstraffen bleven volgen. Jerry moest voor twee minuten naar de kant. Niet veel later gebeurde hetzelfde voor de Poolse ploeg, waardoor de score gelijk op bleef gaan: 9-9 en 10-10.

Polen nam het initiatief in de wedstrijd door een gaatje te slaan van twee goals: 12-10. Dit verschil bleef lang op het scorebord staan. Nederland maakte steeds de aansluitingstreffer, maar kon niet op gelijke hoogte komen. Polen bracht de stand op 17-14. Nederland ging 7 tegen 6 spelen, waardoor Bourget ruimte kreeg voor een afstandsschot. Vlak voor de rust zorgde de zeer sterk spelende Tom Jansen met een prachtige draaibal voor een ruststand van 17-16.

In de tweede helft schoot Polen als eerst raak. Iso Sluijters zette daar een afstandsschot tegenover, jubilaris Bobby Schagen (100 interlands) vond het net na een snelle break-out en Ivar Stavast trof het lege doel: 18-19. Zo pakten de Oranjeheren de voorsprong. Beide ploegen bleven aan elkaar gewaagd. Tommie Falke rondde zijn kans vanaf de hoek af en Ivar Stavast wist vanuit een vrije bal de Poolse keeper knap te verschalken: 20-21.

Polen nam het initiatief in de wedstrijd over en scoorde drie keer achter elkaar. Nederland liet het er niet bij zitten. Ivar Stavast (2x) en Ivo Steins bogen de achterstand halverwege de tweede helft om in een voorsprong: 23-24.

De Poolse ploeg rechtte de rug. Met een run van maar liefst zeven goals trokken ze de overwinning naar zich toe: 30-24. Nederland miste een aantal kansen en speelde bij vlagen slordig. Tom Jansen liet nogmaals zien over een goed afstandsschot te beschikken en bracht het verschil naar vijf doelpunten.

De tegenstander bleef goed spelen en vond veelvuldig het net vanaf de cirkel. De ploeggenoot van Luc Steins, Kamil Syprzak, was niet af te stoppen. De winst kwam voor hen niet meer in gevaar. Ephrahim Jerry tekende voor de laatste treffer van de wedstrijd en bepaalde de eindstand op 33-27. 


Assistent coach Edwin Kippers: “De wedstrijd was eigenlijk zo’n tien minuten te lang. Aanvallend kregen wij het toen lastig. We speelden als antwoord 7 tegen 6, maar dat pakte soms niet goed uit. Polen sloeg een gat van vier goals. Het lukte niet om dat in te halen. De krachten vloeide een beetje weg. We hadden geen grip meer op hun cirkelspeler die in de slotfase zo’n vijf goals maakte. We kunnen een hoop van deze wedstrijd leren.”           

Gdansk, 30 december 2021:
Polen – Nederland 33-27 (17-16)
Nederland: Dani Baijens (1), Samir Benghanem, Florent Bourget (5), Tommie Falke (3), Tom Jansen (6),  Ephrahim Jerry (2), Bart Ravensbergen, Bobby Schagen (1), Dennis Schellekens, Robin Schoenaker (1) Iso Sluijters (1), Ivar Stavast (5), Ivo Steins (1), Luc Steins, Rutger ten Velde (1), Sander Visser.