TeamNL Handbalheren verslaan Montenegro op EK

De TeamNL Handbalheren hebben de tweede wedstrijd in de Main Round op het Europees Kampioenschap gewonnen van Montenegro: 30-34. Bij rust stond het 16-18 in het voordeel van Nederland. Wegens coronasymptomen bij bondscoach Erlingur Richardsson zat Edwin Kippers als coach op de bank. Op maandag 24 januari speelt Nederland de derde wedstrijd in de Main Round, dan is wereldkampioen Denemarken de tegenstander.

Montenegro zorgde voor het eerste doelpunt van de wedstrijd. Dani Baijens zorgde snel voor de gelijkmaker. De tegenstander scoorde weer, maar ook Luc Steins rondde succesvol af. Een afstandsschot vloog tegen de touwen achter keeper René de Knegt. Kay Smits benutte een rebound en Branko Vujovic schoot raak. Samir Benghanem zorgde voor een 4-4 stand vanaf de cirkel. De tegenstander kwam op stoom en scoorde drie keer achter elkaar. Samir Benghanem deed iets terug namens de Oranjeheren en schoot raak op aangeven van Kay Smits. Ook Montenegro wist het net weer te vinden.

Tommie Falke rondde een break succesvol af. Toch konden de tegenstander de voorsprong vergroten met twee doelpunten: 10-6. Een twee minuten tijdstraf aan Montenegrijnse kant werd door Nederland benut. Tommie Falke scoorde uit de linkerhoek en Kay Smits schoot een penalty raak. Een verwoestend schot van Milos Bozovic ging tegen de touwen: 11-8. Na twintig minuten spelen kon Oranje op gelijke hoogte komen, mede dankzij goede reddingen van keeper Thijs van Leeuwen. Via Kay Smits, Bobby Schagen en Tommie Falke kwam de gelijke stand op het scorebord. Montenegro kon toch weer de voorsprong pakken en Samir Benghanem zorgde snel voor de gelijkmaker met een lobje. De tegenstander scoorde weer: 13-12.

Nederland draaide de score om door goed gebruik te maken van een twee minuten tijdstraf aan Montenegrijnse kant. Kay Smits maakte gelijk en Dani Baijens schoot Oranje voor het eerst op voorsprong. Tommie Falke zette het verschil zelfs op twee met nog vijf minuten te spelen. Dit verschil bleef tot aan de rust op het scorebord staan. Kay Smits schoot drie keer raak in de slotfase van de eerste helft. Montenegro zette daar drie treffers tegenover. De teams zochten de kleedkamer op met een 16-18 stand in het voordeel van Nederland.

Luc Steins maakte de eerste treffer van de tweede helft. Radojica Cepic scoorde direct daarna. Dani Baijens schoot vervolgens de twintigste treffer van Oranje tegen de touwen. Opnieuw scoorde Cepic, maar ook Samir Benghanem wist succesvol af te ronden: 18-21.

Radojica Cepic maakte alweer zijn derde treffer in de tweede helft. Dani Baijens zette namens Nederland het verschil weer op drie. Een twee minuten tijdstraf voor Kay Smits werd goed benut door Montenegro. Met twee doelpunten op rij maakte de tegenstander de aansluitingstreffer: 21-22.

Namens Nedrland scoorde Kay Smits opnieuw een penalty en Tommie Falke schoot alweer zijn vijfde doelpunt tegen de touwen. Stevan Vujovic schoot echter ook tweemaal raak. Een goede fase van Oranje brak aan, mede door een twee minuten tijdstraf aan Montenegrijnse kant. Via Tommie Falke, Kay Smits en Jasper Adams werd de voorsprong vergroot halverwege de tweede helft: 24-27. Dit werd zelfs uitgebreid, mede door fantastische reddingen van man of the match Thijs van Leeuwen.

Hij werd, net als René de Knegt, vrijdag toegevoegd aan de selectie nadat keepers Bart Ravensbergen en Dennis Schellekens positief testten op het Coronavirus. Luc Steins (2x) en Bobby Schagen zorgden ervoor dat het verschil op vijf kwam te staan: 25-30.

Met nog minder dan tien minuten te spelen verkleinde Montenegro het verschil naar drie doelpunten. Dani Baijens rondde een aanval van Oranje succesvol af en zorgde weer voor een voorsprong van vier goals: 27-31. Een vlieger werd gescoord door de tegenstander en Luc Steins zette daar direct een Nederlandse treffer tegenover. Een schot van afstand vloog tegen de touwen waardoor een 29-32 stand op het scorebord stond met nog vijf minuten te spelen. Luc Steins en Samir Benghanem scoorden, Nemanja Grbovic deed dat voor Montenegro. Een laatste redding van Thijs van Leeuwen zorgde ervoor dat de eindstand werd bepaald op 30-34. Hiermee pakte Nederland de eerste overwinning in de Main Round.

Programma Main Round
24 januari 18:00 uur: Denemarken-Nederland
25 januari 18:00 uur: Nederland-Kroatië

Boedapest, 22 januari 2022:
Montenegro – Nederland 30-34 (16-18)
Montenegro: Nikola Matovic, Filip Vujovic (1), Stefan Cavor (3), Vuk Lazovic (1), Radojica Cepic (6), Branko Vujovic (6), Milos Vujovic (2), Nebojsa Simic, Nebojsa Simovic, Stevan Vujovic (2), Vasko Sevaljevic, Milos Bozovic (3), Marko Lasica (1), Risto Vujavic, Bozo Andjelic (1), Nemanja Grbovic (4).
Nederland: Ivar Stavast, Lars Kooij, Niko Blaauw, Florent Bourget, Luc Steins (6), Samir Benghanem (5), Bobby Schagen (2), Ivo Steins, Jasper Adams (1), Alec Smit, Kay Smits (9), Tommie Falke (6), Tom Jansen, René de Knegt, Thijs van Leeuwen, Dani Baijens (5).
Scheidsrechters: Vaclav Horacek (CZE) / Jiri Novotny (CZE)
Strafminuten:
6’ – 10’  (Sevaljevic 2’, Bozovic 4’ – Steins 4’, Smit 2’, Smits 2’, Falke 2’)
Strafworpen: 0/0 – 4/5