Handbalheren spelen hun laatste wedstrijd op EK gelijk tegen Kroatië

De TeamNL Handbalheren hebben hun laatste wedstrijd in de Main Round op het Europees Kampioenschap gelijkgespeeld tegen Kroatië: 28-28. Daarmee behaalde de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson een historische tiende plaats. Bij rust had het team een voorsprong van 15-13. Een viertal spelers deden na een Coronabesmetting weer mee: Rutger ten Velde, Iso Sluijters, Samir Benghanem en Jeffrey Boomhouwer.

Het is Kroatië dat beter uit de startblokken schiet. Aan de hand van cirkelloper Marin Sipic loopt Kroatië uit naar een 0-2 voorsprong. Dankzij snelle tegenaanvallen komt Nederland terug in de wedstrijd door goals van Tom Jansen en Dani Baijens. De snelle tegenaanval van Nederland blijft een groot wapen. Robin Schoenaker en Tom Jansen zorgen voor de eerste voorsprong: 4-3. Kroatië blijft Sipic makkelijk vinden en hij gooit zijn vierde goal al tegen de touwen.

Na tien minuten in de eerste helft scoren beide ploegen beurtelings. Na een twee minuten tijdstraf voor Srna krijgt Nederland de kans om een voorsprong te pakken. Door scores van Luc Steins, Tom Jansen en Bobby Schagen staat Nederland weer voor (8-7). Kroatië zet hier een prachtige vlieger tegenover die wordt afgemaakt door sterspeler Luka Cindric. Waar aan de ene kant Ivan Pesic een goede redding verricht, weet ook Thijs van Leeuwen een hard Kroatisch schot tegen te houden. Het is diezelfde Van Leeuwen die de bal op de lat kan tikken waardoor aanvoerder Bobby Schagen de bal op kan pakken en via de break-out de 10-9 scoort.

In de periode die erop volgt, lopen de Kroaten zich steeds meer vast op de Nederlandse dekking. Met Samir Benghanem in het hart van de verdediging die weer terug is na zijn Coronabesmetting. Ivan Martinovic de rechterhoek van Kroatië zorgt met zijn doelpunten ervoor dat de verliezend Europees kampioen van 2019 bij kan blijven (twee doelpunten): 13-12. Rutger ten Velde zet de marge weer op twee goals dankzij een snelle middenuit van Nederland. Met een schot in de kruising van Bobby Schagen gaan beide ploegen de rust in (15-13).

Ivan Martinovic zorgde er persoonlijk voor dat de voorsprong van Nederland binnen enkele minuten weg was. Dankzij twee strafworpen en een hard schot van afstand kwam Kroatië weer langszij. De vijfde goal van Tom Jansen zorgde voor de gelijke stand: 16-16. De doelpunten gingen lange tijd om en om tot 19-19. Aan de hand van middenopbouwer Luka Cindric pakte Kroatië weer een voorsprong (19-22). Nederland had meer moeite met het harde verdedigen van Kroatië en assistent bondscoach Edwin Kippers greep naar een time-out.

Direct na de time-out pakte dekkingsspecialist Zvonimir Srna zijn derde tijdsstraf en moest met rood het veld verlaten. Florent Bourget verzilverde zijn derde strafworp en bracht de stand op 20-22. Met nog tien minuten op de klok brak een spannende fase aan. Nederland moest winnen om het Europees kampioenschap te eindigen op plek zeven of acht. Ivan Martinovic had echter andere plannen en bracht de voorsprong voor het eerst op drie doelpunten in het voordeel van Kroatië. Nederland kan bij blijven door goals van Luc Steins (twee) en Samir Benghanem. Met zijn elfde doelpunt schiet Martinovic Kroatië weer naar een marge van twee. Het onderhandse schot van Luc Steins zorgt voor de aansluiting met nog enkele minuten op de klok.

Nederland ging met zeven aanvallers spelen en dankzij deze overtalsituatie wist Ivar Stavast met zijn eerste treffer de gelijkmaker te scoren (27-27). Met een verwoestend hard schot scoorde Tin Lucin de 28e treffer voor Kroatië. Luc Steins fopte de verdediging met een nepschot en schoot daarna simpel binnen bij de op de grond liggende keeper: 28-28. Door het gelijkspel eindigt Nederland op de tiende plaats op het Europees kampioenschap.