Per Johansson nieuwe bondscoach TeamNL Handbaldames

Per Johansson nieuwe bondscoach TeamNL Handbaldames

Per Johansson is vandaag aangesteld als bondscoach van de TeamNL Handbaldames. De Zweed heeft een tweejarig contract getekend. De nieuwe hoofdcoach staat op donderdag 3 maart voor het eerst aan het roer van de ploeg tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd Duitsland – Nederland in Krefeld.

Johansson is een zeer ervaren coach. Hij won een zilveren medaille als bondscoach van de Zweedse handbalsters op het EK 2010. Van 2008 t/m 2012 coachte hij de Zweedse ploeg. In 2019 behaalde hij met Montenegro een vijfde plaats op het WK. Hij was van 2017 t/m 2020 de hoofdcoach van Montenegro.

Ook als clubcoach boekt de 51-jarige Johansson veel successen. Met de Roemeense topclub CSM Bucuresti won hij in 2018 onder andere brons in de Champions League en veroverde hij in datzelfde jaar de Roemeense titel en beker.

Sinds 2020 is hij de hoofdcoach van de Russische topclub Rostov Don. Hij won de Russische landstitel, beker en plaatste zich voor de kwartfinale van de Champions League. Dit seizoen heeft zijn ploeg zich opnieuw weten te kwalificeren voor de kwartfinale van de grootste Europese competitie, die gespeeld wordt over twee wedstrijden op 30 april en 7 mei.

“Het is overweldigend dat de bond mij heeft uitgekozen. Het maakt mij trots en blij dat ik de kans krijg om met een heel goed Nederlands team te werken. Het team is erg ervaren en jong talent ontwikkelt zich razendsnel. Ik zie het als mijn taak om ervaren speelsters en jong talent te combineren, balans te brengen in het team en ze zich door te laten ontwikkelen richting de toekomst.”

“Ik ben ontzettend gemotiveerd en kom met veel energie naar Nederland volgende week. Duitsland is een goede tegenstander en de voorbereiding is kort, maar dat ben ik wel gewend. Ik kijk er naar uit om het team en de fans te ontmoeten”, vertelt Johansson enthousiast. De TeamNL Handbaldames spelen op 5 maart in een uitverkocht Topsportcentrum Rotterdam de tweede kwalificatiewedstrijd tegen Duitsland.

Het NHV is verheugd met de aanstelling van de nieuwe bondscoach. “We zijn blij dat we Johansson hebben kunnen vastleggen. Zijn persoonlijkheid, teamgeest en visie spreken ons zeer aan. Hij heeft goede resultaten geboekt als clubcoach en bondscoach en wij zijn ervan overtuigd dat we met hem verder kunnen bouwen aan ons Nederlandse handbalspel. We geloven in een mooie langdurige samenwerking”, legt technisch directeur Serge Rink uit.

Aanvoerster Danick Snelder kijkt ook uit naar de nieuwe samenwerking. “We zijn blij dat we van start kunnen met deze nieuwe bondscoach. Hij neemt internationale ervaring mee en boekt met de Russische topclub Rostov Don goede resultaten met creatief spel. Zijn manier van spelen sluit denk ik goed aan bij ons team en dat biedt perspectief om goed te kunnen voortborduren op ons spel.”

Fotocredit: Handball Club Rostov Don