TeamNL Handbaldames winnen EK-kwalificatiewedstrijd van Duitsland

TeamNL Handbaldames winnen EK-kwalificatiewedstrijd van Duitsland

De TeamNL Handbaldames hebben van Duitsland gewonnen in de strijd om EK-kwalificatie. In Krefeld werd het 25–31 voor de ploeg van de nieuwe bondscoach Per Johansson. Bij rust stond de Duitse ploeg voor met 12-10. Komende zaterdag is Duitsland opnieuw de tegenstander, dan nemen beide teams het in een uitverkocht Topsportcentrum in Rotterdam tegen elkaar op.

Het eerste doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door de thuisploeg, Emily Bölk schoot raak. Laura van der Heijden zorgde voor de eerste goal namens Nederland. Danick Snelder kreeg snel een twee minuten tijdstraf. Aan beide kanten werd een penalty gescoord. De Oranjedames gingen goed draaien en pakten de voorsprong dankzij doelpunten van Bo van Wetering en Estavana Polman: 2-4. De tegenstander deed iets terug, maar het was Nederland dat verder uit kon lopen, mede door een tijdstraf aan Duitse kant. Tess Wester scoorde na een redding in een leeg doel en Lois Abbingh schoot hard raak. Halverwege de eerste helft stond het 3-6 in het voordeel van Oranje.

Een time-out bracht uitkomst voor de Duitse dames, met vier doelpunten op rij werd de achterstand in no-time weggepoetst: 7-6. Toch wist Nederland de stand weer om te draaien. Via Laura van der Heijden, Lois Abbingh en Angela Malestein werd de voorsprong opnieuw gepakt. In de laatste vijf minuten van de eerste helft greep de thuisploeg weer het voordeel. Mede door een dubbele tijdstraf aan Nederlandse kant (van Debbie Bont en Dione Housheer) kon de tegenstander met een voorsprong gaan rusten: 12-10.

In de beginfase van de tweede helft lag het tempo bij beide teams hoog en volgden de doelpunten elkaar snel op. Voor Nederland scoorden Debbie Bont en Larissa Nüsser. Namens Duitsland was Emily Bölk twee keer trefzeker. De TeamNL Handbaldames pakten het initiatief en scoorden vijf keer op rij. Aan alle kanten werd de tegenstander voorbij gelopen. Bo van Wetering (2x), Dione Housheer en Kelly Dulfer (2x) zorgden voor de Nederlandse doelpunten: 14-17.

Het verschil bleef rond de twee doelpunten hangen in het voordeel van Nederland. Om en om werd er gescoord tot aan 17-19. Dione Housheer en Danick Snelder zorgden ervoor dat het verschil naar vier werd getild. Mede doordat Oranje even met zeven speelsters in de aanval speelde kwam er veel ruimte en werden de gaten in de Duitse dekking gevonden. Het spel golfde op en neer waarbij Nederland constant aan de goede kant van de score stond. Met nog tien minuten te spelen was de stand 21-24.

De dekking van Oranje stond goed en samen met een sterk keepende Tess Wester zorgde dat ervoor dat Duitsland er in de slotfase van de wedstrijd niet aan te pas kwam. Bo van Wetering scoorde haar vijfde doelpunt, Kelly Dulfer schoot raak en Dione Housheer gooide de bal snoeihard tegen de touwen: 22-27. Een twee minuten tijdstraf van Xenia Smits zorgde ervoor dat Nederland verder kon uitlopen. Angela Malestein en Dione Housheer scoorden. In de laatste minuten van de wedstrijd speelde Oranje weer met een speelster extra in de aanval.

Danick Snelder werd vrij gezet op de cirkel en Bo van Wetering rondde succesvol af uit de linkerhoek: 24-31. Duitsland scoorde het laatste doelpunt van de wedstrijd en bepaalde de eindstand op 25-31. Zaterdag spelen beide landen opnieuw tegen elkaar in een uitverkocht Topsportcentrum in Rotterdam.

Krefeld, 3 maart 2022:
Duitsland – Nederland 25-31 (12-10)
Duitsland:
Alina Grijseels (6), Lisa Antl, Mareike Thomaier, Xenia Smits (2), Isabell Roch, Alicia Stolle, Mia Zschocke, Maike Schirmer, Emily Bölk (6), Lena Degenhardt, Julia Maidhof (1), Antje Lauenroth (4), Jenny Behrend (3), Luisa Schulze (3), Katharina Filter, Johanna Stockschläder.
Nederland:
Laura van der Heijden (2), Debbie Bont (1), Lois Abbingh (3), Larissa Nüsser (4), Danick Snelder (3), Bo van Wetering (6), Kelly Dulfer (3), Merel Freriks (1), Inger Smits, Zoë Sprengers, Angela Malestein (2), Kelly Vollebregt, Tess Wester (1), Yara ten Holte, Dione Housheer (4), Estavana Polman (1).
Scheidsrechters: Amar Konjicanin (BIH) / Dino Konjicanin (BIH)
Strafminuten: 10’- 12’ (Schulze 4’, Degenhardt 2’, Stolle 2’, Smits 2’ – Snelder 4’, Dulfer 2’, Bont 2’, Housheer 2’, Malestein 2’)
Strafworpen: 6/7 – 4/5