Dames U20 veroveren WK-ticket na spannend slotfase

De Dames U20 hebben het laatste WK-ticket veroverd voor het wereldkampioenschap in Slovenië komende zomer. In Oostenrijk werd het thuisland met 27-26 verslagen. Bij rust keek de ploeg van bondscoach Ricardo Clarijs tegen een achterstand aan: 12-13, maar na een bloedstollend spannend slot kon de feestvreugde losbarsten.

Kim Molenaar opende de score met een mooi afstandschot. Lynn Kuipers liet ook zien een machtig wapen van afstand in huis te hebben. Pipy Wolfs liep tegen een tijdstraf aan, maar Oostenrijk kon niet scoren dankzij een knappe redding van Senna van Galen. De Nederlandse voorsprong werd vergroot naar 3-0 dankzij Jessie van de Ruit.

Oostenrijk wist het net twee keer achter elkaar te vinden en verkleinde de achterstand: 3-2. Een mooi uitgespeelde aanval werd verzilverd door hoekspeelster Roos Daleman. Pipy Wolfs moest voor de tweede keer plaatsnemen op de bank met een tijdstraf. Dit gaf Oostenrijk de gelegenheid de stand gelijk te trekken: 4-4. Na goed verdedigend werk kreeg Fem Boeters een open kans in de fast break en deze rondde ze feilloos af. Oostenrijk scoorde van afstand. Keepster Senna van Galen keerde knap een penalty, maar kon even later niet voorkomen dat een volgende zevenmeter raak werd geschoten: 5-6.

Nederland boog de achterstand om dankzij Kim Molenaar en Rome Steverink. Oostenrijk bleef van afstand gevaarlijk. Beide ploegen hielden elkaar in evenwicht: 7-7, 8-8, 9-9. Namens Nederland noteerde Jalisha Loy en Lynn Kuijpers een treffer. De ploeg van Ricardo Clarijs pakte het initiatief in de wedstrijd. Roos Daleman maakte twee goals en Rome Steverink schoot raak in de break: 12-9. Lang kon Oranje niet genieten van de voorsprong. Oostenrijk scoorde vier keer op rij en bracht de ruststand op 12-13.

De eerste aanval in de tweede helft werd afgerond door de Oostenrijkse ploeg. Nederland kwam sterk uit de kleedkamer en boog de achterstand van 12-14 om in een voorsprong. Dankzij twee treffers van Kim Molenaar en een mooi schot in leeg doel van Pipy Wolfs stond er 15-14 op het scorebord. Oostenrijk was taai en wist met name van afstand gaten te vinden in de Nederlandse dekking. Nederland bleef door goals van Pipy Wolfs en Kim Molenaar aan de goede kant van de score en kon even later een gaatje slaan van twee doelpunten. Via Lynn Kuipers en Rome Steverink werd het 19-17.

Oostenrijk trok de stand snel gelijk. Britt Maarschalkerweerd verschalkte de keepster twee keer vanaf de penaltystreep, maar de Oostenrijkse dames bleven in het spoor: 21-21. Jessie van de Ruit en Lois van Vliet brachten Nederland wederom op voorsprong, maar Oostenrijk poetste die weg met drie treffers op rij: 23-24.

Met nog tien minuten te spelen werd de wedstrijd weer in evenwicht gebracht door Jessie van de Ruit. Een verwoestend afstandschot van Oostenrijk kon niet gekeerd worden. Pipy Wolfs werd mooi vrijgespeeld op de cirkel en schoot raak. Oostenrijk wist opnieuw te scoren (25-26) en zo werd het een bloedstollend spannend slot.

Lynn Kuipers beschikte over stalen zenuwen en schoot met haar krachtige linkerarm de gelijkmaker binnen: 26-26. Kim Molenaar passeerde haar tegenstander en bracht Nederland met luttele minuten te spelen op voorsprong. Keepster Bianca Schanssema had twee cruciale reddingen in huis en zorgde er hoogst persoonlijk voor dat de overwinning en het WK-ticket werden veiliggesteld.

Goals Nederland: Kim Molenaar (6), Jessie van de Ruit (4), Lynn Kuipers (4), Rome Steverink (3), Roos Daleman (3), Britt Maarschalkerweerd (2), Pipy Wolfs (2), Jalisha Loy (1), Fem Boeters (1), Lois van Vliet (1).