Merel geeft handbalclinics op basisscholen ‘Het is gaaf om kinderen steeds fanatieker te zien worden’

Merel geeft handbalclinics op basisscholen ‘Het is gaaf om kinderen steeds fanatieker te zien worden’

Sport, lesgeven, kinderen én je eigen werkdagen bepalen: een ideale combi voor Merel Gerritsen, die sinds een aantal maanden clinicgever is bij het NHV. Iedere week is ze op een basisschool ergens in het land om kinderen te leren handballen. ‘Het geeft me ontzettend veel voldoening.’

Sinds het begin van dit schooljaar staat Merel iedere week met een Goalchabal onder haar arm tegenover een stel uitgelaten basisschoolkinderen ergens in het land. Het grappige is: ze is van oorsprong eigenlijk helemaal geen handballer. Ze heeft daarentegen jarenlang gevolleybald. ‘Na een burn-out ben ik gestopt als gymdocent in het voortgezet onderwijs met het idee om een carrière buiten het onderwijs te beginnen. Alleen het bloed kruipt waar het niet gaan kan en sporten met kinderen bleef lonken’, zo begint ze haar verhaal.

‘Omdat ik bezig wilde blijven tijdens mijn herstelperiode ging ik vanwege mijn volleybal achtergrond in eerste instantie kijken of ik terechtkon bij een volleybalvereniging om clinics of trainingen te geven.’ Tot Merel via de handbalvereniging van haar zoon van de actie Gooi jij de bal door? hoort. Merel: ‘Ik dacht: ik heb geen handbal achtergrond, maar ik ga toch eens kijken of dat iets voor me is – ik ken de basisspelregels van handbal tenslotte. Ik ben ook geen officiële trainer, maar ik ben gymdocent en ik heb weleens volleybal- en handbaltrainingen gegeven. Ik trok de stoute schoenen aan en reageerde op de oproep. Al snel werd ik gebeld of ik een keertje wilde meelopen, en zo geschiedde.’

Van student tot pensionado
Als clinicgever bij het NHV kan Merel op deze manier toch wat uren werken in een gezellige en sportieve omgeving. ‘Voor mij is dit nu eigenlijk mijn baan, maar er zijn ook clinicgevers die dit als bijbaantje doen naast hun studie of ‘hoofdbaan’. We hebben zelfs gepensioneerden die clinics geven! Het is heel flexibel, doordat je zelf je beschikbaarheid kunt opgeven. Daarom is het ideaal voor jong en oud.’

Merel heeft afgelopen maanden gemiddeld zo’n twee tot drie clinics per week gegeven. Momenteel moet ze het iets rustiger aan doen, en geeft ze er één per week. ‘Het is heel fijn dat je zelf via een boekingstool je beschikbaarheid kunt opgeven. Wil je veel clinics geven, dan kan dat. Wil je sporadisch een les geven, kan dat ook.’

Handbal? Blegh!
‘Het is heel leuk om te zien dat sommige kinderen de les binnenkomen met: “Handbal?! Blegh!” en ze vervolgens steeds enthousiaster worden. Handbal is een minder bekende sport dan bijvoorbeeld voetbal of ballet. Dan is het gaaf als je ziet dat een kind gedurende de les steeds fanatieker wordt. Het geeft me veel voldoening als ze achteraf zeggen: “Dat was toch wel tof!” Ook de kinderen zien groeien en beter zien worden gedurende de clinic(s) vind ik mooi. Geen enkel kind pikt dingen hetzelfde op. Ik vind het dan een uitdaging om te kijken hoe ik het nou net even anders kan doen of uitleggen, zodat het voor hem of haar wél mogelijk is.’

‘Wellicht dat een kind na het volgen van een clinic er niet direct voor kiest om op handbal te gaan. Maar het zou zomaar kunnen dat je een zaadje hebt geplant en dat hij of zij na een paar jaar van voetbal, tennis of ballet af gaat en vervolgens denkt: hé, misschien kan ik toch eens bij de handbalvereniging gaan kijken.’

Clinicdag
Terug naar de handballes. Hoe ziet zo’n dag als clinicgever eruit? Merel: ‘Omdat je allerlei materialen meeneemt, moet je in het bezit zijn van een auto. Ik zorg altijd dat ik zo’n driekwartier tot een halfuur voor aanvang aanwezig ben om de spullen klaar te zetten. Het NHV heeft een uitgebreid  lesplan geschreven voor de lessenreeks Gooi jij de bal door?. Aan de hand daarvan richt je de les in, waarbij de kinderen iedere les in drie verschillende vakken verschillende aspecten van de handbalsport oefenen. Tijdens de clinic kijk ik hoe het gaat bij iedereen, stuur ik bij en geef ik tussendoor nog wat algemene tips en aanwijzingen.’

Een goede clinicgever
Handbalclinics geven aan kinderen, dat kan natuurlijk niet iedereen. Wat heeft een goede clinicgever in huis volgens Merel? ‘Het állerbelangrijkste is dat je enthousiast bent en de kinderen meekrijgt in je enthousiasme. Daarnaast moet je affiniteit hebben en kunnen omgaan met kinderen van verschillende leeftijden. Je moet goed weten dat je kinderen uit groep drie heel anders moet benaderen dan kinderen uit groep acht, bijvoorbeeld. Ook is het handig als je al ervaring hebt met grote groepen werken; soms geef je les aan wel dertig kinderen tegelijk. Hoe ga je dan om het verdelen van de aandacht? Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je affiniteit hebt met handbal. Goed om te weten is dat je geen officiële handbaltrainer hoeft te zijn!’

De basisscholen kunnen maximaal drie handbalclinics boeken. Merel: ‘De meeste scholen boeken er ook drie. Soms komt het echter voor dat je niet alle drie de clinics zelf kunt geven, omdat je één van die dagen niet beschikbaar bent. Als je alle drie de lessen geeft bij dezelfde basisschool, is dat toch het leukst: dan zie je bij de kinderen het plezier en de prestaties groeien.’

Enthousiast en wil jij ook clinicgever worden? Hier vind je meer informatie en lees je hoe je in aanmerking kunt komen voor deze gave functie!