TeamNL Handbalheren verliezen van Portugal en missen WK-ticket

TeamNL Handbalheren verliezen van Portugal en missen WK-ticket

De TeamNL Handbalheren hebben zich niet weten te kwalificeren voor het wereldkampioenschap 2023 in Polen en Zweden. Donderdag werd er nog met 30-33 gewonnen van Portugal. Vandaag waren de Portugezen in Eindhoven te sterk: 28-35. Het resultaat over twee wedstrijden was hierdoor in het voordeel van Portugal, dat het WK-ticket veiligstelt.

De eerste twee doelpunten van de wedstrijd waren voor Portugal. Twee keer schoot de tegenstander onberispelijk raak. Kay Smits tekende voor de eerste Nederlandse treffer. Vanaf zeven meter verschalkte hij de keeper. Jeffrey Boomhouwer verzilverde direct daarna een break-out. Toch was het Portugal dat weer een gat sloeg door twee keer achter elkaar raak te schieten: 2-4. Een afstandsschot van Kay Smits ging tegen de touwen, waar Miguel Martins dat aan de overkant ook deed. Diezelfde Smits schoot de tweede penalty van de middag raak. De Portugezen scoorden ook waardoor het verschil op twee bleef steken.

Luc Steins schoot na een lange aanval raak. De Nederlandse dekking kreeg in de eerste minuten geen grip op de afstandsschoten van de Portugezen. Hierdoor konden de broers Martim en Francisco Mota da Costa allebei scoren. Halverwege de eerste helft stond er een verschil van drie doelpunten op het scorebord: 7-10. Met name de Portugese keeper Gustavo Capdeville was voor Oranje een echte sta-in-de-weg.

De achterstand werd groter nadat Samir Benghanem twee kansen op rij miste en Portugal het vizier wel op scherp had staan. Florent Bourget scoorde een penalty, maar ook de Portugezen vonden weer het net: 8-12. Na een snelle midden-uit wist Luc Steins raak te schieten. Portugal kreeg dankzij missers aan Nederlandse kant de mogelijkheid om het verschil naar vijf te tillen en maakte daar dankbaar gebruik van: 9-14. Het was Dani Baijens die scherp was en het tiende doelpunt namens Oranje maakte.

Aanvoerder Bobby Schagen nam zijn ploeg de laatste minuten van de eerste helft bij de hand. Na goed werk in de dekking rondde hij de break-out beheerst af. Victor Iturriza zette daar een goal tegenover. Bobby Schagen werd vrijgezet op de cirkel en vond opnieuw het net, waar Portugal ook opnieuw scoorde: 12-16. Het publiek met 2500 man sterk ging in Eindhoven achter de Oranjeheren staan en dat hielp. Dani Baijens schoot tweemaal raak. Een Portugees afstandsschot ging er ook in. Kay Smits zette met een schijnbeweging de dekking op het verkeerde been en bepaalde de ruststand op 15-17 in het voordeel van Portugal.

Namens Portugal maakte Antonio Areia het eerste doelpunt van de tweede helft. Florent Bourget schoot zijn tweede penalty raak. Het was Jasper Adams die voor de aansluitingstreffer tekende na een goede break-out: 17-18. Opnieuw scoorde Antonio Areia. Nederland kwam goed uit de kleedkamers en poetste de achterstand weg. Gedragen door het publiek verzilverde Jasper Adams opnieuw een break en scoorde Dani Baijens de gelijkmaker: 19-19.

Ondanks een redding van Bart Ravensbergen kon Portugal toch de voorsprong weer grijpen. Het was Alexis Borges die drie kansen op rij afrondde en een 20-23 tussenstand op het scorebord zette. Luc Steins tekende voor de twintigste treffer van Nederland. Oranje kende een goede fase en poetste de achterstand bijna weg. Via Dani Baijens, Tom Jansen en Bobby Schagen stond het 24-25. De gelijkmaker werd niet gemaakt, vier kansen op rij gingen mis of werden tegengehouden door de Portugese keeper. De tegenstander wist wel het net te vinden en zorgde met nog tien minuten te spelen voor een stand van 24-29.

Een prachtig uitgevoerde vlieger werd afgerond door Kay Smits. Portugal bleef scherper in de afronding en zette het verschil op zes doelpunten. Luc Stein scoorde, maar ook Martim Morta da Costa schoot weer raak. Opnieuw was Kay Smits het eindstation van een vlieger: 27-32. Dit was niet genoeg om het in de laatste vijf minuten nog spannend te maken, ondanks de mandekking bleven de Portugezen scoren. Jeffrey Boomhouwer maakte namens Nederland het laatste doelpunt 28-33. Het slotakkoord was voor Portugal dat nog twee keer wist te scoren. Daarmee kwalificeren de Portugezen zich voor het WK 2023.

In de rust van de wedstrijd namen verschillende handbalboegbeelden afscheid. In een volgepakt Indoor-Sportcentrum Eindhoven werden Gerrie Eijlers (121 interlands), Ivo Steins (83 interlands), Nicky Verjans (66 interlands), Tim Remer (95 interlands) en Toon Leenders (102 interlands) bedankt voor hun jaren in Oranje. Tim Claessens maakte in de wedstrijd tegen Portugal zijn debuut.

Portimão, 14 april 2022:
Portugal – Nederland 28-35 (15-17)
Nederland: Bart Ravensbergen, Ivar Stavast, Florent Bourget (3), Iso Sluijters, Luc Steins (4), Samir Benghanem, Bobby Schagen (3), Jasper Adams (2), Jeffrey Boomhouwer (2), Alec Smit, Tim Claessens, Kay Smits (8), Tommie Falke, Tom Jansen (1), Thijs van Leeuwen, Dani Baijens (5).
Portugal: Pedro Portela (1), Gilberto Duarte Brito, Tiago Sousa, Victor Manuel Iturriza Alvarez (3), Miguel Martins Soares (3), Belone Moreira (1), Rui Silva Sousa Martins, Alexis Borges Hernandez (6), Diogo Branquinho, Antonio Areira Rodrigues (4), Francisco Mota Da Costa (4), Leonel Fernandes (3), Miguel Espinha Ferreira, Gustavo Capdeville, Martim Mota Da Costa (10), Fabio Ramos Magalhães.  
Scheidsrechters: Matija Gubica (CRO) / Boris Milosevic (CRO)
Strafminuten: 10’ – 8’  (Sluijters 2’, Benghanem 4’, Adams 2’, Baijens 2’ – Borges 4’, F. Mota da Costa 2’, Magalhães 2’)
Strafworpen: 6/8 – 2/3