TeamNL Handbaldames ongeslagen in EK-kwalificatiestrijd

De TeamNL Handbaldames hebben de laatste EK-kwalificatiewedstrijd ruim gewonnen van Griekenland. In een uitverkocht Topsportcentrum in Almere werd het 40-11. Bij rust leidde de ploeg van bondscoach Per Johansson al met 19-8. Het Nederlands team was al gekwalificeerd voor het EK, dat van 4 t/m 20 november 2022 plaatsvindt en sluit de kwalificatiereeks ongeslagen af op de eerste plaats in de poule.

De TeamNL Handbaldames kwamen al snel op een 3-0 voorsprong tegen de Grieken. Bo van Wetering, Dione Housheer en Inger Smits scoorden. Het eerste Griekse doelpunt viel pas na acht minuten. Het vizier van Oranje stond in de beginfase niet op scherp waardoor de tegenstander nog bij kon blijven. Het stond 5-3 na ruim tien minuten spelen. Met vier doelpunten op rij nam Nederland afstand. Snelle break-outs werden door hoekspeelsters Bo van Wetering en Angela Malestein succesvol afgerond: 12-5.

Nederland wist de voorsprong voor rust nog verder uit te bouwen. Met name Larissa Nüsser en Laura van der Heijden waren trefzeker en zorgden ervoor dat het verschil op tien doelpunten kwam te staan: 16-6. In de laatste minuut van de eerste helft was Larissa Nüsser alert in de dekking en onderschepte de bal, deze rondde ze ook beheerst af. Zij bepaalde daarmee de ruststand op 19-8.

In de tweede helft ging Nederland verder met scoren, het wedstrijdbeeld was eenzijdig. Nikita van der Vliet schoot raak uit een snelle tegenaanval en Harma van Kreij vond ook een gat in de dekking. De vierde penalty van de middag was opnieuw een prooi voor Larissa Nüsser die de bal hard achter de Griekse keepster schoot: 22-8. Voor de tegenstander was het Christa-Maria Stougiannidou die iets terug deed. Met zes doelpunten op rij en snel aanvalsspel liepen de TeamNL Handbaldames nog verder uit: 28-9.

Halverwege de tweede helft zette Angela Malestein een verschil van twintig doelpunten op het scorebord: 30-10. Via Tessa van Zijl (2x), Inger Smits en Tamara Haggerty werd de voorsprong nog verder uitgebreid. In de laatste tien minuten werd er nog gewerkt aan een hoog doelsaldo. Kim Molenaar scoorde haar eerste twee doelpunten in Oranje, nadat ze een dag eerder in de oefenwedstrijd tegen Duitsland haar debuut maakte. De eindstand werd bepaald door Tessa van Zijl, zij scoorde in de laatste seconde de veertigste voor Nederland: 40-11.

Na de wedstrijd werd in een uitverkocht Topsportcentrum Almere afscheid genomen van verschillende handbaliconen: Nycke Groot (150 interlands), Jessy Kramer (110 interlands), Martine Smeets (130 interlands), Maura Visser (139 interlands), Michelle Goos (83 interlands), Lynn Knippenborg (114 interlands), Jasmina Jankoviç (98 interlands), Charris Rozemalen (25 interlands).