Scheidsrechters Rolstoelhandbal geslaagd voor internationaal examen

Scheidsrechters Rolstoelhandbal geslaagd voor internationaal examen

‘Op de Paralympische spelen mogen fluiten bij het Rolstoelhandbal zou echt gaaf zijn’.

Koldobieke Ramos en Bas den Elzen, beide scheidsrechters bij het rolstoelhandbal, hebben een internationale scheidsrechters cursus bij de IHF en de EHF behaald. Hierdoor mogen zij ook op de internationale toernooien gaan fluiten. De eerste mogelijkheid hiervoor is het WK in november in Portugal. Beide heren hopen een uitnodiging van de EHF/IHF te ontvangen voor dit toernooi om daar te kunnen laten zien wat ze tijdens de cursus allemaal hebben geleerd. 

Koldobieke Ramos 
Koldobieke fluit al sinds zijn zestiende wedstrijden in het handbal. Dit doet hij bij het valide handbal, maar ook bij het rolstoelhandbal. Door de cursus die hij heeft gevolgd kan hij zich op scheidsrechters gebied nog meer ontwikkelen en hoopt hij op veel mooie internationale toernooien als scheidsrechter actief te zijn. ‘Ik heb een paar jaar geleden al geroepen dat ik met het rolstoelhandbal naar de Paralympische Spelen zou willen om daar te mogen fluiten. Dat was ook de achterliggende gedachte van de EHF/IHF voor deze cursus. Ze hopen de Paralympische Spelen van 2028 in Los Angeles te halen met het rolstoelhandbal.’

Bas den Elzen
Bas fluit al een geruime tijd wedstrijden bij het NHV. Door het behalen van dit examen mag hij ook de komende 10 jaar op de internationale toernooien in het rolstoelhandbal fluiten. Net als Koldobieke hoopt ook Bas ooit als scheidsrechter op de Paralympische Spelen te mogen staan. ‘Als dat op je pad komt, is het leuk om te doen, maar het belangrijkste voor mij is dat de sporter met beperkingen ook gewoon kan deelnemen aan de sport. Ik hoop dat we het met z’n allen op de kaart gaan zetten en er nog meer verenigingen gaan aansluiten bij het rolstoelhandbal.’

Wil jij zelf ook gaan rolstoelhandballen? Of heb je interesse om scheidsrechter te worden bij deze variant van de handbalsport? Neem dan contact op met Henne van Es via h.van.es@handbal.nl.