Liveblog: Beach Dames U18 goed van start gegaan op WK

Beach Dames U18 hebben vliegende start gemaakt op het WK! De ploeg van bondscoach Ronald Thijssen won beide poulewedstrijden ruim. Hong Kong en Puerto Rico werden met 2-0 verslagen. De setstanden gaven aan dat Nederland duidelijk een maatje te groot was. Tegen Hong Kong eindigde de eerste set in 29-1 en de tweede in 24-2. Puerto Rico kon ook weinig tegenstand bieden en verloor met de setstanden 2-36 en 6-24. Morgen speelt Oranje de laatste poulewedstrijd om 11:10 uur (Nederlandse tijd) tegen het thuisland Griekenland. De wedstrijd is live te zien via het Youtube kanaal van de IHF.

Puerto Rico-Nederland
Nederland begon sterk aan de tweede wedstrijd. Opnieuw wisten ze de tegenstander te verrassen met hun snelle aanvalsspel. Waar Puerto Rico balverlies leed, strafte Nederland dat genadeloos af. In de dekking maakten ze de Puerto Ricaanse schoten onschadelijke door blocks en reddingen. Bij een 0-14 stand legde de coach de time-out kaart op tafel. Dat had even effect. De specialist bracht Puerto Rico met een tweepunter op het scorebord.

Het was eenrichtingsverkeer. Nederland vond makkelijk het net. In de dekking onderschepten ze meerdere keren de bal, waardoor ze er met snelle aanvallen uit konden komen. De score liep in recordtempo op. Na tien minuten was de stand opgelopen naar 2-36 en was de set heel makkelijk in the pocket.

In de tweede set liet Nederland wat kansen liggen. Desalniettemin kwam de set winst geen seconde in gevaar. Het jeugdteam kwam op een 0-11 voorsprong. Puerto Rico vond via twee tweepunters het net en veranderde daarna van tactiek. Ze kozen ervoor om eenpunters te maken. Dat lukte twee keer. Zo noteerde zij zes punten achter hun naam. Nederland kwam tot een score van 24 punten en won de set wederom gemakkelijk: 6-24.

Nederland-Hong Kong
Nederland kwam razendsnel uit de startblokken. In no-time pakte de ploeg van bondscoach Ronald Thijssen een 12-0 voorsprong. Hong Kong maakte aanvallend veel technische fouten, waardoor ze niet tot scoren kwamen. Nederland speelde heel geconcentreerd en voerde mooie aanvallen uit.

Hong Kong kwam halverwege de eerste set tot het eerste echte schot, maar deze werd knap geblokt door de Nederlandse dekking. De keepster van Oranje hield haar doel de aanvallen daarop knap schoon met goede reddingen. De Dames U18 hadden veel scoringsdrift en bleven gaan. De teller liep hard op: 27-0. Hong Kong wist in de slotminuten van de eerst set een treffer op het scorebord te zetten. Nederland sloot de set af met een tweepunter en bepaalde de setstand op: 29-1.

Het begin van de tweede set was een kopie van de eerste. Nederland was duidelijk de sterkste ploeg. Hong Kong had geen antwoord op het snelle aanvalsspel van de Dames U18 en keken heel snel tegen een achterstand aan van 10-0. De Aziatische ploeg veroverde een penalty, maar wist deze niet te verzilveren.

Verdedigend stond Nederland goed. Hong Kong kon geen ruimte vinden. Ondertussen draaide de aanvalsmachine van Oranje gestaag door: 18-0. Er werd weer een zevenmeter toegekend aan Hong Kong, maar de Nederlandse keepster was met een dubbele redding een heuse sta-in-de-weg.

In de slotminuten bleef de formatie van Thijssen gas geven. Ze leken de set zonder tegendoelpunt af te sluiten, maar vlak voor tijd wist Hong Kong met geluk een tweepunter te scoren. Zo werd de tweede set afgefloten bij een stand van: 24-2.