Liveblog: Beach Dames U18 winnen en verliezen in Main Round

De Beach Dames U18 hebben op de eerst dag van de Main Round een overwinning geboekt op Frankrijk (2-0). Beide sets werden ruim gewonnen 13-26 en 18-27. Duitsland bleek later op de dag te sterk. In de eerste set werd met 27-21 verloren. De tweede set ging met een nipt verschil naar het Duitse jeugdteam: 23-22. Morgen speelt de ploeg van bondscoach Ronald Thijssen de laatste wedstrijd in de Main Round. Dan is Argentinië om 17:30 uur (Nederlandse tijd) de tegenstander. De wedstrijd is te volgen via het Youtube kanaal van de IHF.

Duitsland-Nederland
Eva van Heuten zette Nederland als eerst op scorebord. Daarna ging Duitsland scherper met de kansen om en scoorde vier keer een tweepunter achter elkaar: 8-2. Nederland moest in de achtervolging. Elisa Marsman scoorde een penalty, maar dichterbij kwam Oranje niet. De Duitse speelsters maakten vier punten en breidden hun voorsprong uit: 12-4.

Nederland liep door het begin in de set achter de feiten aan. Duitsland bleef het net makkelijk vinden, waardoor Oranje het gat niet kon verkleinen. De Duitse keepster had ook een aantal knappe reddingen in huis. Het verschil in de set liep op naar tien punten: 27-17. Voor het eindsignaal scoorde Nederland nog drie punten, waardoor de set werd beslist met een stand van 27-21.

In de tweede set herpakte Nederland zich goed. Ze kwamen op 0-4 voor dankzij Eva van Heuten en specialist Lieke Jongejan. Duitsland trok de stand niet veel later gelijk: 6-6. Nederland pakte opnieuw het initiatief en scoorde twee keer op rij een tweepunter. Lang kon er niet van de voorsprong genoten worden. Duitsland kwam sterk terug in de wedstrijd en boog de achterstand om van 8-12 naar 14-12. De grip in de set glipte langzaam uit de handen van de Dames U18.

Tot 18-18 ging de set gelijk op. Het was Duitsland dat twee keer achter elkaar een tweepunter maakte en in de cruciale minuten de wedstrijd naar zich toetrok: 23-20. Bondscoach Ronald Thijssen nam nog een time-out. De Nederlandse specialist scoorde, maar de tijd op de klok tikte weg in het voordeel van Duitsland. De tweede set werd nipt verloren met 23-22.

Frankrijk-Nederland
Nederland begon fris aan de wedstrijd en pakte een 0-4 voorsprong. De dekking stond goed met verschillende blocks en reddingen. Elisa Marsman had een mooie individuele actie in huis en lobde de bal over de Franse keepster. Frankrijk kreeg in de eerste set meerdere penalty’s. Twee wisten ze te verzilveren, een werd op de lat geschoten. Nederland speelde sterk en snel. Ze wisten de vrije speelster steeds makkelijk te vinden en gingen zuiver met hun kansen om.

De voorsprong werd stapje voor stapje uitgebouwd. Via 4-12 en 7-16 kwam Nederland 9-18 voor. Drie aanvallen achter elkaar vonden de Dames U18 het net. Eva Heuten, Elisa Marsman en specialist Kyra Stege waren daar verantwoordelijk voor. De scheidsrechters floten de eerst set af bij een stand van: 13-26.

De tweede set ging gelijk op. Allebei de teams rondden elke aanval af tot 8-8. Daarna sloeg Nederland een gaatje van vier punten: 8-12. Frankrijk mocht opnieuw aanleggen voor een penalty. Deze werd raak geschoten. Aan de andere kant kreeg Nederland ook de mogelijkheid vanaf de penaltystreep. Feilloos werd de bal binnengeschoten: 10-16.

Frankrijk bleef in het spoor door het verschil een paar keer terug te brengen naar vier goals: 14-18. Nederland zorgde er met twee tweepunters op rij voor dat de marge comfortabel werd. De setwinst kwam niet meer in gevaar, dankzij mooi uitgespeelde aanvallen. Het slotakkoord was een eenpunter van Ilva Blom en zo werd de setstand bepaald op 18-27.