Beach Dames U18 verslaan Hongarije en plaatsen zich voor de WK-finale

De Beach Dames U18 hebben zich met een 2-0 overwinning op Hongarije geplaatst voor de WK-finale. Beide sets werden nipt gewonnen: 20-21 en 21-22. De eindstrijd staat gepland voor zondag 18 juni om 17:00 uur. De ploeg van bondscoach Ronald Thijssen neemt het op tegen Spanje. De finale is live te zien op het Youtube kanaal van de IHF

Lieke Jongejan opende in de halve finale de score met een rake pirouette. De specialist van Hongarije zette daar direct een doelpunt tegenover. Via Kyra Stege pakte Nederland weer de voorsprong. Een redding van keepster Veerle Meerstad zorgde ervoor dat Oranje de kans kreeg om verder uit te lopen. Dat gebeurde via Eva Heuten: 2-6.

Aan beide kanten stond het vizier op scherp en werden er aan de lopende band tweepunters gescoord. Hierdoor bleef het verschil constant in het voordeel van Nederland. Lieke Jongejan schoot raak uit een vlieger, specialist Kyra Stege scoorde en Elisa Marsman vond twee keer het net: 12-18. Aan Hongaarse kant waren het met name de specialisten die de keepsters wisten te passeren. Dankzij een redding van Milou Olde Bolhaar en een doelpunt van specialist Kyra Stege stond er een verschil van zes doelpunten op het scorebord: 14-20.

Met nog twee minuten te spelen in de eerste set brak een spannende slotfase aan. Nederland miste kansen en Hongarije was wel trefzeker. In de laatste seconde kwamen de Hongaarse leeftijdsgenoten via een rake penalty op gelijke hoogte: 20-20. Dit betekende dat er een golden score aan te pas moest komen om de set te beslissen. Nederland veroverde de bal en wist het balbezit om te zetten in een doelpunt, Kyra Stege schoot raak: 20-21

Het was opnieuw Lieke Jongejan die de score opende in de set. Hongarije was scherp in de beginfase en schoot driemaal raak: 6-2. Specialist Kyra Stege wist het net ook te vinden, maar de tegenstander zette daar wederom een doelpunt tegenover. Elisa Marsman knalde een penalty in de kruising en Lieke Jongejan zorgde voor de gelijkmaker met een pirouette: 8-8.

Het bleef gelijk op gaan tot aan 16-16. Namens Nederland scoorden Elisa Marsman en Kyra Stege allebei twee keer een tweepunter. Het was Hongarije dat vervolgens het initiatief in de wedstrijd greep, mede door missers aan Nederlandse kant. Met twee rake pirouettes en een één punter stond er een stand van 21-16 op het scorebord met nog 1,5 minuut te spelen.

Een time-out aan Nederlandse kant keerde het tij. Elisa Marsman had haar specialisten shirtje aangetrokken en schoot raak. Aan de andere kant was het Veerle Meerstad die met een knappe redding Hongarije van het scoren hield. Eva Heuten vond het net en maakte daarmee de aansluitingstreffer: 21-20. Met nog 25 seconden op de klok had Hongarije de bal. Opnieuw was het Veerle Meerstad die haar doel schoon hield. Een fantastisch uitgespeelde aanval zorgde ervoor dat Eva Heuten een tweepunter kon maken en Nederland naar de finale schoot: 21-22.