Beach Dames U18 winnen zilveren medaille op het WK

De Beach Dames U18 hebben na een ware thriller de WK-finale verloren van Spanje na shoot-outs. De eerste set won Spanje overtuigend met 16-28 en in de tweede set won Nederland met 30-22. Na twaalf shoot-outs viel pas de beslissing in het voordeel van Spanje. Zaterdagmiddag werd Hongarije in de halve finale met 2-0 in sets verslagen. Beide sets werden toen nipt gewonnen: 20-21 en 21-22.

Nederland begon de finale goed dankzij het openingsdoelpunt van Elisa Marsman. Aan de andere kant van het veld zorgde Veerle Meerstad voor een goede redding. Door een rake pirouette zette Eva Heuten Nederland op een 4-0 voorsprong. Met een fraaie lob uit een penalty kwam het eerste Spaande doelpunt tot stand. De twee landen bleven tot 6-6 in evenwicht.

Nederland had moeite om tot een score te komen en kreeg minder grip in de verdediging. Spanje liep uit met twee doelpunten tot 6-10. Elisa Marsman deed nog wel iets terug, maar kon ook niet voorkomen dat Spanje sterker was in deze set. De Spanjaarden liepen uit tot een stand van 8-18, toen Nederlands coach Ronald Thijssen een time-out nam. Het lukte Nederland niet om nog terug te komen in de eerste set en deze werd uiteindelijk verloren met 16-28.

Ook in de tweede set was de eerste score voor Nederland. Eva Heuten benutte haar pirouette voor twee punten. Vanaf dat moment kreeg Eva Heuten het op haar heupen. Met vijf scores zorgden ze er eigenhandig voor dat Nederland in de aanval trefzeker was, helaas was Spanje dit ook: 10-10. Zowel Nederland als Spanje miste weinig kansen in de aanval. Toch sloeg Nederland het eerste gaatje in de tweede set. Dankzij een goede Nederlandse dekking en snelle omschakeling liep Nederland uit tot 20-16 door goals van Elisa Marsman en Lieke Jongejan.

Met nog enkele minuten te spelen bleef de Nederlandse aanvalstrein doordenderen. Twee doelpunten van Eva Heuten zorgden ervoor dat de Spaanse coach de time-out kaart de lucht instak. Spanje ging in de verdediging meer offensief staan, maar Nederland liet zich niet van de wijs brengen. Na een schot op de lat van Spanje was de tweede set binnen voor Nederland: 30-22.

De WK-finale werd beslist door shoot-outs. Spanje mocht de serie beginnen, maar de aanvaller maakte vier passen, daardoor werd de kans afgefloten. Merel de Jager benutte haar shoot-out: 2-0. Spanje wist de daaropvolgende shoot-out ook te scoren. Helaas liet Eva Heuten in haar shoot-out de bal vallen. Spanje maakte geen fout en scoorde, terwijl Lieke Jongejan op de Spaanse keepster stuitte: 2-4. Weer wist Spanje te scoren en dus stond de druk op Nederland. Meike Luis moest scoren met een tweepunter en dat deed ze. Spanje had de kans in hun laatste shoot-out om de winnende te maken. Een eenpunter was voldoende, maar Eva Heuten als keepster onderschepte de bal tijdens het aanspelen. In de gelijkmakende beurt zorgde Elisa Marsman voor de gelijke stand: 6-6.

Na een gelijke stand namen beide landen om en om een shoot-out tot er een winnaar was. Nederland begon deze serie. Merel de Jager zag haar inzet over de goal gaan. Spanje had nu weer genoeg aan één punt. In de beslissende shoot-out zag de Spaanse keeper de Nederlandse goalie te ver uitlopen en schoot raak in een leeg goal. Spanje wint hiermee het WK, Nederland sluit het toernooi als tweede af.