Liveblog: Beach Dames beleven goede start op het WK

De Beach Dames zijn het WK goed begonnen! Op de eerst speeldag werd er twee keer met 2-0 gewonnen. De ploeg van bondscoach Peter Portengen was te sterk voor Australië en Uruguay. Australië werd ruim aan de kant gezet met 24-14 en 28-10. Uruguay bood meer partij, maar verloor beide sets met 16-19. Morgen spelen de Beach Dames A hun laatste poulewedstrijd tegen Argentinië om 09:30 uur (Nederlandse tijd). De wedstrijd is live te zien op Viaplay.

Uruguay – Nederland
Rianne Mol maakte de eerste doelpoging van Uruguay onschadelijk met een blok. Isabel Barnard zette Nederland op het scorebord met een mooie pirouette. Keepster Claudia ter Wal bracht knap redding, maar kon niet voorkomen dat Uruguay even later wel raak schoot. Anna Buter scoorde twee pirouettes en zo pakte Nederland een 4-6 voorsprong.

Uruguay maakte een eenpunter, waar specialist Zoë van Giersbergen wel twee punten kon bijschrijven. De aanval daarop wist de Uruguayaanse ploeg weer een punt te maken en geen twee. Nederland deed dat wel via Meike Kruijer: 6-10. Uruguay bleef in het spoor met twee punten. Anna Buter maakte eerst een eenpunter en de aanval daarop werd haar pirouette beoordeeld als een voltreffer. In de tussentijd had keepster Claudia ter Wal huisgehouden door twee knappe reddingen te verrichten.

De coach van Uruguay nam een time-out bij een stand van 8-13 in Nederlands voordeel. De onderbreking zorgde ervoor dat het vizier bij Uruguay weer op scherp stond. Ze verzilverden een penalty. Het verschil van vijf punten stond de minuten daarna lang op het scorebord. Aan Nederlandse kant was Anna Buter twee keer trefzeker en gooide specialist Zoë van Giersbergen de bal knap via de binnenkant van de paal binnen. Uruguay bepaalde de setstand op: 16-19.

In de tweede set kwam Nederland goed uit de startblokken. Al vroeg in de wedstrijd pakten ze een 2-8 voorsprong dankzij goals van Krista Mol (2x), Meike Kruijer en Isabel Barnard. Uruguay maakte een tweepunter, maar keepster Lisanne Bakker hield haar doel de aanval daarop goed schoon. Dat gaf Nederland de gelegenheid de voorsprong uit de bouwen. Anna Buter en specialist Zoë van Giersbergen gooiden de bal tegen de touwen: 4-12.

Uruguay verkleinde de achterstand met twee tweepunters op rij. Om en om werd er vervolgens door beide teams gescoord: 14-18. In de laatste minuten scoorde Isabel Barnard een tactische eenpunter. Keepster Claudia ter Wal pareerde een penalty, maar moest even later de bal alsnog uit het net halen. De setstand kwam daarmee op 16-19.

Nederland – Australië
Meike Kruijer begon fantastisch aan haar eerste seniorentoernooi. Met drie mooie pirouettes tekende ze voor de eerste scores voor Nederland. Australië kwam tussentijds twee keer op gelijke hoogte. Anna Buter verschalkte de Australische keepster en bracht de stand op 8-4. De tegenstander scoorde een tweepunter via de specialist. Zoë van Giersbergen en Anna Buter zorgden ervoor dat voorsprong werd uitgebouwd.

Het Australische team had meer moeite met scoren dan Nederland. Specialisten Zoë van Giersbergen en Krista Mol vonden het net. Meike Kruijer voegde daar een pirouette aan toe, waardoor Nederland kon uitlopen naar: 18-8. De setwinst kwam niet meer in gevaar. Australië scoorde een tweepunter, maar Nederland zette daar een 6-0 run tegenover. Zo sprong de stand naar 24-10. Aan het einde van de set scoorde de tegenstander twee keer op rij. De scheidsrechters floten de set af: 24-14.

Nederland begon goed aan de tweede set. Australië kwam moeilijk tot scoren dankzij een goede Nederlandse dekking. Via Anna Buter en Meike Kruijer (2x) pakten ze een 6-2 voorsprong. De Australische ploeg deed wat terug, maar daarna nam Nederland het initiatief weer in handen. Met drie tweepunters op rij vergrootte Oranje de marge naar acht punten: 12-4.

De Beach Dames bleken duidelijk een maatje te groot in de tweede set. Krista Mol schoot als specialist raak, terwijl keepster Claudia ter Wal een knappe redding in huis had. Anna Buter kreeg twee streepjes achter haar naam na een goede pirouette: 16-6. Het verschil in de set was gemaakt. Australië scoorde een tweepunter, maar daarna was het verzet gebroken.

Nederland liep via 18-8 uit naar 28-8. Isabel Barnard, Anna Buter, Krista Mol (2x), Claudia ter Wal en Meike Kruijer waren daar verantwoordelijk voor. In de slotminuten wist Australië nog een tweepunter te maken en zo werd de setstand bepaald op: 28-10.