Beach Dames ongeslagen door naar Main Round op WK

De Beach Dames nemen de volle buit mee naar de Main Round! Ze wonnen vanmorgen hun laatste poulewedstrijd met 2-0 van Argentinië. Gisteren werden Australië en Uruguay al verslagen. In de eerste set was Nederland duidelijk de bovenliggende partij: 18-28. De tweede set ging lang gelijk op, maar wist Oranje in de slotfase naar zich toe te trekken met 24-26. Morgen speelt de formatie van bondscoach Peter Portengen twee wedstrijden in de Main Round. Om 08:50 uur is Noorwegen de tegenstander. Later op de dag, om 14:30 uur, speelt de ploeg tegen Brazilië. De Main Round wordt op vrijdag afgesloten met een wedstrijd tegen Duitsland. Die wedstrijd staat wederom om 14:30 uur op het programma. Alle wedstrijden zijn live te zien op Viaplay.

Nederland kwam met 0-4 voor tegen Argentinië. Isabel Barnard en Meike Kruijer wisten te scoren. Argentinië trok de stand snel gelijk. Beide ploegen waren erg aan elkaar gewaagd. Isabel Barnard rondde een pirouette mooi af, terwijl de Argentijnse ploeg scoorde via een vlieger: 6-6. De Beach Dames A sloegen een gaatje van vier punten dankzij treffers van Anna Buter en Meike Kruijer.

Aanvallend maakte Nederland twee keer een technische fout. Dat gaf Argentinië de kans om weer op gelijke hoogte te komen: 10-10. De stand bleef gelijk tot 12-12, toen wist Meike Kruijer haar pirouette feilloos te maken. Rianne Mol onderschepte de bal goed in de dekking en speelde deze snel naar Anna Buter. Die wist wel raad met deze buitenkans. Ze scoorde met een goede pirouette. Argentinië bleef in het spoor met een tweepunter: 14-16.

Nederland kreeg grip op de wedstrijd. De dekking wist meerder keren de bal te onderscheppen en keepster Claudia ter Wal bracht goed redding. Aanvallend liep het als een trein. Meike Kruijer gooide de bal drie keer na een pirouette tegen de touwen en Anna Buter deed ook een duit in het zakje. Zo liep Oranje uit naar 14-24. Het verschil van tien punten kwam Argentinië niet meer te boven. In de slotfase scoorde Nederland twee tactische eenpunters. Door een goede save van Claudia ter Wal werd de setstand bepaald op 18-28.

De Argentijnse specialist maakte de eerste goal van de tweede set. Meike Kruijer noteerde de eerste treffer aan Nederlandse kant. Verdediger Manon Zijlmans kreeg een direct rode kaart na een charge op de arm van een Argentijnse speelster. De daarbij behorende penalty werd gescoord: 4-2.

De Nederlandse specialist Zoë van Giersbergen trok de stand weer gelijk. De tweede set was lange tijd in evenwicht. Via 4-4, 6-6, 8-8 werd het 10-10 door een goal van specialist Krista Mol. Anna Buter bracht Nederland aan de goede kant van de score. Argentinië bleek een taaie ploeg die aanvallend met veel vliegers het net wist te vinden. Ze bogen de achterstand om van 10-12 naar een voorsprong van 14-12.

Nederland bleef geconcentreerd spelen en wist twee keer op rij het net te vinden. Anna Buter en Krista Mol verschalkten de Argentijnse keepster. De set bleef spannend. Argentinië bracht de stand in evenwicht. Beide ploegen waren tot 18-18 in de race voor de set winst. Krista Mol verzilverde een penalty. De Argentijnse vlieger mislukte, omdat de speelster in de cirkel stond. Specialist Zoë van Giersbergen sloeg met haar goal een gaatje van vier punten: 18-22.

Argentinië gaf niet op en scoorde een tweepunter. De Zuid-Amerikaanse ploeg zag de tijd wegtikken en nam in de dekking meer risico, waardoor de ruimtes groter werden. Daar wist Isabel Barnard knap gebruik van te maken. Met goede individuele acties hield zij de voorsprong vast: 22-26. Het houtwerk stond Argentinië in de weg. Na een time-out kon Nederland de wedstrijd uitspelen. Krista Mol mistte alleen een penalty. Argentinië scoorde een tweepunter, maar verder kwamen ze niet. De zoomer ging en zo won Nederland de tweede set met 24-26.