Beach Dames plaatsen zich knap voor halve finale WK

De Beach Dames hebben zich knap geplaatst voor de halve finale op het WK. Na een razend spannende wedstrijd werd Denemarken in de shoot-outs verslagen. Vanavond speelt de formatie van bondscoach Peter Portengen om 18:10 uur (Nederlandse tijd) tegen Duitsland voor een plek in de finale. De wedstrijd is live te zien op Viaplay.

Denemarken wist in de eerste drie minuten van de set elke aanval met een tweepunter af te sluiten. Nederland mistte twee mogelijkheden en kwam daardoor op 10-6 achter. Meike Kruijer gooide de bal hard binnen na een pirouette. Keepster Lisanne Bakker bracht redding en Anna Buter trok de stand gelijk: 10-10.

Beide ploegen hielden elkaar vervolgens lang in bedwang. Anna Buter ging als zij-aanvalster spelen en dat was een gouden greep. Ze scoorde drie keer achter elkaar. Denemarken noteerde evenveel treffers, waardoor het scorebord 16-16 aangaf. De Deense ploeg maakte een tweepunter. Manon Zijlmans benutte een penalty en Anna Buter liet zien genadeloos te zijn in de aanval. Opnieuw maakte ze drie keer op rij een tweepunter. Denemarken stelde daar geen doelpunten tegenover en zo liep Nederland uit naar 18-24.

Er leek geen vuiltje aan de lucht, maar Nederland leed balverlies en de Deense ploeg zette een tandje bij. Zo werd de set weer spannend: 22-24. Meike Kruijer gaf Nederland weer ademruimte. Denemarken gaf niet op en noteerde een tweepunter: 24-26. De tijd op de klok tikte weg in Nederlands voordeel en daarom besloot de ploeg van bondscoach Peter Portengen voor een tactisch eenpunter te gaan. Anna Buter schoot de bal op de lat, waarna de Deense coach de time-out kaart snel op tafel legde.

De Deense specialist probeerde van afstand te scoren, maar haar schot werd geblokt door de Nederlandse dekking en vervolgens goed uit het doel gehouden door keepster Lisanne Bakker. Het gevaar was geweken en de set gewonnen met 24-26.

In de tweede set kwam Oranje 0-4 voor dankzij Isabel Barnard en Anna Buter. Specialist Krista Mol raakte het houtwerk met haar schot. Dat gaf Denemarken de kans om op gelijke hoogte te komen: 6-6. Nederland sloeg opnieuw een gaatje van vier punten, maar de Deense specialist trok de stand weer gelijk.

Rianne Mol blokte de doelpoging van Denemarken en Anna Buter wist de Deense keepster twee keer te verschalken: 10-14. Denemarken gaf niet op en vocht zich terug in de set. De stand was weer in evenwicht. Beide ploegen ontliepen elkaar weinig en scoorden lang hetzelfde aantal punten. Zoe van Giersbergen scoorde een prachtige pirouette: 18-20.

Denemarken trok het initiatief in de set naar zich toe door drie keer achter elkaar voltreffers te maken: 24-20. Isabel Barnard was niet van plan om het hierbij te laten zitten en bracht de stand in de slotfase eigenhandig gelijk (24-24). Denemarken nam een time-out om een plan te bedenken voor in de slotseconden. Dat betaalde zich uit. Ze maakten vlak voor tijd een eenpunter en trokken de setwinst over de streep: 25-24.

Shoot-outs moesten de beslissing brengen. Isabel Barnard en Meike Kruijer waren koelbloedig. Denemarken mistte nadat Rianne Mol ver uit het doel was gekomen. De bal werd naast gegooid. Anna Buter faalde niet oog in oog met de Deense keepster: 2-6. Marit van Ede mocht aanleggen voor haar shoot-out. Na een vroege pirouette belandde de bal op de paal. Denemarken scoorde en kwam op gelijke hoogte: 6-6. Krista Mol benutte haar kans en zo deed de Deense ploeg dat ook. Na vijf shoot-outs was de stand in evenwicht: 8-8.

Denemarken mocht beginnen aan de nieuwe ronde en gooide feilloos binnen. Isabel Barnard beschikte over stalen zenuwen en schoot ook raak. Anna Buter had een keepershesje aangetrokken en kwam ver uit haar doel. De aanvalster besloot een pirouette te maken, maar deze werd door Buter gered op de doellijn. Dankzij de redding had Rianne Mol genoeg aan een eenpunter om de halve finale plaats veilig te stellen. Ze schoot de bal goed binnen en zo kon het Nederlandse feestgedruis losbarsten.