Dames U20 met volle buit naar Main Round na winst op Japan

Dames U20 met volle buit naar Main Round na winst op Japan

De Dames U20 zijn doorgedrongen tot de Main Round op het WK. In een rechtstreeks duel moest worden afgerekend met Japan. De wedstrijd ging lang gelijk op, maar in de slotfase trok de ploeg van bondscoach Ricardo Clarijs de overwinning naar zich toe: 32-29. Nederland neemt dankzij de winstpartij twee felbegeerde punten mee naar de volgende ronde. Daarin spelen ze morgen om 18:30 uur tegen Tunesië. Dinsdag treft het jeugdteam Zweden. 

Kim Molenaar onderschepte de bal in de dekking en gooide hem naar de snel vertrokken Pipy Wolfs, die de break-out keurig afmaakte. Molenaar scoorde van afstand, terwijl de rechterhoek speelster van Japan ook twee keer knap het net vond. Cirkelloopster Pipy Wolfs draaide goed weg. Japan maakte ook een treffer. Zo was de stand aan het begin van de wedstrijd in evenwicht: 3-3.

Nederland kreeg grip in de verdediging en speelde aanvallend sterk. Rome Steverink schoot de bal keihard in de kruising en rondde een snelle tegenaanval af. Kim Molenaar haalde de trekker over van afstand en Pipy Wolfs werd fantastisch vrijgespeeld aan de cirkel. Zo sloeg Oranje een gat van vier doelpunten: 7-3.

Lynn Kuipers hield die voorsprong in stand na een individuele actie en Molenaar gooide haar vierde treffer van de wedstrijd binnen. De coach van Japan legde zijn time-outkaart op tafel. Japan wist te scoren. Molenaar deed hetzelfde: 12-7. De aanwijzingen van de Japanse coach begonnen te dagen. De Japanse ploeg boog de achterstand om in een voorsprong: 12-13, mede door een overtal situatie na een tijdstraf voor Roos Daleman en balverlies aan Nederlandse zijde.

Bondscoach Ricardo Clarijs riep zijn formatie naar de kant. In de fase die volgde wist keepster Bianca Schanssema een aantal keer knap te voorkomen dat Japan kon scoren. De slotminuten van de tweede helft waren gelijk opgaand. Kim Molenaar (2x) en Lois van Vliet schoten de gelijkmakers tegen de touwen. Japan kwam vlak voor rust aan de goede kant van de score, maar Jette van Inge haalde met een snoeihard schot uit. De scheidsrechters floten voor het rustsignaal met 16-16 op het scorebord.

Japan kwam scherper uit de kleedkamer. Nederland stuitte twee keer op het houtwerk, was slordig in de aanval en Pipy Wolfs liep tegen een twee minuten tijdstraf aan. De Japanse ploeg wist daar wel raad mee en liep uit naar 17-21. Nederland rechtte de rug. Een Japanse speelster moest voor twee minuten naar de kant. Jalisha Loy kwam in het veld. Met haar krachtige schijnbewegingen was ze een plaag voor de dekking van de tegenstander. Ze veroverde twee keer een penalty die raak werd geschoten door Lois van Vliet en scoorde zelf ook: 20-21.

Japan wist na lange tijd weer een doelpunt bij te schrijven. Nederland ging op zoek naar de gelijkmaker. Jessie van de Ruit had een mooie individuele actie in huis en Jalisha Loy kon door de verdediging heenlopen na goede druk van diezelfde van der Ruit. Lois van Vliet verzilverde opnieuw een penalty en bracht Nederland voor: 23-22.

Via Fem Boeters en Roos Daleman werd de marge twee doelpunten: 25-23. Japan was een taai team en trok de stand weer gelijk. Opnieuw wist Nederland de score omhoog te tillen met twee doelpunten. Jalisha Loy en Lynn Kuipers waren hier verantwoordelijk voor. De Aziatische ploeg bleef in het spoor. Lois van Vliet had stalen zenuwen en scoorde haar vierde zevenmeter. Jalisha Loy deed nogmaals een duit in het zakje: 29-27.

Met nog vijf minuten te spelen bleef het spannend nadat Japan tekende voor een treffer. Toen stond Kim Molenaar op. Ze had even rust gehad op de bank, maar kwam daarna vol vuur het veld in. Drie keer achter elkaar passeerde ze de Japanse keepster en bracht Nederland in het zadel: 32-29. Japan kwam er niet meer aan te pas en zo won Nederland de belangrijke partij.

Foto: IHF