Beach Dames veroveren bronzen WK-medaille

De Beach Dames hebben een bronzen medaille veroverd op het WK. Na een spannende wedstrijd waren ze in de shoot-outs te sterk voor het thuisland Griekenland. In de eerste set was Nederland nipt de betere ploeg: 22-23. De tweede set ging verloren met 19-16. Na vijf beurten in de shoot-out was de stand gelijk. Claudia ter Wal maakte een cruciale redding en Meike Kruijer besliste de wedstrijd daarop met een eenpunter. Zo pakte de ploeg van Peter Portengen knap het brons.

Griekenland opende de eerste set met een vlieger. Meike Kruijer zette daar twee mooie pirouettes tegenover, waardoor Nederland een vroege voorsprong pakte: 2-4. De wedstrijd ging gelijk op. Isabel Barnard en Meike Kruijer wisten het net te vinden. Griekenland scoorde ook tweemaal: 6-8. De Nederlandse aanvalsmachine ging wat stroever lopen, terwijl de Griekse ploeg op volle toeren begon te draaien. Met drie vliegers bogen ze de achterstand om in een voorsprong: 12-8.

Meike Kruijer wist zich goed raad met de ruimte die haar aan de zijkant gegeven werd. Ze tekende opnieuw voor een voltreffer. Halverwege de eerste set stond het 14-10. Isabel Barnard ging individueel goed door en rondde haar pirouette af. Rianne Mol onderschepte de bal in de dekking en speelde deze naar de vrijstaande Anna Buter. Zo trok Nederland de stand gelijk.

Met wat geluk wist de specialist van Griekenland in balbezit te komen, maar ze gooide de bal daarna feilloos binnen. Isabel Barnard liet zien over veel aanvallende kwaliteiten te beschikken. Twee keer op rij wist ze de Griekse keepster te verschalken na een pirouette. Zo kwam Nederland aan de goede kant van de score: 16-18. De Griekse ploeg kwam op gelijke hoogte, maar dat zat Anna Buter niet lekker. Twee aanvallen achter elkaar verzilverde ze haar pirouettes met een treffer: 16-22.

De Griekse coach stak zijn time-out kaart omhoog. Nederland liet vervolgens een aantal kansen liggen in de aanval. Dat gaf de tegenstander de gelegenheid om de spanning volledig terug te brengen in de set. Met nog tien seconden te spelen brachten ze de stand in evenwicht: 22-22. Bondscoach Peter Portengen nam een time-out om een laatste aanvalsplan te smeden. Isabel Barnard schoot een tactische eenpunter binnen waardoor de setwinst naar Oranje ging: 22-23.

In de tweede set raakte specialist Krista Mol de lat. Aan de andere kant van het veld schoot de Griekse specialist wel tweemaal raak. Anna Buter was op dreef en noteerde twee Nederlandse treffers: 4-4. Griekenland sloeg het eerste gaatje in de set. Via een penalty kwamen ze 10-6 voor. Marit van Ede scoorde een vlieger na mooi aangooien van Krista Mol.

De Beach Dames bleven in het spoor van Griekenland. Meike Kruijer was erg trefzeker en wist Nederland drie aanvallen achter elkaar op het scorebord te zetten. De Griekse formatie benutte hun kansen even vaak, waardoor Nederland niet op gelijke hoogte kwam. Marit van Ede had op aangeven van Krista Mol weer een mooie vlieger in huis: 18-16.

Een Griekse speelster maakte cirkel, waardoor Nederland in de slotfase de mogelijkheid kreeg om de stand gelijk te trekken. Meike Kruijer draaide een goede pirouette, maar zag haar doelpoging op de paal belanden. Dit keer was het Griekenland dat aan een punt genoeg had om de set te beslissen. Ze faalden niet en wonnen de tweede set met 19-16.

Shoot-outs moesten de beslissing brengen om de winnaar van de bronzen WK-medaille te bepalen. Isabel Barnard en Meike Kruijer waren koelbloedig. Anna Buter moest goed opletten op de vroeg uitkomende Griekse keepster, maar ze maakte snel een pirouette en lobde de bal over de doelvrouw heen. Datzelfde kunststukje herhaalde Marit van Ede. Griekenland was ook trefzeker geweest, waardoor het 6-8 stond voor Oranje.

Rianne Mol kwam als keepster ver uit haar doel. Ze liep mee met de aanvalster die door haar aanwezigheid naast de goal gooide. Vervolgens kon Rianne Mol de wedstrijd beslissen door met een eenpunter te scoren. Oog in oog met de Griekse keepster lukte dit niet. Griekenland maakte in hun vijfde beurt gelijk, waardoor de shoot-outs werden vervolgd.

Keepster Claudia ter Wal had een ijzersterke en cruciale redding in huis. Nu mocht Meike Kruijer aanleggen voor een eenpunter. Ze schoot de bal hard binnen en veroverde met haar team de bronzen medaille.