Eerste overwinning in Main Round voor Dames U20

Het eerste duel in de Main Round is overtuigend gewonnen door Nederland. Tunesië werd met 41-25 verslagen. Bij rust stond de ploeg van bondscoach Ricardo Clarijs ook al voor: 20-11. Dinsdag is de tweede en laatste wedstrijd in de Main Round dan is Zweden de tegenstander om 14.30 uur. Deze wedstrijd wordt live uitgezonden op Viaplay.

Nederland liep in het begin van het duel over het Noord-Afrikaanse land heen. Linkerhoek Roos Daleman zorgde voor het eerste doelpunt, waarnaar Romé Steverink, Pipy Wolfs en Lynn Kuipers (tweemaal) een 5-0 score lieten noteren. Tunesië had zichtbaar moeite met de hardwerkende Nederlandse dekking. Het eerste tegendoelpunt ontstond na eerst goed verdedigend werk, maar Tunesië met geluk de bal terugkreeg en simpel kon afronden.

De Nederlandse aanval had iets meer moeite met het net te vinden, waardoor Tunesië terug kon komen tot 6-3. Nederland rechtte de rug en bleef haar doelpunten voornamelijk via de snelle tegenaanval maken. Keepster Bianca Schanssema liet zien waarom zij onder de lat stond. Eerst verzorgde ze de assist voor Pipy Wolfs om vervolgens één aanval later exact hetzelfde te produceren voor Roos Daleman. En in de aanval erop stopte ze een zevenmeter van Tunesië.

Nederland bleef alert in de verdediging en schakelde telkens snel om. Dit resulteerde in simpele doelpunten van Roos Daleman (tweemaal) en Amber Verbraeken: 16-6. Het was diezelfde Verbraeken die in de verdediging een Tunesische speelsters naar de grond werkte en hiervoor een directe rode kaart ontving. De zevenmeter werd benut. Ondanks de speelster minder bleef Nederland scoren in de aanval. Nederland eindigde de eerste helft met een strak afstandsschot die in de kruising belandde door Jette van Ingen. Zo zochten beide landen de kleedkamers op bij een stand van 20-11.

Het eerste doelpunt in de tweede helft kwam op naam van Kim Molenaar die goed doorzette tussen hoek- en opbouwverdediger. Nederland dat zes aanvallen op rij wist te scoren dankzij twee verschillende makers: Lynn Kuipers eenmaal en Kim Molenaar vijfmaal. Tunesië moest het vooral hebben van de toegekende penalty’s om doelpunten te maken.

In de tweede helft mocht Senna van Gaalen het Nederlandse doel verdedigen en deed dat met verve. Ze was meerdere malen een echte sta-in-de-weg voor Tunesië. Ook Van Gaalen bediende Jette van Ingen keurig in de break-out na een goede redding: 30-18. Nederland had soms moeite om de focus erbij te houden, maar Tunesië was niet bij machten om dit echt af te straffen.

Eline Veltrop kreeg het op het einde van de wedstrijd op haar heupen. Met vier doelpunten in evenveel doelpogingen drukte ze haar stempel op de wedstrijd. Het laatste doelpunt van de wedstrijd kwam op naam van Roos Daleman die haar negende doelpunt liet noteren. Zo won Nederland haar eerste wedstrijd in de Main Round met 41-25 van Tunesië.