Dames U20 gaan strijden om het brons na verlies tegen Noorwegen

Dames U20 gaan strijden om het brons na verlies tegen Noorwegen

De Dames U20 hebben de halve finale verloren van Noorwegen. Na een goede eerste helft waarin beide ploegen aan elkaar gewaagd waren (14-14), moest Nederland haar meerdere erkennen in de Noorse ploeg. De tegenstander was in het tweede bedrijf met 23-32 te sterk. Zondag speelt de ploeg van bondscoach Ricardo Clarijs om 15:00 uur de wedstrijd om het brons. De tegenstander is nog niet bekend.

Kim Molenaar tekende voor de eerste treffer van de wedstrijd met een afstandsschot. Na een aantal reddingen van keepster Bianca Schanssema lukte het Noorwegen om drie keer op rij te scoren. Nederland bleef vervolgens in het spoor door goals van Roos Daleman, Pipy Wolfs, Jalisha Loy en Kim Molenaar: 5-6.

Noorwegen had kans om het verschil naar drie doelpunten te tillen, maar bleef steken op een gaatje van twee. Nederland stond met 5-7 achter, maar toen kwam de ommekeer. De Noorse ploeg wist minutenlang niet te scoren. Aanvallend liep het bij Oranje als een trein.

Britt Maarschalkerweerd onderschepte de bal en speelde deze naar de vrijlopende Roos Daleman. Ze rondde de break-out feilloos af. Pipy Wolfs verschalkte de Noorse keepster met een lobje. Daleman wist vanaf de hoek het net te vinden en Kim Molenaar benutte een zevenmeter. De achterstand werd dankzij de 4-0 run omgebogen naar: 9-7.

De Nederlandse jeugdploeg kon niet heel lang genieten van de voorsprong. Jalisha Loy wist haar tegenstandster nog te passeren alsof deze er niet stond, maar daarna mistte Nederland kansen. De Scandinavische opponent wist hier wel raad mee. Met nog tien minuten te spelen in de eerste helft trokken ze de stand gelijk. Daarna deden ze nog tweemaal een duit in het zakje: 10-12.

Kim Molenaar liet nogmaals zien zuiver te kunnen schieten van afstand. Noorwegen prikte ook raak. Nederland was veerkrachtig. Jalisha Loy en Rome Steverink zorgden ervoor dat de stand weer in evenwicht kwam: 13-13. Voor rust maakte Noorwegen nog een treffer. Lisa Vlug deed hetzelfde na een geslaagde schijnbeweging. Keepster Bianca Schanssema bepaalde de ruststand op 14-14 na een goede save.  

Noorwegen kwam sterk uit de kleedkamer. Ze schakelden twee keer snel om en scoorden tweemaal met een schot buiten de negenmeterlijn: 14-18. Nederland leed balverlies in de aanval of mistte kansen. Rome Steverink brak de ban met een strakke worp in de kruising. Nadat Noorwegen uitliep naar 15-20 nam bondscoach Ricardo Clarijs een time-out.

Jessie van de Ruit en Fem Boeters verkleinden de achterstand naar een marge van vier goals: 17-21. Nederland moest in de achtervolging, maar kwam niet dichterbij. De Dames U20 waren aanvallend niet bij machte om tot scoren te komen en de Noorse keepster pakte een aantal extra ballen. Noorwegen benutte hun kansen wel. Met nog tien minuten te spelen stond er 18-25 op het scorebord.

Keepster Senna van Galen maakte een goede invalbeurt. Ze pareerde een penalty en had een redding in huis. Amber Verbraeken noteerde een streepje achter haar naam, maar Noorwegen bouwde hun voorsprong verder uit: 19-27. Kim Molenaar vond het net met een geplaatst schot. Om iets te forceren ging Nederland offensief verdedigen. De Noorse speelsters wisten gebruik te maken van de extra ruimte en waren erg trefzeker. In de slotfase lieten Lynn Kuipers (2x) en Kim Molenaar zien met scherp te kunnen schieten. Noorwegen won de wedstrijd uiteindelijk ruim met 23-32.