Heren U20 boeken zwaarbevochten overwinning op Slowakije

De Heren U20 hebben een zwaarbevochten overwinning geboekt op Slowakije. Nadat ze in de tweede helft met 15-21 achterstonden, knokten ze zich knap terug in het duel. In de slotfase van hun eerste wedstrijd op het EHF Championship waren ze nipt te sterk: 32-31. Morgen nemen ze het om 14:00 uur (Nederlandse tijd) op tegen Turkije.

Nadat Slowakije de openingsgoal maakte, wist Nederland drie keer op rij te scoren. Via Ids Eussen, Kaj Geenen en Morris Kippers kwamen ze 3-1 voor. Jelte Hiemstra kreeg een tweeminuten tijdstraf, maar de Heren U20 liepen er geen schade door op. Kaj Geenen vond tweemaal het net, keeper Ivo Verberne maakte een katachtige save en Ids Eussen bracht Nederland op 6-2 voor.

Thomas Houtepen was drie keer trefzeker in de aanval waardoor de marge van vier goals bleef staan. Halverwege de eerste helft schoot Ids Eussen de bal hard tegen de touwen met zijn scherpe linkerarm. Slowakije verkleinde de achterstand: 10-8. Morris Kippers en Jeromy van der Ban schoten raak vanaf de hoek en keeper Evan de Lange had een goede redding in huis.

Aanvallend werd Nederland slordig. Balverlies werd geleden en kansen werden gemist. Slowakije noteerde vijf treffers achter elkaar en boog de achterstand om: 12-13. Bondscoach Edwin Kippers nam een time-out. Thomas Houtepen werd beloond met een penalty nadat hij te hardhandig werd verdedigd. Kaj Geenen benutte deze buitenkans en bracht Nederland op gelijke hoogte. Slowakije prikte twee keer raak. Stijn Brinks zette daar een hard afstandsschot tegenover. Voor het rustsignaal wist de tegenstander nog tweemaal het net te vinden en zo bepaalden zij de ruststand op: 14-17.

Het Slowaakse team kwam scherp uit de kleedkamer. In no-time vergrootten ze hun voorsprong naar 15-21. Vanaf een kleine hoek wist Sander Bos de bal knap in de kruising te schieten. Cirkelloper Armando Besseling verschalkte de Slowaakse keeper en Ids Eussen en Brent Riksten vuurden pegels af: 19-23. Kaj Geenen kreeg een mogelijkheid vanaf de zevenmeterstreep, maar zag de bal op het houtwerk belanden.

Keeper Evan de Lange kreeg goed grip op de Slowaakse schoten en bleek een heuse sta-in-de-weg. De Nederlandse aanvalsmachine kwam op stoom. Ids Eussen, Armando Besseling (2x) en Brent Riksten zorgden ervoor dat Nederland de aansluiting in de wedstrijd terugvond: 23-24.

De Heren U20 toonden veel veerkracht. Melle van Katwijk en Kaj Geenen brachten de stand even later in evenwicht: 25-25. Slowakije nam het initiatief door twee keer op rij een goal te maken. Nederland rechtte nogmaals de rug. Armando Besseling werd goed vrijgespeeld op de cirkel (2x), Sander Bos was iedereen te snel af in de tegenaanval en Kaj Geenen verzilverde een penalty: 29-27.

Ids Eussen liep tegen een twee minuten tijdstraf aan. Keeper Evan de Lange verdiende een lintje nadat hij weer een open kans wist te pareren. Kaj Geenen werd aangetikt tijdens zijn sprongschot vanaf de hoek. Het werd bestraft met een penalty en een tijdstraf. Diezelfde Geenen schoot de zevenmeter binnen: 30-27.

Armando Besseling hield het verschil van drie doelpunten op het scorebord, maar daarna scoorde Slowakije twee keer in korte tijd door balverlies aan Nederlandse kant. De laatste minuten van de wedstrijd werd het billenknijpen. De verdediging werkte hard en dwong een aanvallende fout af. Bondscoach Edwin Kippers nam een time-out om met zijn team een aanvalsplan te smeden. Thomas Houtepen kwam vanaf de opbouw naar binnen en leek de wedstrijd in het slot te gooien: 32-30.

Slowakije scoorde een tegengoal en Brent Riksten werd met een rode kaart van het veld gestuurd na een ferme duw. Met nog tien seconden te spelen verdedigde Slowakije heel offensief. Nederland maakte een technische fout, maar gelukkig was de tijd al zo ver weggetikt op de klok dat Slowakije niet meer tot een aanval kon komen. De Heren U20 trokken de overwinning met 32-31 over de streep.

Evan de Lange werd zeer terecht gekozen tot Speler van de wedstrijd.