Heren U20 verslaan Turkije met ruime cijfers op EHF Championship

Heren U20 verslaan Turkije met ruime cijfers op EHF Championship

De Heren U20 hebben ook hun tweede wedstrijd op het EHF Championship afgesloten met winst. De ploeg van bondscoach Edwin Kippers won met 26-36 van Turkije. Bij rust leidde Nederland al comfortabel: 12-19. Het team heeft nu twee rustdagen. Woensdag staat de volgende wedstrijd op het programma, dan is Georgië om 14:00 uur de tegenstander. Donderdag sluit Nederland de poulefase af tegen de leeftijdsgenoten uit Oostenrijk. De wedstrijden zijn live te zien op EHFTV.com. 

Namens de Heren U20 zorgde Kaj Geenen voor het eerste doelpunt van de wedstrijd. Turkije kwam snel op gelijke hoogte door een penalty te benutten. Na een onderschepping kwam de tegenstander op voorsprong. Armando Besseling schoot tweemaal raak vanaf de cirkel en zette Nederland daarna aan de goede kant van de score. Het spel golfde in de beginfase op en neer. Oranje bleef scoren, maar aan de andere kant deed Turkije dat ook. Dit zorgde voor een gelijke stand totdat Jelte Hiemstra de 8-8 noteerde. Via Ids Eussen en Thomas Houtepen zette Nederland een verschil van twee doelpunten op het scorebord: 8-10. Turkije wist die achterstand weg te poetsen halverwege de eerste helft.

Er brak vervolgens een goede fase aan voor Nederland. Ids Eussen was tweemaal trefzeker en zette Nederland weer op voorsprong, Thomas Houtepen zorgde voor een verschil van drie: 10-13. De tegenstander deed wat terug met een hard afstandsschot. Een terecht gegeven penalty werd benut door Kaj Geenen. Ook Jeromy van der Ban vond het net, hij faalde niet oog in oog met de keeper. Thomas Houtepen zette de stand op 11-16. Nederland bleef scoren en Turkije had moeite om door de dekking te komen. Jeromy van der Ban noteerde twee treffers achter elkaar. Ook de tegenstander scoorde weer eens na tien minuten zonder doelpunt: 12-18. Een rake penalty van Kaj Geenen zorgde voor een 12-19 ruststand in het voordeel van Nederland.

Het eerste doelpunt van de tweede helft werd gemaakt door Turkije. Opnieuw was het trefzeker vanaf de penaltystreep. Luuk Santing zorgde voor de twintigste treffer van Nederland. Ook de tegenstander vond weer het net. Van afstand schoot Jonathan Bromet de bal tegen de touwen. Turkije scoorde uit de rebound nadat Evan de Lange knap redding bracht. Met drie doelpunten op rij kon de ploeg van Edwin Kippers weer afstand nemen. Luuk Santing, Ids Eussen en Sander Bos verschalkten de Turkse keeper: 15-24. Vanuit de linkerhoek maakte Turkije een goal. Via Jonathan Bromet en Ids Eussen stond er een verschil van tien doelpunten op het scorebord: 16-26.

Het was eenrichtingsverkeer in de tweede helft. Turkije kwam er niet aan te pas. Snelle breaks en een scherpe dekking zorgden ervoor dat Nederland veel kon scoren. Halverwege de tweede helft maakte Sander Bos vanuit de linkerhoek het dertigste doelpunt van Nederland. Ook de tegenstander vond het net, maar dit was niet genoeg om de wedstrijd nog te kantelen. In de slotfase van de wedstrijd verslapte de aandacht van Oranje en kon Turkije de achterstand iets verkleinen met drie doelpunten op rij: 24-34. Dichterbij liet Nederland ze niet komen, Morris Kippers en Melle van Katwijk zorgden voor de laatste treffers van Oranje. Turkije bepaalde met twee doelpunten de eindstand op 26-36.