De Dames U16 beleven uitstekende start Open EK in Göteborg

De Dames U16 zijn het Open EK in Göteborg goed begonnen. Vanmorgen was de jeugdploeg na een goede comeback te sterk voor Montenegro: 18-21. De tweede overwinning van de dag werd geboekt op Zweden. Na een gelijk opgaande eerste helft wist Nederland genoeg marge op te bouwen en de overwinning met 16-15 over de streep te trekken. Morgen speelt het team van bondscoach Ricardo Clarijs de laatste poulewedstrijd tegen de Faeröer Eilanden. Het duel is om 11:00 uur live te zien op www.ehftv.com

Nederland-Zweden
Zweden opende de wedstrijd met een benutte zevenmeter. Nederland liet meteen daarna van zich horen. Door goals van Sopie Exterkate, Maud Horvers en Femke Kleijkers kwamen de Dames U16 op een vroege voorsprong: 3-1. Robin van Galen was het eindstation na een keurig uitgespeelde Nederlandse aanval. Door een tijdstraf aan Zweedse kant kon de bal in het lege doel gegooid worden en Joy Boers hield de marge van twee goals in stand door vanaf de hoek goed af te ronden.

Keepster Nikki van der Vorst had een aantal goede reddingen in huis, maar kon niet voorkomen dat Zweden drie keer op rij scoorde en de achterstand omboog: 7-6. Robin van Galen bracht Nederland weer op het scorebord, nadat ze vanaf de hoek feilloos afrondde. Voor het rustsignaal tekende diezelfde van Galen voor de gelijkmaker: 8-8.

Nederland kwam uitstekend uit de kleedkamer. Met drie goals schoten ze uit de startblokken in de tweede helft. Door treffers van o.a. Frencis Portengen en Esmeralda van Gelder werd de stand naar 11-8 getild. Fleur Schouten liep tegen een twee minuten tijdstraf aan, maar dat maakte de Nederlandse jeugdploeg niet uit. Aan de hand van Robin van Galen sloeg Oranje een gat van vier doelpunten: 13-9.

Het Scandinavische team wist de Nederlandse dekking twee keer te passeren. Door een break-out van Lara Hoekstra en mooie afstandsschoten van Floor van den Nieuwenhuizen en Maud Horvers bouwde Nederland de voorsprong uit naar 16-11. Zweden vocht zich terug in de wedstrijd door vier keer achter elkaar het net te vinden. De laatste Zweedse goal werd gemaakt in de zoemer, waardoor Nederland genoeg marge had om de overwinning over de streep te trekken: 16-15.

Montenegro-Nederland
In de beginfase van de wedstrijd waren beide ploegen slordig. Er werd veel balverlies geleden in de aanval. Montenegro wist het eerste doelpunt van afstand te maken. Via Femke Kleijkers kwamen de Nederlandse talenten snel op gelijke hoogte. Wederom pakte de tegenstander de voorsprong. Ditmaal maakte Maud Horvers met een hard afstandsschot gelijk. Een dubbele twee minuten tijdstraf aan Nederlandse kant gaf Montenegro de mogelijkheid om een gaatje te slaan. Twee penalty’s werden benut. Het verschil werd nog groter toen Montenegro scherp was na een redding van Nikki van der Vorst. De rebound verdween achter haar in het net: 5-2.

Een betere fase brak aan voor Oranje. Drie doelpunten op rij zorgden ervoor dat de achterstand werd weggepoetst. Een voorsprong kon het team van bondscoach Ricardo Clarijs niet pakken in de eerste helft. Telkens was het Montenegro dat ook het net wist te vinden. Drie keer scoorde de tegenstander uit een penalty, eenmaal werd de Nederlandse keepster van afstand verschalkt. Namens Oranje waren het Sophie Exterkate en Joy Boers (2x) die hun kansen verzilverden. De ruststand was 9-8 in het voordeel van Montenegro.

Esmeralda van Gelder scoorde direct na rust vanuit de break de gelijkmaker. Toch pakte Montenegro weer een voorsprong van twee doelpunten. Via Esmeralda van Gelder vanuit de rechterhoek en Sophie Buijs vanaf de penaltystreep kwam Nederland opnieuw op gelijke hoogte: 11-11. Het initiatief kwam weer bij de tegenstander te liggen en Oranje was niet scherp in de aanval. Dit zorgde voor een 15-12 achterstand.

Nederland liet zien over veel doorzettingsvermogen te beschikken en met nog tien minuten te spelen was de achterstand weggepoetst. Een gelijke stand van 16-16 stond op het scorebord. Het was Esmeralda van Gelder die Nederland voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong zette. Robin Grooten onderschepte de bal goed in de dekking en rondde beheerst af, een gaatje van twee doelpunten was geslagen. Die voorsprong gaf Nederland niet meer uit handen. Femke Kleijkers zette het verschil zelfs op vier goals: 17-21. Het laatste doelpunt werd door de Montenegrijnse leeftijdsgenoten gemaakt. Daarmee werd de eindstand op 18-21 gezet.